Harrry Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Witajcie, Mamy problem od jakiś 10 dni sklep zaczął strasznie wolno się wczytywać, (cito-sklep.pl) nic dziwnego/nowego nie zainstalowaliśmy itp. Pytając pare osób stwierdzili, że można najpierw sprawdzić serwer, php, itp. bo ponoć wykorzystuje za mało ramu. Nie znam się na tym kompletnie i nie wiem jak i gdzie to przestawić. Człowiek, który zajmuje się nam oprogramowaniem prestashop proponuje na początek cos takiego : "na współdzielonych hostach ustawić po 256mb (zamiast 128mb) na vps 1-3 GB" ponoć serwer nie jest poprawnie ustawiony pod prestę ;( Parametry serwera : v3 Core + 4 GiB ramu serwer VPS bez direct admina serwer ovh 2014 classic Może macie jakieś pomysły jak to przyśpieszyć i jak to zrobić ? Ruch w sklepie nie jest tak wielki by chodził tak wolno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 2BC Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Nie jest źle. Sprawdź sobie tutaj-> https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 19, 2016 Author Share Posted October 19, 2016 To już sprawdzałem, ale wchodząc trochę muli dlatego chciałbym lekko to co się da podciągnąć. Może się uda trochę przyspieszyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Zrób zrzut ze wszystkich ustawień w panelu admina -> parametry zaawansowane -> Wydajność. Mógłbyś też zamknąć sklep na chwilę w Obsłudze, i w pliku defines.inc.php ustawić define('_PS_MODE_DEV_', true); zamiast false i define('_PS_DEBUG_PROFILING_', false); na true, wgrać, włączyć stronę wkleić zrzuty z samego dołu strony prezentujące wydajność poszczególnych modułów. Wtedy może coś poradzimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 (edited) zrzut o jaki prosiłeś. Edited October 20, 2016 by Harrry (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 (edited) Mamy odpowiedź, więcej nie potrzebuję. Ustawienia dotyczące SMARTY: Wybierz "Nigdy nie kompiluj ponownie plików szablonu" - pierwsze 3 wejścia: stronę główną, produkt i kategorię będą trwały nieco długo a później zobaczysz mocne przyspieszenie - pliki będą skompilowane i strona będzie ładować się znacznie szybciej. Wymuszenie kompilacji to funkcja którą osobiście używam gdy pracuję na wersji sklepu w którym non stop coś zmieniam w kodzie lub szablonie - na sklepie dla Klientów zawsze miej włączoną opcję Nigdy nie kompiluj ponownie plików szablonu. Twój serwer za każdym razem mieli niepotrzebne dane. Edited October 20, 2016 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 Hee no działa szybciej wielkie dzięki.A powiedz mi czy jak dodaje nowy tekst, nowe fotki itp. to muszę zaznaczyć lub skompiluj ponownie szablony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 (edited) Jeśli edytujesz to z poziomu presty i np dodajesz produkty lub zmieniasz ich opisy to nie musisz. Czyścić pamięć musisz np po wgraniu nowego lub edytowanego pliku szablonu, jakiegoś modułu czy coś. Wtedy ogólnie polecam ustawić na "skompiluj ponownie gdy coś zostało zmienione", wyczyścić pamięć, pochodzić po stronie chwilę i w ustawieniach ponownie zaznaczyć "Nigdy nie kompiluj ...". Zaleciłbym przejście na PHP7 ale widzę, że masz nieaktualizowaną prestę więc póki co odradzam. Update również zalecam zostawić komuś kto sklep tworzył by również później sprawdził czy na PHP 7 wszystko działa poprawnie. Możesz też poszukać genialnych wtyczek cacheujących typu http://jpresta.com/pl/home/1-page-cache.html jeśli znasz się cokolwiek na obsłudze VPS. Edited October 20, 2016 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 Jesteś geniuszem dzięki wielki jeszcze raz. Takie proste . Wielkie piwo dla ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 No właśnie nie znam się na vps kompletnie tym bardziej, że mamy gówniany vps bez direct admina ;( No mamy zamiar zainstalować nową prestę i jak się da to i nowe php Narazie walczyłem bo to co jest przyspieszyć. Ten serwer mamy do sierpnia 2017 ;( potem przejdziemy na jakiś lepszy z ssd i direct adminem dla lepszej i prtsorzej obsługi vps. no i jeszcze to chcę zrobić to powinno przyspieszyć może troszkę "na współdzielonych hostach ustawić po 256mb (zamiast 128mb) na vps 1-3 GB" Dzięki za pomoc i za sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Ten vps nie jest zły jak na taki sklep, jest pewnie źle skonfigurowany a i sama presta też pewnie nie zoptymalizowana. Tym zajmują się komercyjnie już inne osoby na tym forum i możesz zapytać ile taka usługa by kosztowała - ja robię optymalizację ale sam dla siebie i niestety nie mam czasu robić tego komuś dodatkowo. Zamiast zmieniać serwer pomyśl nad wtyczką cacheującą - będziesz potrzebował ją tylko zainstalować i później zlecić komuś od VPS utworzenie dwóch zadań cron - jeden z czyszczeniem cache o np 2 w nocy i o 3 odpalenie komendy odbudowujący dodatkowy cache z wtyczki, którą poleciłem wyżej. U mnie na gorszym VPSie po tej wtyczce czasy spadły z 2000ms do 200-400 ms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 No na filmiku wtyczka super daje radę. A czy ta wtyczka nie ma jakiś negatywnych działań dla pozycjonowania w google ? Bo na tym najbardziej nam zależy by mieć jak najlepsze relacje z wyszukiwarką googla Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Wtyczka tylko i wyłącznie polepszy Twoje relacje z googlem bo czas odpowiedzi to dla Google dosyć ważny współczynnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Harrry Posted October 20, 2016 Author Share Posted October 20, 2016 ok to teraz tylko muszę poszukać gogoś kto by na tym vps zrobi to co napisałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Harrry
Witajcie,
Mamy problem od jakiś 10 dni sklep zaczął strasznie wolno się wczytywać, (cito-sklep.pl) nic dziwnego/nowego nie zainstalowaliśmy itp.
Pytając pare osób stwierdzili, że można najpierw sprawdzić serwer, php, itp. bo ponoć wykorzystuje za mało ramu.
Nie znam się na tym kompletnie i nie wiem jak i gdzie to przestawić.
Człowiek, który zajmuje się nam oprogramowaniem prestashop proponuje na początek cos takiego :
"na współdzielonych hostach ustawić po 256mb (zamiast 128mb) na vps 1-3 GB"
ponoć serwer nie jest poprawnie ustawiony pod prestę ;(
Parametry serwera :
v3 Core + 4 GiB ramu
serwer VPS bez direct admina
serwer ovh 2014 classic
Może macie jakieś pomysły jak to przyśpieszyć i jak to zrobić ?
Ruch w sklepie nie jest tak wielki by chodził tak wolno.
13 answers to this question
Recommended Posts