Meka99 Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Cześć, ostatnio zacząłem dodawać coraz więcej towaru na sklep i chyba lekko serwer nie wytrzymuje bo nie mogę zmienić już cen w produktach i ogólnie zarządzanie panelem chodzi tragicznie, chyba czas przejść na VPS40GB HDD SSD, 10TB transferu miesięcznego, procesor 2.4 GHz, 8GB pamięci RAM czy taka maszyna powinna dać radę na jakieś 20 tys produktów? W przyszłości chciałbym 100 ale to już raczej sam sobie kupie maszyny i informatyka do tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Z VPSami to nigdy nie wiadomo, niby to maszyna, ale jednak wirtualna. Przy 20k produktów najlepiej od razu wziąć jakiegoś dedyka i niech admin to porządnie skonfiguruje, będzie śmigało i na przyszłość będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meka99 Posted October 31, 2016 Author Share Posted October 31, 2016 @Daresh mój hosting nie ma dedyka z tego co widzę, a przeniesienie plików itp na własną ręke jest zbyt ryzykowne, także póki nie mam własnego informatyka a mogę mieć taka maszyne za drobne pieniądze to chyba wolałbym tego VPS, tylko nie wiem czy to bedzie śmigać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Mam klienta na podobnym VPSie (tylko 6GB ramu), ma 34k produktów i ciągle ma pod górkę. Trzeba kombinować z dodatkowymi cache'ami, sklep często zamula i ogólnie chodzi nie za fajnie. A klient nie chce przejść na dedyka bo nie. Informatyk nie musi być własny, mam drugiego klienta, któremu nasz zaprzyjaźniony admin raz na początku skonfigurował dedyka i od tego czasu nie były potrzebne dodatkowe prace. Tamten ma 18k produktów, a sklep śmiga jak świeża Presta z ubrankami demo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meka99 Posted October 31, 2016 Author Share Posted October 31, 2016 @daresh Jesteś właścicielem jakiejś firmy hostingowej? Moge link? Ile kosztowałby taki dedyk i czy dalibyście rade mi przenieść to z mojego hostingu bo raczej sam sobie nie poradze, za długo nie siedze w temacie i nie chce mi sie już uczyć od nowa, zwłaszcza jakby miał coś zepsuć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Nie, po prostu mamy zaprzyjaźnionego admina, który potrafi dobrać serwer i go skonfigurować, i polecamy go klientom w razie potrzeby, przyznam że nawet nie orientuję się w cenach Możesz dopytać na LINK TYMCZASOWO USUNIĘTY powołując się na GreenMouse. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meka99 Posted October 31, 2016 Author Share Posted October 31, 2016 @Daresh oo widzę, że Pan z moich stron, może nawet bym podjechał i sie jakoś ugadał, w takim razie dziękuje 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Tak z ciekawości kliknąłem link który podałeś @Daresh i antywirus zwrócił mi info o zagrożeniu i zablokował możliwość wejścia na stronę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Hehe, ciekawe trzeba im zgłosić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Zgłaszaj, ja usunąłem link z Twojego posta dopóki nie poprawią to proszę go nie przywracaj co by inni nie mieli pretensji że specjalnie taki podałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Spoko, a jaki to dokładnie był antywirus? A ten ukryty link w Twoich postach to w jakim celu? ;-) Skoro i tak jest nofollow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Eset smart security. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Sama liczba produktów to słaby wyznacznik wielkości sklepu, bo 100 produktów z 1000 kombinacji każdy będzie potrzebować dużo większej mocy niż wspomniane 20 tys. produktów Istotna (poza kombinacjami) jest też liczba kategorii i szereg innych rzeczy - najlepiej zrobić dokładna analizę i zdiagnozować gdzie jest tzw. wąskie gardło. Ponadto 1 osoba pracująca w panelu zużyje pewnie więcej zasobów niż 1000 osób odwiedzających sklep itp. itd. W zależności od firmy i serwera może się tez okazać, że vps działa gorzej niż obecny hosting współdzielony. Z tą administracją i konfiguracją ustaw i zapomnij też nie jest tak - niestety ale potrzebna się ciągła (lub przynajmniej regularna) administracja, bo oprogramowanie serwera też trzeba co jakiś czas aktualizować (np. ostatnio została załatana groźna luka Dirty Cow), że o aktualizacjach php czy jakichś modułów nie wspomnę. Zresztą przejechała się na tym firma hostingowa Adweb - 2be.pl, która po odejściu głównego admina padła i się już nie podniosła (bez wnikania w szczegóły prawdopodobnie gdyby nie pozbycie się/odejście admina firma dalej by funkcjonowała). Generalnie temat rzeka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mik@ Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Zawsze możesz skorzystać z "hostingu na wypasie". Z serwerem VPS to raz - może chodzić tak sobie (zależy od dostawcy i sprzętu!), a dwa trzeba mieć wiedzę co najmniej średnio zaawansowaną z obsługi systemów. Samo hasło VPS nie gwarantuje wydajności - takie są moje doświadczenia. Zerknij na ofertę ovh - tam jest coś takiego jak hosting performance. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts