Jump to content
  • 0

Proste wyszukiwanie nie działa (PS 1.6.1.2)

grayling

Question

Witam.

Szukałem mocno po tym i po innych forach, znalazłem podobne problemy, ale żaden nie pasuje do mojego.

A ten jest niby prosty - nie działa "szukaczka". Albo udaje, że nie działa :), bo w tabeli ps_search pojawiają się rekordy, które wyglądają na poprawne. Obecne w sklepie produkty zaindeksowane, wszelkie możliwe eksperymenty z cache (sugerowane przez wielu) przeprowadzone, skutek jednoznaczny - szukaczka nie znajduje jakiegokolwiek produktu. Długość wyszukiwanego ciągu ustawiona na 3 lub więcej znaków, przy takim ustawieniu nie znajduje ani 3-znakowych, ani dłuższych ciągów. Na serwerze próbowałem nawet zjechać z wersją PHP z 5.5 do 5.3 (komuś rzekomo pomogło). Wszystkie nadpisywania włączone, wymuszona kompilacja.

Czy przegapiłem coś prostego, a kluczowego, czy też taka to uroda tej wersji i ktoś zdążył już na podobną minę wdepnąć?

Pozdrawiam,

grayling

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Nie wyszukuje jakiejkolwiek frazy. Podawane do wyszukania ciągi nie zawierają polskich znaków diakrytycznych, ani jakichkolwiek zabronionych.

Przy obydwu ustawieniach opcji "Szybkie wyszukiwanie" w module blocksearch jest to samo - czyli nic. Przy szybkim wyszukiwaniu po wpisaniu w okno szukaczki czwartego znaku szukanego pojawia się komunikat o braku wyników wyszukiwania. Nie ma znaczenia, czy szukam po nazwie, czy po kodzie produktu.

• 0

Nie. To jest (jeszcze) czysta Presta, sklep prawie pusty, boje z modyfikacjami szablonu jeszcze nie rozpoczęte. Żadne moduły dodatkowe nie instalowane (nawet rekomendowane przez Prestę, o obcych nie wspominając). Czyli nie sądzę, żeby klasy albo kontrolery były w jakikolwiek zmieniane czy nadpisywane - nic nie było tam ruszane.

Sklep był stawiany jakiś rok temu, jego niedoszły właściciel się rozmyślił, ale sklep został na serwerze. Właściciel zmienił zdanie, no i tak to odkurzyłem. Zdezaktualizowała się większość modułów, więc zostały zaktualizowane do najnowszych wersji.

Ponieważ to, co tam w tej chwili mam, to na dobrą sprawę taki wstęp do wstępu, to nie będzie specjalnym bólem wyrzucenie całości i postawienie tego od zera, tym razem na wersji 1.6.1.10 - robiłem to parę dni temu i wiem, że wyszukiwanie na pewno działa tam bezbłędnie. Tropienie tego głupiego buga będzie pewnie znacznie bardziej żmudne, niż budowa wszystkiego na nowo, na sprawdzonej wersji.