Jump to content
  • 0

Błąd podczas instalacji oficjalnego modułu InPost - brak tabeli

Viktorson

Question

Cześć,

PrestaShop 1.6.1.9

Próba instalacji modułu dostarczonego przez InPost (inpost_prestashop_V.1.0.22) kończy się tym, że przestaje ładować mi się strona z zainstalowanymi modułami w panelu administracyjnym, w jej miejsce dostaję komunikat:

[PrestaShop] Fatal error in module inpost:
syntax error, unexpected '[', expecting ')'

Konieczne jest usunięcie plików modułu poprzez FTP aby odblokować działanie tej części sklepu.

Po włączeniu debugowania otrzymuję takie informacje:

[PrestaShopDatabaseException]

Table 'lupus_ps1.ps_cronjobs' doesn't exist

INSERT INTO ps_cronjobs
                                                ( `id_module`, `description`, `task`, `hour`, `day`, `month`, `day_of_week`, `updated_at`, `one_shot`, `active`, `id_shop`, `id_shop_group`)
                                                VALUES
                                                (null, 'Inpost Parcel status update', '/modules/inpost/inpost_cron.php?secure_key=1cf127d124d23afd8cd3cd1e62335259', -1, -1, -1, -1, null, 0, 1, 1, 1);

at line 635 in file classes/db/Db.php

629.             WebserviceRequest::getInstance()->setError(500, '[SQL Error] '.$this->getMsgError().'. From '.(isset($dbg[3]['class']) ? $dbg[3]['class'] : '').'->'.$dbg[3]['function'].'() Query was : '.$sql, 97);
630.         }
631.         else if (_PS_DEBUG_SQL_ && $errno && !defined('PS_INSTALLATION_IN_PROGRESS'))
632.         {
633.             if ($sql)
634.                 throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError().'<br /><br /><pre>'.$sql.'</pre>');
635.             throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError());
636.         }
637.     }
638.
639.     /**

DbCore->displayError - [line 325 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments]
    DbCore->query - [line 465 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments]
    DbCore->execute - [line 492 - modules/inpost/inpost.php] - [1 Arguments]
    Inpost->install - [line 805 - controllers/admin/AdminModulesController.php]
    AdminModulesControllerCore->postProcessCallback - [line 1045 - controllers/admin/AdminModulesController.php]
    AdminModulesControllerCore->postProcess - [line 171 - classes/controller/Controller.php]
    ControllerCore->run - [line 373 - classes/Dispatcher.php]
    DispatcherCore->dispatch - [line 54 - admin/index.php]

Problem zgłosiliśmy do InPost. W zamian (po 2 tygodniach) otrzymaliśmy informację:

"Problem leży po stronie Presty. Brakuje tabeli ps_cronjobs."

Z tym, że to i ja już wiedziałem. Jednak po sprawdzeniu w dokumentacji (http://doc.prestashop.com/display/PS16/Fundamentals+of+PrestaShop+Development#FundamentalsofPrestaShopDevelopment-Databaseschema)

nie ma tam takiej tabeli.

Mogę oczywiście utworzyć tę tabelę bo z tego co widzę inne tabele moduł już sobie utworzył.

Wiem jakie kolumny w tej tabeli występują (tyle udało mi się z modułu dowiedzieć) jednak nie wiem jakie powinny zostać założone w niej klucze i z jakimi tabelami powinna być powiązana (tego już nie potrafię znaleźć).

Powiedzcie mi czy ta tabela powinna istnieć w bazie Presty, czy tworzy ją moduł InPost?

Pozdrawiam.

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ten moduł może Ci ułatwić pracę w sklepie, np. w nim możesz uruchomić okresowe uruchamianie "linków" np. moduł blok filtrów nawigacyjnych czy indeksacja wyszukiwarki sklepu mogą wymagać częstych aktualizacji produktów, udostępniają one linki które uruchamiają procesy indeksujące produkty.

• 0

Dziękuję.

Co do modułu InPost to już mi ręce opadają.

Problemy pojawiają się wciąż nowe i jak już przebrnę przez jeden etap, to mam problemy w kolejnym.

Niestety pomoc ze strony InPost jest, jakby to powiedzieć, średnia.

Obecnie jestem na etapie konfiguracji modułu. Wygląda to tak:

post-872465-0-75941400-1483009335_thumb.jpg

1. Moduły odpowiedzialne za płatności pojawiły się na liście 3x zamiast raz. Wydaje się, że jakakolwiek ich kombinacja działa tak samo (a raczej problemy się nie zmieniają).

2. Wybór z menu "Punkty wysyłkowe" skutkuje błędem:

[PrestaShop] Fatal error in module smarty_internal_templatecompilerbase:
Uncaught --> Smarty Compiler: Syntax error in template "/home/lupus/domains/dlsklep.pl/public_html/modules/inpost/views/templates/hook/blocks.tpl" on line 15 "{if $manifestPDFFooter}
Strona {PAGENO} z {nb}
{/if}" unknown tag "PAGENO" <-- thrown

3. post-872465-0-63250700-1483009762_thumb.jpg

Nie można dodać żadnego zakresu (ani cenowego, ani wagowego - a wagi produktów są ustawione).

Kliknięcie w "dodaj zakres" nie wywołuje żadnej reakcji.

4. post-872465-0-56696000-1483009875_thumb.jpg

W menu administracyjnym pojawiły się 3 nowe przyciski InPost. Pierwszy z nich to konfiguracja modułu i zarządzanie przesyłkami. Dwa kolejne to... coś. Wybranie ich skutkuje informacją "nie znaleziono kontrolera".

Nie wiem co miałoby pod nimi być bo instrukcja modułu nie wspomina o tych przyciskach.

• 0

:blush:

To prawda. Instalowałem moduł 3x. To tak oczywiste, że aż nie pomyślałem o tym.

Zrobiłem zgodnie z instrukcją: odinstalowałem moduł, przewoźników skasowałem, kontrolery inpostu usunęły się same, zainstalowałem moduł.

Ponadto usunąłem wszelkie wpisy dot. inpostu z tabel ps_carrier_* oraz ps_delivery.

W efekcie problem 4 z poprzedniego postu nie występuje.

Pozostałe problemy (3X płatności, nie działające punkty wysyłkowe oraz brak możliwości dodania zakresu) występują nadal i objawiają się w ten sam sposób.

Co jeszcze mogę z tym zrobić?

• 0

Okazało się, że błąd, który pojawiał się w konfiguracji modułu:

Fatal error: 
Uncaught --> Smarty Compiler: Syntax error in template "*/modules/inpost/views/templates/hook/blocks.tpl" on line 15 
"{if $manifestPDFFooter}<div style="text-align: right;">Strona {PAGENO} z {nb}</div>{/if}" unknown tag "PAGENO" 
<-- thrown in */tools/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatecompilerbase.php on line 15

pojawia się także na etapie wyboru rodzaju przesyłki podczas składania zamówienia uniemożliwiając złożenie zamówienia w sklepie.

Mimo, że inpost jest wyłączony. Dopiero usuniecie tego modułu usuwa ten błąd.

Wiecie o co chodzi?

Pozdrawiam

• 0

Witam,

To mój pierwszy post na forum :) Witam wszystkich :)

Mam problem z modułem od Inpost

Jeśli wejdę w kartę produktu mogę bez problemu wygenerować list przewozowy i wszystko pięknie przenosi się do Inpostu :)

Chodzi o grupowe generowanie listów, podczas instalacji modułu byłem w kontakcie z Inpostem i dostałem informację że grupowo generuje się listy w zakładce wysyłka Inpost i faktycznie jeśli klient wybrał sposób dostawy inpost to tam się przeniosła na tą chwile nie przenosi się tam nic.Proszę o pomoc