lukasz_1410 Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 Potrzebuję stworzyć nietypowe koszty dostawy dla koszyka. Coś na zasadzie jak ma allegro. Otóż: Niezależnie od liczby produktów koszt dostawy stały. Nie zależnie od liczby produktów oraz rodzajów brany pod uwagę najwyższy dla danego produktu. Na przykład: 1x jabłko dostawa 10zł 10x jabłko dostawa 10zł 1x banan dostawa 20zł 10x banan dostawa 20zł 1x arbuz dostawa 30zł 10x arbuz dostawa 30zł 1x jabłko + 5x banan + 7x arbuz dostawa 30zł Można zrobić taką kombinację na waga dodając kilka przedziałów wagowych np.: 0,1 - 1 dostawa 10zł 1,1 - 10 dostawa 20zł .... Z tym że ja mam takich przedziałów 13 - więc ostatni to już 10000000 - 10000000000 jak nie więcej zer. Poza tym chciałbym uniknąć sytuacji (bo Polak potrafi): 10x arbuz + 1x banan przy takiej kombinacji wagowej daje dostawę 50zł Może jest jakiś inny sposób stworzenia takiej kombinacji (nie wagowej) o którym nie wiem. kombinacje z gabarytem odpadają. One już totalnie zamieszają. Z góry wielkie dzięki za każdą poradę. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 A gdyby tak utworzyć trzech kurierów: Kurier jabłko - 10zł Kurier banan - 20zł Kurier arbuz - 30zl Jabłkom ustawiamy, że mogą być wysyłane kurierem jabłko, banan i arbuz Bananom ustawiamy banan i arbuz Arbuzom ustawiamy arbuz Na liście kurierów robimy jakiś myk, żeby pojawił się tylko jeden kurier, najtańszy, żeby klient niepotrzebnie nie brał wysyłki jabłek kurierem arbuzowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukasz_1410 Posted November 18, 2016 Author Share Posted November 18, 2016 hmm w rzeczywistości jest 2 kurierów InPost i Poczta i 13 przedziałów dostawy (zależne od wagi i gabarytu)... więc do tego rozwiązania trzeba by stworzyć 26 wirtualnych kurierów chyba dobrze rozumuję... to łatwiejsze chyba z przedziałami wagowymi i liczyć nikt nie stworzy kombinacji: 10x arbuz + 1x banan przy takiej kombinacji wagowej daje dostawę 50zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Nie liczyłbym na to Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
lukasz_1410
Potrzebuję stworzyć nietypowe koszty dostawy dla koszyka.
Coś na zasadzie jak ma allegro.
Otóż:
Niezależnie od liczby produktów koszt dostawy stały.
Nie zależnie od liczby produktów oraz rodzajów brany pod uwagę najwyższy dla danego produktu.
Na przykład:
1x jabłko dostawa 10zł
10x jabłko dostawa 10zł
1x banan dostawa 20zł
10x banan dostawa 20zł
1x arbuz dostawa 30zł
10x arbuz dostawa 30zł
1x jabłko + 5x banan + 7x arbuz dostawa 30zł
Można zrobić taką kombinację na waga dodając kilka przedziałów wagowych np.:
0,1 - 1 dostawa 10zł
1,1 - 10 dostawa 20zł
....
Z tym że ja mam takich przedziałów 13 - więc ostatni to już 10000000 - 10000000000 jak nie więcej zer.
Poza tym chciałbym uniknąć sytuacji (bo Polak potrafi):
10x arbuz + 1x banan przy takiej kombinacji wagowej daje dostawę 50zł
Może jest jakiś inny sposób stworzenia takiej kombinacji (nie wagowej) o którym nie wiem.
kombinacje z gabarytem odpadają. One już totalnie zamieszają.
Z góry wielkie dzięki za każdą poradę.
Pozdrawiam
3 answers to this question
Recommended Posts