Jump to content

Jak zmienić ceny produktów w zamówieniu?

marcinstef

Recommended Posts

Witam serdecznie,

przejrzałem całe forum, lecz niestety nie znalazłem informacji JAK ZMIENIĆ CENY PRODUKTÓW W ISTNIEJĄCYM ZAMÓWIENIU. Dlatego serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. Jeden z moich sklepów działa na wersji Prestashop 16.1.2 i tam mogę dowolnie modyfikować ceny produktów znajdujących się w koszyku. Natomiast nowy sklep buduję w oparciu o wersję 1.6.1.8 i tutaj nie ma możliwości edycji zamówienia. Czy konieczne jest wykupienie płatnego modułu? Czy można to w jakiś sposób zmienić?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Marcin

Dziękuję za odpowiedź

Testując różne warianty zamówień zauważyłem, że zależy to od statusu zamówienia. Wybierając status dla zamówienia "Oczekiwanie na płatność przelewem bankowym" mogę dowolnie zmieniać cenę, lecz wybierając np. dla paczki za pobraniem status "Przygotowanie w toku" niestety już nie można edytować ceny. Troszkę, to dziwne

Często z klientami jest również tak, że rezygnują z zamówienia, po czym dzwonią, że jednak chcą. Gdy zmienię status zamówienia na Anulowane, a później ponownie na Oczekiwanie na przelew niestety nie można już zmieniać ceny. Anulowane zamówienie musi pozostać w systemie, a ja dla danego klienta muszę wprowadzić zupełnie nowe zamówienie. To też jest dziwne

Panowie ale zgodnie z przepisami nie można zmieniać cen w zamówieniach. Przecież za to grożą konkretne kary. Zgodnie z prawem należy klientowi zagwarantować cenę z dnia zamówienia produktu. Nie jest istotne to, że ceny w międzyczasie się zmieniły to już jest problem sprzedającego

Zgadzam się, że nie powinniśmy zmieniać zamówienia, które klient osobiście wprowadził. Ja jednak oprogramowanie sklepu internetowego chciałbym również wykorzystać do obsługi i fakturowania sprzedaży z poziomu Allegro. Klient zamawia na allegro po cenie wyższej lub niższej od tej, którą mam w sklepie, ponieważ Allegro pobiera prowizję od aukcji i sprzedaży. W takim przypadku wprowadzam zamówienie ręcznie do sklepu internetowego i z poziomu administratora chciałbym mieć możliwość zmiany ceny. Nie jest to zabronione, więc powinno być dozwolone

Dziękuję endriu107. Teraz zaskoczyłem o co w tym chodzi. Wszedłem w menu/zamówienia/statusy zamówień i tam mogę zaznaczyć lub odznaczyć "Zauważ czy zamówienie jest poprawne"

To rozwiązało jeden mój problem. Drugi problem, to możliwość zmiany formy wysyłki. Bardzo często zdarza się, że klienci nie raczą sobie z płatnością przez DotPay. Wówczas dzwonią i proszą o zmianę formy wysyłki na "za pobraniem". Czy istnieje sposób zmiany formy przesyłki w danym zamówieniu?