ArcziD3 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Witam, postawiłem sklep i skonfigurowałem w folderze sklep - www.adresstrony.pl/sklep/ chciałbym aby był dostępny pod adresem - www.adresstrony.pl/ Ta sama domena, jedynie inny katalog główny presty. Jak to prawidłowo zrobić? Pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 Super, wszystko gra. Widocznie należało zmieniać to przez Panel Administracyjny nie przez ręczną edycję pliku .htacces Instrukcja krok po kroku: 1. Aby zmienić katalog główny dla sklepu Prestashop należy W panelu administracyjnym hostingu poszukać opcji "Przypisz katalog dla domen i subdomen'. I tam w ścieżce domeny dodać /nazwafolderu/ 2. Następnie w Panelu Administracyjnym w zakładce Dane URL i SEO i w polu URL bazowy usunać nazwę folderu, w którym znajdują się pliki Presty (czyli URL bazowy/nazwafolderu/ zmienić na samo URL bazowy/ ) nazwafolderu - miejsce gdzie znajdują się pliki Prestashop na serwerze. Pozdrawiam serdecznie Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 W panelu administracyjnym hostingu poszukaj opcji "Przypisz katalog dla domen i subdomen'. I tam w ścieżce domeny dodaj /sklep/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted January 13, 2017 Author Share Posted January 13, 2017 (edited) W panelu administracyjnym hostingu poszukaj opcji "Przypisz katalog dla domen i subdomen'. I tam w ścieżce domeny dodaj /sklep/ Dzięki, sposób fajny, aczkolwiek w adresie przeglądarki wyświetla się ścieżka adresstrony.pl/sklep to nie jest problem, aczkolwiek pojawił się kolejny problem z plikiem htaacess jak podejrzewam, nie wyświetlają się niektóre z grafik i strona lekko się rozjeżdża, jak na to zaradzić? Ponadto nie mogę się zalogować do PA mimo, że ścieżka się de facto nie zmieniła, dostaje błąd 404. Edited January 13, 2017 by ArcziD3 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 Ktokolwiek ma jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Up Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Jeśli chcesz uruchomić sklep, w którym zamierzasz prowadzić rzeczywistą sprzedaż, to poczytaj opinie o wersji 1.7 ludzi którzy znają prestę od podszewki: https://www.prestashop.com/forums/topic/566106-prestashop-17-oficjalnie-wydana/ A potem użyj magicznego klawisza "Delete" Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Zgadza się, ale sklep już stoi, tworzenie wszystkiego od zera to bardzo czarna wizja. Sądzę że rozwiązanie mojego problemu mimo tej niedopracowanej wersji chyba nie jest aż tak trudne? Czy ktoś może mi pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Skasuj .htaccess w katalogu admina. I od razu wykonaj upgrade do 1.7.0.5, co parę tygodni wychodzi nowa subwersja 1.7, także pewnie już tysiące błędów zostało poprawionych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Niedługo się pojawi wersja 1.7.1 więc będzie sporo poprawek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 (edited) Dalej to samo po aktualizacji do 1.7.05 po zmianie katalogu W panelu administracyjnym hostingu poszukaj opcji "Przypisz katalog dla domen i subdomen'. I tam w ścieżce domeny dodaj /sklep/ wyrzuca mi: Internal Server ErrorThe server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator at [email protected] to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.More information about this error may be available in the server error log. Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request. w .htaccess mam tak: #Domain: benetech-poland.pl RewriteRule . - [E=REWRITEBASE:/sklep/] RewriteRule ^api$ api/ [L] usunięcie pliku i modyfikacja ścieżki nie pomaga, do Panelu Administracyjnego nie mogę się dostać, czy prestashop generuje plik .htaccess automatycznie? W katalogu nadrzędnym znajduje się strona oparta o inny cms, tam również znajduje się plik .htaccess, czy to ma jakiś związek? Czy ręczne przerzucenie wszystkich katalogów i plików presty do folderu nadrzędnego będzie działać, czy i tak wszystko się się posypie? Edited February 17, 2017 by ArcziD3 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 Chciałbym odświeżyć temat, mimo zaktualizowania presty do najnowszej wersji 1.7.2.0 problem nadal występuje. Zmiana ścieżki domeny zaproponowana przez kolegę skutkuje wyżej opisanym błędem, modyfikacje .htaccess nie pomaga. Proszę o konkretne wskazówki, sklep już działa, przynosi zyski i nie chciałbym dokonywać poważnych ingerencji bez wystarczającej wiedzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 9, 2017 Share Posted August 9, 2017 W ustawieniach seo presty co masz wpisane? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ArcziD3 Posted August 9, 2017 Author Share Posted August 9, 2017 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 9, 2017 Share Posted August 9, 2017 Jeśli nie chcesz mieć dopisku sklep to tam gdzie masz /sklep/ zostaw tylko / 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 9, 2017 Share Posted August 9, 2017 Zmiany w .htaccess nie miały prawa działać przy takich ustawieniach w panelu ponieważ ten plik jest odbudowywany więc wszystkie zmiany w nim zostają zastąpione standardowymi, chyba że zmiany umieścimy przed komentarzem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tuska12 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 hej chce zrobic ta sama operacje ale jestem chyba glabem nie wiem gdzie znalesc W panelu administracyjnym hostingu poszukać opcji "Przypisz katalog dla domen <--- gdzie to jest w tej nowej prescie bez kitu nie kumam pomozcie prosze Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 To nie odnosi się do prestashop a do panelu hostingu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tuska12 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 (edited) ok juz to zrobilam to inaczej sie u mnie nazywa ale wystapil error 500 co dalej? Edited April 1, 2019 by tuska12 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Michał Angielczyk Posted February 10, 2020 Share Posted February 10, 2020 (edited) Witam, właśnie miałem podobny problem i powiem tak. Wystarczy aby do folderu instalacji, w tym przypadku /sklep/ przypisano domenę bez separacji serwisu. Jeśli mamy inne domeny z separacją, a do katalogu głównego serwera nie została przypisana inna domena, to mamy problem seo z głowy. Nie będzie żadnych niepotrzebnych przekierowa ani konfliktów. Michał Angielczyk Edited February 10, 2020 by endriu107 deleted spam links (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
ArcziD3
Witam,
postawiłem sklep i skonfigurowałem w folderze sklep - www.adresstrony.pl/sklep/
chciałbym aby był dostępny pod adresem - www.adresstrony.pl/
Ta sama domena, jedynie inny katalog główny presty.
Jak to prawidłowo zrobić?
Pozdrawiam
Artur
19 answers to this question
Recommended Posts