Jump to content
  • 0

Polskie litery "żółć" dziwnie duże - sprawa ważna :)

Moya

Question

Witam wszystkich!

Wiem, że to dość częsty problem i sporo już o nim pisano. Jednakże moja znajomość html i prestashop jest na tak niskim poziomie, że czasami pewnych rzeczy nie rozumiem i prosiłbym o szczegółową instrukcję co i gdzie uzupełnić w moim przypadku. Będę bardzo zobowiązany.

Z drugiej strony niestety jeszcze nie mogę pozwolić sobie przekazać odpłatnie tej pracy komuś innemu.

Problem tradycyjny - duże polskie litery, niewspółmierne do pozostałych. Sprawa dotyczy nie tylko nagłówków, ale również i treści. Strona www.chissaya.com/pl

Bardzo proszę o pomoc!!!

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Hmmm... Dobre pytanie. Nie wiedziałem, że można :)

W takim razie zrobię to. Dzięki za podpowiedź!

Można, ale pewnie nie za darmo.

Bo kupując szablon na pewno nic nie było, że jest zgodny z językiem polskim.

Jak by mi się zachciało tego szablonu po chińsku, to też gratis miał by developer go przerabiać?

• 0

Może się mylę ale chyba team jest Polski więc warto spróbwać, oczywiście autor nie musi tego zrobić za darmo, chyba że w ofercie szablonu było że jest przetłumaczony na polski wtedy wypadało by to poprawić. Poprawiając taką drobnostkę dla jednego klienta de facto poprawiamy to dla wszystkich klientów więc jest to jak najbardziej korzystne dla dewelopera.

• 0

To darmowy poradnik ode mnie :)

1. Wybieramy sobie jakiegoś fonta Latin Extended:

https://fonts.google.com/?subset=latin-ext&sort=alpha

2. We wszystkich plikach css szablonu zamieniamy frazę:

'Old Standard TT'

na na przykład:

'Abhaya Libre'

Najlepiej zastosować do tego jakieś narzędzie typu "find and replace", polecam regexxer.

3. W header.tpl zamieniamy:

<link href="//fonts.googleapis.com/css?family=Old Standard TT:900,700" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />

na na przykład:

<link href="//fonts.googleapis.com/css?family=Abhaya+Libre:400,500,600,700,800&subset=latin-ext" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />