nikczemnik Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Witam Od jakiegoś czasu mam trochę wejść od naszych sąsiadów ze wschodu:-). Jak mogę najlepiej zablokować ruch z Rosji? Czy wystarczy w preferencjach użyć geolokalizacji IP czy lepiej w pliku .htacces? Jeśli w .htacces to pomoże ktoś co i gdzie wkleić? Dzięki:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 htacces będzie szybszy ale i tak będzie spowalniał serwer. Ponadto przy takim blokowaniu jest zawsze ryzyko zablokowania zbyt wielu użytkowników. Są w necie zestawy zakresów ip dla krajów, możesz się też wspomóc danymi z baz geolite.maxmind.com/download/geoip/database/ Natomiast jeśli korzystasz np. z cloudflare to masz tam bardzo fajne opcje z różnymi poziomami blokowania ruchu wg krajów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
nikczemnik
Witam
Od jakiegoś czasu mam trochę wejść od naszych sąsiadów ze wschodu:-). Jak mogę najlepiej zablokować ruch z Rosji? Czy wystarczy w preferencjach użyć geolokalizacji IP czy lepiej w pliku .htacces? Jeśli w .htacces to pomoże ktoś co i gdzie wkleić?
Dzięki:-)
1 answer to this question
Recommended Posts