Jump to content
  • 0

Kombinacje - import, optymalizacja

Mateo_19_07

Question

Witam 

Zastanawiam się nad optymalizacją mojej bazy danych. Generalnie udało mi się zintegrować kilka hurtowni, zadania CRON codziennie rano importują produkty, ceny, ilości, a kolejne zadania importują kombinacje. Codzienna ilość kombinacji wchodzących do bazy to co najmniej 100 tys wpisów. Import odbywa się za pomocą standardowego importera Presty. Moje pytanie - czy istnieje możliwość oczyszczenia tabel kombinacji w jakiś sposób? Myślałem o usunięciu wpisów, których available_date jest mniejsze od obecnej daty. Takie zadanie faktycznie, sprawiło, że po usunięciu wpisów z tabel ps_product_attribute, ps_product_attribute_combinations oraz ps_product_attribute_shop zniknęło prawie 2mln wpisów, baza i strona złapały drugi oddech - natomiast, na stronie pojawiły się zerowe ceny produktów - mimo iż fizycznie ich cena z poziomu admina cały czas była widoczna taka jak powinna (zaznaczam, że przy imporcie kombinacje nie miały swoich osobnych cen). Czy mógłbym liczyć na jakieś drobne pomysły, jak to załawić? Ewentualnie może popełniam bląd przy imporcie kombinacji? 

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ceny kombinacji zniknęły wszędzie - została jedynie cena produktu. Ale doszedłem do ładu. Do skryptu importującego kombinacje, dodałem na początku kawałek kodu odpowiedzialny za usunięcie wszystkich poprzednich kombinacji o określonych numerach ID, następnie kombinacje są wczytywane. Teraz w bazie mam porządek oraz wszystko już działa poprawnie. Dzięki temu udało mi się zredukować znacząco rozmiar (rosnącej już bardzo) bazy danych.