Jump to content
  • 0

Sklep + integracja z kilkoma hurtowniami

Mateo_19_07

Question

Witam serdecznie.

Temat, który poruszę podejrzewam że jest dość rozległy - potrzebuję garść wskazówek, czy mój tok myślenia jest poprawny. Sprawa wygląda następująco: stworzony jest sklep internetowy. Do tego kilka hurtowni, z których będą pobierane towary. Produktów w każdej z hurtowni jest od 1000szt do nawet kilkudziesieciu tysiecy. 

Wszystkie produkty, kategorie itd pobierane będą z plików csv bądź xml. Wewnętrzny system importu w Prestashop wysypuje się przy próbie zaimportowania produktów.

Napisałem więc kilka skryptów (zaznaczam, że bez integracji z modułami Presta), które przechodzą przez plik xml i robią za pomocą pętli FOREACH inserty do bazyz produktami. 

Pierwsze pytanie - czy tego rodzaju inserty będą poprawne, mianowicie które komórki z tabelach wymagają uzupełnienia przy wykonywaniu zapytania INSERT INTO aby produkt był prawidłowo wyświetlany i obsługiwany? Co prawda udało mi się wcisnąć około 1000 produktów w czasie 2-3 minuty, wszystkie produkty były wyświetlane itd ale wolę się upewnić. 

Pytanie drugie - jak będzie wyglądać sprawa z importem zdjęć produktów (Presta jak wiadomo nie trzyma bezpośrednich odnośników w bazie)? W pliku xml otrzymuję link do zdjęcia (zdjęć) produktu - czy ma ktoś pomysł na ewentualny skrypt do pobrania takiego pliku i umieszczeniu go w folderze o określonej nazwie, zgodnie z tym jak to robi Presta?

Będę bardzo wdzięczny za informacje i każdą pomoc

Pozdrawiam

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Mi się tym modułem udało ręcznie zaimportować całą bazę, liczącą 38 tysięcy produktów, robił to bardzo powoli, ale dał radę. Co do automatu to zawsze można ustawić kilka zadań CRON (wymaga to lekkich przeróbek w tym module), z których każde będzie zajmowało się importem innej części pliku. Ten moduł pozwala wskazać jaki zakres danych importować (np. wiersze od 10000 do 20000). I takie zadania odpalamy w odpowiednich odstępach czasu.

• 0

Przy ciuchach i butach to nawet powinny, nie wyobrażam sobie importu ciuchów i butów bez rozmiarów. Inna sprawa, że nie zawsze hurtownia podaje dokładne stany magazynowe, czasem np. tylko zbiorczo i nie wiadomo którego rozmiaru jest ile sztuk.

• 0

Taki moduł też robi zapytania do bazy, ale jest on prawdopodobnie lepiej dopracowany. Ja generalnie przy imporcie stosuję inne podejście, żeby ominąć kwestię tych zapytań, jak chcesz się więcej dowiedzieć to prześlij mi wiadomość :)