Jump to content

PHP7 i Prestashop 1.6.1.7 - warto? są problemy czy wręcz przeciwnie?

BigMaras

Recommended Posts

Stawiam nowy sklep i zastanawiam się czy warto iść z nowym php w parze. Czytałem o problemach ze starszymi wersjami presty ale nie mogę zbyt dużo znaleźć informacji o pracy z nową wersją, czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakieś doświadczenie w tej materii?

Najnowsza presta 1.6.1.7 działa poprawnie z php7 i nawet na oko widać skok wydajności w stosunku do 5.6.

Jak masz jakieś antyczne moduły, to z nimi mogą być problemy.

I jeśli używasz szyfrowanych modułów, to sprawdź czy Twój hosting zainstalował IonCube Loader (niedawno wyszła stabilna wersja loadera dla php7).

• Like 1

Jak kolega wspomniał od paru wersji nie ma problemu z php 7 o ile nie masz jakichś egzotycznych modułów. Z tym skokiem wydajności jednak bym nie przesadzał, z moich obserwacji wynika, że zmniejszyło się zużycie pamięci, ale drastycznego wzrostu szybkości nie zaobserwowałem (przy założeniu, że pozostałe ustawienia są podobne).

Dziękuje za odpowiedzi. Moje pytanie narodziło się po przeczytaniu informacji o wielkich przyrostach wydajności w nowej wersji php7 jednak z tego co czytam nie do końca musi to być zauważalne przy prescie. Niechciałbym się też wkopać aby za jakiś czas, przy jakimś module nie pojawił się problem. Zrobić update z 5.6 do 7 dał bym sobie rade ale w drugą stronę nie wiem czy było by to też takie łatwe więc chyba nie zaryzykuje.

Kiedyś dla testów mocno zawaliłem prestę i sprawdziłem, że czas initContent wynosił 10000 ms do wygenerowania podstrony na PHP 5.6 i  6000 ms dla PHP 7 tak więc skok jak dla mnie dosyć znaczący (pomijając oczywiście skale, ale jeśli ktoś miał około 1000ms to na PHP 7 powininen bez problemu zmieścić się w ~700 ms tak więc nie dość, że PHP 7 działa szybciej to mniej obciąża maszynę na której jest hostowane i zużywa mniej ramu.

Jedyny problem to niekompatybilne i antyczne wtyczki tak jak inni wspominali.

Edited by hakeryk2 (see edit history)