Jump to content

Niekompletne zamówienie - error po klknieciu w potwierdzenie

lulaki

Recommended Posts

Zrobiłem upgrade PS z 1.5 do 1.6.1.10. Zero problemów łącznie z testami. Dzis pierwsze zamowienie klienta. Pojawia mi sie notyfikacja w BO ze jest zamowienie ale dane szczegolowe zamowienia sa niepelne (brak informacji o produkcie i przesylce). Probuje wiec zreprodukowac problem ale udalo sie dopiero za 10 razem (9 wczesniejszych prob bylo obslugiwane poprawnie). Co ciekawe problem zreprodukowalem na tym samym produkcie co Klient. 

Scenariusz: Dodaje produkt do koszyka (zakupy na jednej stronie), wybieram forme platnosci "zaplac przelwem". Klikam potwierdz zamowienie. Na stronie pojawia sie error (nie pamietam szczegolw ale jedna linijka bez konkretow z referencją do "bankwire"). Email potwierdzajacy zamowienie nie jest wysylany. Status zamowienie jest pusty.

w logach znalazlem ten wpis (oznaczony jako informacja a nie blad przez PS.

Frontcontroller::init - Cart cannot be loaded or an order has already been placed using this cart

wyglada ze nie jestem pierwszym ktory napotyka ten problem ale nigdzie nie znalazlem konkretnego (pewnego) rozwiazania, a problem widziany byl juz w pierwszych wersjach 1.6.

Jakis pomysl jak znalesc przyczyne i rozwiazanie ?

Edited: 

W tybie debug dostalem taki blad po kliknieciu w potwierdzenie zamowienia

Fatal error: Uncaught exception 'Swift_RfcComplianceException' with message 'Address in mailbox given [twó[email protected]] does not comply with RFC 2822, 3.6.2.' in /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php:348 Stack trace: #0 /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php(263): Swift_Mime_Headers_MailboxHeader->_assertValidAddress('tw\xC3\[email protected]') #1 /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php(106): Swift_Mime_Headers_MailboxHeader->normalizeMailboxes(Array) #2 /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php(63): Swift_Mime_Headers_MailboxHeader->setNameAddresses(Array) #3 /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/SimpleHeaderFactory.php(58): Swift_Mime_Headers_MailboxHeader->setFieldBodyModel(Array) #4 /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/SimpleHeaderSet.php(68): Swift_Mime_SimpleHeaderFactory->createMailboxHeader('To', Array) #5 /home/lu in /home/lulaki2/ftp/lulaki/tools/swift/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php on line 348

Edited#2 - zmienilem email adres w tlumaczeniach z twój na twoj i kolejne dwie proby zamowienia tego produktu byly udane ... ale nie sadze zeby to bylo przyczyna .... 

Edited by lulaki (see edit history)

z kodu błędu wynika, że problem był związany z wykorzystywaniem specjalnych znaków w adresach email, które nie są dozwolone. 

Jeżeli teraz problemu (błędu) nie ma - a zamówienie tworzy się normalnie to wysoce prawdopodobne jest, że to właśnie to powodowało problemy.

Dzięki. Wróce za jakis czas potwierdzić czy rzeczywiscie problem został rozwiązany, natomiast osobiście  mam wątpliwości bo (1) problem pojawiał się losowo (2) myśle, że nie jestem jedyny ze znakiem specjalnym w adresie email bo jest to default w PS. Pozdrawiam

Edycja: Problem został (mam nadzieje) rozwiązany. Przyczyną rzeczywiscie byl email adres niespelniajacy wymogow RFC, natomiast adres email nie z tlumaczen a z tabeli ps_mailalert_customer_oos

Okazało sie ze czesc produktow, miala dodany adres "twó[email protected]" w tej tabli co powodowało wyjątek w kodzie. To samo bylo przyczyna problemu opisanego w innym watku (Internal Server Error w BO). 

Wątek do zamkniecia (nie moge znalesc opcji zeby zrobic to samemu) 

Edited by lulaki (see edit history)