Jump to content
  • 0

Integracja z kilkoma hurtowniami - koncepcje

Mateo_19_07

Question

Witam serdecznie. 

Od jakiegoś czasu walczę z konstruowaniem sklepu, który będzie miał za zadanie integrację z kilkoma hurtowniami. Dograłem już wszystko związane z plikami csv, udało mi się ogarnąć skrypt, który będzie importował produkty, kategorie z pomocą Crona. Brakuje mi tylko koncepcji jak rozwiązać sytuację, gdy muszę zaimportować kategorie i produkty z kilku hurtowni - muszę nadać odpowiednie ID, tak aby się nie duplikowały. Myślałem o czymś z serii - nadać każdej hurtowni odpowiedni numerek z zakresu od 1 do 9 (bo tyle mniej więcej będzie) - następnie tą cyfrę wrzucić tuż przed numer ID każdego produktu z odpowiedniej hurtowni. Wszystko byłoby idealnie, ale brakuje mi konkretnego sposobu, jak przy dużej ilości produktów w pliku csv hurtowo zmienić numery ID. 

Czy ktoś z forumowiczów miał już podobną sytuację i byłby w stanie poradzić mi jak podejść do tego tematu? Każdy inny sposób, propozycję i koncepcję również rozważę i będę wdzięczny za pomoc.

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź :)

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ja bym to zrobił mniej więcej za pomocą zapisu

zmienna + ID

gdzie zmienna byłaby co najmniej 4 cyfrowa. Powód prosty, wprowadzi któraś z hurtowni 1001 produktów i leżysz.

Pobierałbym sobie wszystkie dane do jakiejś tablicy, później dla danej hurtowni używał odpowiedniej zmiennej i modyfikował rekordy kolumny ID.

Zrobiłbym osobny skrypt dla każdej hurtowni, by wysypanie się jednej nie rozwaliło mi całego sklepu.