Jump to content
  • 0

Zamawianie przez gości i eksport klientów do pliku CSV

konder82

Question

Witam,

1. Gdy mam włączoną opcje zamawianie przez gości to gość może podać email innego gościa który już istnieje w zakładce klienci/klienci (oczywiście bez hasła) - (panel administracyjny). Natomiast jak podam email zarejestrowanego klienta to wyskakuje błąd, że już ktoś się zarejestrował z takim emailem (co jest normalne).

Tak powinno być? Jak należy to rozumieć?

2. Jak eksportuje klientów do pliku CSV to niema tam hasła (żadnego klienta w tym pliku) - jak więc będzie się logować taki zaimportowany klient? A może hasło jest gdzieś ukryte?

Moja presta 1.6.1.0

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

1. Zgadza się - ale jak ktoś zrobi zakupy jako gość to jest zapisany w klienci/klienci (bez hasła ale jest). Kolejny gość może zrobić zakupy podając hasło istniejącego gościa w klienci/klienci.post-1085232-0-15943300-1477674971_thumb.jpg

2. Szczerze mówiąc chciałem zaimportować klientów z allegro ale nie da się tego zrobić (pewnie hasła bym też nie zdobył). Następnie chciałem przetestować jak to będzie jak wyeksportuje sobie klientów (tak dla bezpieczeństwa jak będzie awaria - pewnie lepszym rozwiązaniem byłby tutaj backup bazy danych) - a potem ich zaimportuje. Z tego co powiedziałeś rozumiem, że po zaimportowaniu tych klientów nie będzie haseł (bo ich presta nie eksportuje do pliku CSV?) i będę musiał je zdobyć/wpisać ręcznie - tak?

pozdrawiam,

• 0

1. Nie do końca rozumie, jeśli ktoś jest jako "gość" to nie ma hasła więc jak ktoś inny ma podać jego hasło?

2. Presta hasła ma zapisane w bazie, są one zaszyfrowane więc ich nie odczytasz, jak zaimportujesz klinetów do bazy wraz z hasłami z kopii bezpieczeństwa to ok, możesz zaimportować klientów z innego systemy o ile znacz ich hasła.

• 0

Tylko co w tym złego że ktoś może użyć już wcześniej użytego adresu email? Sytuacja prosta masz stałego klienta który raz w miesiącu zamawia u Ciebie dany produkt ale on nie chce zakładać konta i w tej sytuacji chcesz mu zakazać używać tego samego adresu email? Może raz czy dwa razy ktoś by sie zdecydował żeby utworzyć nową pocztę tylko po to żeby u Ciebie zamówić "ponieważ masz lepsze ceny od innych", ale ludzie cenią swój czas i są w pewnych kwestiach leniwi więc ostatecznie taki klient zdecyduje sie zapłacić u konkurencji więcej niż u Ciebie ponieważ tam nie musi zakładać konta, nie musi pamiętać hasła, wpisuje dane i kupuje.