marcinstef Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Witam serdecznie, przejrzałem całe forum, lecz niestety nie znalazłem informacji JAK ZMIENIĆ CENY PRODUKTÓW W ISTNIEJĄCYM ZAMÓWIENIU. Dlatego serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Jeden z moich sklepów działa na wersji Prestashop 16.1.2 i tam mogę dowolnie modyfikować ceny produktów znajdujących się w koszyku. Natomiast nowy sklep buduję w oparciu o wersję 1.6.1.8 i tutaj nie ma możliwości edycji zamówienia. Czy konieczne jest wykupienie płatnego modułu? Czy można to w jakiś sposób zmienić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Dziwne, ta funkcjonalność nie była raczej z Presty usuwana, właśnie sprawdziłem u siebie na 1.6.1.8 i bez problemu mogę edytować zamówienie, pod warunkiem, że nie jest już zrealizowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinstef Posted November 13, 2016 Author Share Posted November 13, 2016 Dziękuję za odpowiedź Testując różne warianty zamówień zauważyłem, że zależy to od statusu zamówienia. Wybierając status dla zamówienia "Oczekiwanie na płatność przelewem bankowym" mogę dowolnie zmieniać cenę, lecz wybierając np. dla paczki za pobraniem status "Przygotowanie w toku" niestety już nie można edytować ceny. Troszkę, to dziwne Często z klientami jest również tak, że rezygnują z zamówienia, po czym dzwonią, że jednak chcą. Gdy zmienię status zamówienia na Anulowane, a później ponownie na Oczekiwanie na przelew niestety nie można już zmieniać ceny. Anulowane zamówienie musi pozostać w systemie, a ja dla danego klienta muszę wprowadzić zupełnie nowe zamówienie. To też jest dziwne Link to comment Share on other sites More sharing options...
west28 Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Panowie ale zgodnie z przepisami nie można zmieniać cen w zamówieniach. Przecież za to grożą konkretne kary. Zgodnie z prawem należy klientowi zagwarantować cenę z dnia zamówienia produktu. Nie jest istotne to, że ceny w międzyczasie się zmieniły to już jest problem sprzedającego Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Nie tyle zależy to od statusów co od ustawienia w statusie sprawdzania czy "Zamówienie jest poprawne" wszystkie statusy które posiadają zaznaczoną ta opcje nie pozwalają na dokonywanie zmian w zamówieniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinstef Posted November 13, 2016 Author Share Posted November 13, 2016 Zgadzam się, że nie powinniśmy zmieniać zamówienia, które klient osobiście wprowadził. Ja jednak oprogramowanie sklepu internetowego chciałbym również wykorzystać do obsługi i fakturowania sprzedaży z poziomu Allegro. Klient zamawia na allegro po cenie wyższej lub niższej od tej, którą mam w sklepie, ponieważ Allegro pobiera prowizję od aukcji i sprzedaży. W takim przypadku wprowadzam zamówienie ręcznie do sklepu internetowego i z poziomu administratora chciałbym mieć możliwość zmiany ceny. Nie jest to zabronione, więc powinno być dozwolone Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinstef Posted November 13, 2016 Author Share Posted November 13, 2016 Dziękuję endriu107. Teraz zaskoczyłem o co w tym chodzi. Wszedłem w menu/zamówienia/statusy zamówień i tam mogę zaznaczyć lub odznaczyć "Zauważ czy zamówienie jest poprawne" To rozwiązało jeden mój problem. Drugi problem, to możliwość zmiany formy wysyłki. Bardzo często zdarza się, że klienci nie raczą sobie z płatnością przez DotPay. Wówczas dzwonią i proszą o zmianę formy wysyłki na "za pobraniem". Czy istnieje sposób zmiany formy przesyłki w danym zamówieniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts