Grafii76 Posted November 29, 2016 Share Posted November 29, 2016 Witam, Mam problem bo przestały mi przychodzi powiadomienia e-mail o nowym zamówieniu w sklepie. Konto email jest skonfigurowane, wiadomość testowa dochodzi. Maile do klientów o statusach zamówienia dochodzą. Nie ma tylko powiadomienia dla sprzedawcy że ktoś coś kupił. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną? Stało się to po podniesieniu wersji do 1.6.1.9 (tak mi się bynajmniej wydaje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 3, 2016 Author Share Posted December 3, 2016 Podniosłem wersję do 1.6.1.10 i nadal nie otrzymuję powiadomień o nowym zamówieniu. Ktoś ma pomysł co może być nie tak? Gdzie trzeba ustawić na jakiego maila ma wysyłać powiadomienia o nowych zamówienia ze strony? Maile do klientów o nowym zamówieniu są wysyłane bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Presta sama z siebie nie wysyła powiadomień o nowym zamówieniu, wykorzystuje sie do tego dodatkowy moduł korzystasz z jakiegoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 4, 2016 Author Share Posted December 4, 2016 Mam mail alerts 3.6, ale nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted December 5, 2016 Share Posted December 5, 2016 Sprawdź czy moduł posiada odpowiednie szablony emaili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 8, 2016 Author Share Posted December 8, 2016 Hmmm... nawet nie wiem..... Teraz sprawdzam i w katalogu jest tylko jeden plik mailalerts-account.tplNiby coś tam w nim jest, ale nie rozumiem w jaki sposób miałby on rozróżniać zdarzenia, np. nowe zamówienie lub inne które można ustawić w konfiguracji modułu. Dodatkowe jest katalog z tłumaczeniami, na polski nie tłumaczyłem ale to chyba nie ma znaczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted December 8, 2016 Share Posted December 8, 2016 /modules/mailalerts/mails/pl/ tam szukaj szblonów maili. Powinno ich być 12, jak brakuje to skopiuj z katalogu /en/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 8, 2016 Author Share Posted December 8, 2016 Nie było PL więc założyłem. Przekopiowałem z EN do PL zawartość. 6x szablon HTML, 6x szablon TXT i jeden plik index.php Jest tam szablon o nazwie new_order ale i tak nadal nie działa Ma ktoś może działający ten lub inny moduł który mogę zainstalować? Nauczyłem się że PS jest sporo modułów które nie działają bo to za stara wersja itp. Ma ktoś działający który możne udostępnić? P.S. Zmieniałem też jakiś czas temu nazwę domeny pod którą stoi sklep, może to jest przyczyną? Wszystko inne działa, poza powiadamianiem sprzedawcy o nowym zamówieniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted December 10, 2016 Share Posted December 10, 2016 No to może kwestia ustawień maili i jakichś zabezpieczeń na serwerze. Wysyłasz przez smtp czy php mail? Adres do wysyłania jest w domenie sklepu? Po zmianie domeny przestało działać czy po zmianie wersji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 11, 2016 Author Share Posted December 11, 2016 adres do powiadomień jest w domenie sklepu, wysyłam przez smtp, sklep jest na linupl.com. Wcześniej był na home.pl To czy po zmianie wersji czy domeny to nie wiem, czy po przeniesieniu na home.pl nie wiem, bo sklep jest świeży i testowałem go tylko, nie sprawdzałem maili z powiadomieniami. Teraz sprawdzam do tylu i widzę że nigdy nie przychodziły, nawet jak był na home.pl. Jakoś pominąłem ten element w testach Co może być nie tak? Może czegoś nie skonfigurowałem od początku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Przede wszystkim sprawdź konfigurację modułu mailalerts, włącz tryb dev i zobacz czy nie ma błędów, bardziej chodzi o zgodność maila z którego są wysyłane maile (oraz np. ustawienia DKIM, SPF i zweryfikowanie czy maile są wysyłane ale odrzucane czy w ogóle nie wychodzą ze sklepu). Inne maile działają poprawnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 12, 2016 Author Share Posted December 12, 2016 Wszystkie maile działają poza powiadomieniami dla sprzedawcy. Klient dostaje info że kupił, zmienił się status zamówienia, itd. Wysyłanie maili i odbieranie przez program pocztowy Thunderbird też działa ok, nic nie trafia do spamu. Poniżej ustawienia modułu, wersja 3.6.0 W zakreślonym miejscu jest adres e-mail który jest ustawiony do wysyłania maili przez SMTP Co to znaczy sprawdzić ustawienia DKIM, SPF? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 (edited) Jak pozostałe maile dochodzą to raczej nie ma związku z dkim ani spf. Włącz tryb dev https://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ wygeneruj zamówienie i zobacz czy są jakieś błędy (szablony maili pisałeś że uzupełniłeś). W Zaawansowane -> Logi nie ma żadnych błędów? Ewentualnie jeszcze możesz zresetować moduł, czasami pomaga. Dodaj tam dodatkowo jeszcze jakiś inny adres aby sprawdzić czy tam dojdzie. Edited December 12, 2016 by Piotr K. (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 14, 2016 Author Share Posted December 14, 2016 Albo coś źle zrobiłem, albo nie ma żadnych błędów. Nic mi się nie wyświetliło poza typowym potwierdzeniem dokonania zakupu. Ustawiłem inny email w innej domenie ale też nie przyszło powiadomienie o zakupie przez stronę Może ten moduł co mam jest wadliwy, instalowałem i odinstalowywałem go ale to nic nie daje. Już się nauczyłem że PS jest sporo modułów które nie działają, bo są potrzebne niby takie same ale w innej wersji Ma ktoś moduł powiadomień który może udostępnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 Moduł mają wszyscy taki sam jak Ty, ostatnia wersja z oficjalnych źródeł presty. To nie to jest przyczyną. Jaki masz serwer SMTP w konfiguracji maila? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 17, 2016 Author Share Posted December 17, 2016 (edited) Serwer SMTP: s34.linuxpl.com Taki sam mam wpisany w konfiguracji np. w Thunderbird i działa bezbłędnie Nie wiem czy każdy ma taki sam moduł, skoro w moim nie było w katalogach podkatalogu PL. Sam go założyłem i skopiowałem do niego zawartość z EN, bo tam m tu zasugerowano. Oczywiście nic to nie dało Edited December 17, 2016 by Grafii76 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Serwer masz poprawnie, ludzie wstawiają czasami nazwę swojej domeny zamiast serwera SMTP. Może faktycznie coś dolega temu Twojemu modułowi Odinstaluj go całkowicie, pobierz ze źródła: https://github.com/PrestaShop/mailalerts Rozpakuj, zmień nazwę katalogu mailalerts-dev na mailalerts, skopiuj maile en jako pl, spakuj, zainstaluj. Nie edytuj żadnych plików windowsowym notatnikiem, który koduje pliki jako cp-1250. Jeśli już to notepad++ z ustawionym kodowaniem utf-8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grafii76 Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 e_com, jesteś WIELKI!!!! Działa!!! Wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thule Polska 24 Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Podpinam się do tematu .. Nie otrzymuje na skrzynkę administratora powiadomień o nowych zamówieniach. Posiadam Prestashop w wersji 1.7.3.0, zainstalowałem moduł Mail Alerts, skonfigurowałem pocztę SMTP, skrzynka jest na serwerowa. Do klienta docierają ładnie wszystkie informacje o zamówieniach czy zmianie statusów zamówienia natomiast do administratora już nie. Próbowałem już wszystkiego i zero rezultatów. Bardzo proszę o pomoc i jakieś rozwiązanie, ponieważ dla mnie te powiadomienia są dość istotne. Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts