nikos111 Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Najlepiej wyjaśnię zagadnienie na przykładzie - Mam produkt A w rozmiarze M i L Dla rozmiaru M chcę ustawić czas dostawy 1 dzień a dla rozmiarów L np. 7 dni . Gdzie i jak to zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysiek_web Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Hmm jednym z rozwiązań jest ustawienie przewoźników osobno tzn. dla każdego rozmiaru ustawić inny termin dostawy. Na koniec podpiąć to pod produkty w ich edycji ale... jeżeli masz ustawione atrybuty to nie zadziała to odpowiednio. Musiałby być każdy produkt osobno wystawiony - każdy rozmiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 17, 2016 Author Share Posted October 17, 2016 Dziwne , że Presta nie przewidziała takiej opcji . Przecież często jest tak , że część np. rozmiarów butów mamy na stanie do natychmiastowej wysyłki a część musimy zamówić u dostawcy i dopiero wysłać klientowi . A powielanie produktów nie jest najlepszym rozwiązaniem choćby ze względu na SEO . Może zasygnalizować tą kwestię twórcom Presty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Powielanie dokładnie tego samego opisu nie jest dobre dla SEO, ale już powielenie opisu, który jest zmodyfikowany jak najbardziej się sprawdza w pozycjonowaniu. Administruję sklepem mającym właśnie pojedynczo wpisywane produkty i pozycjonuje się on dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 17, 2016 Author Share Posted October 17, 2016 Modyfikowanie opisu np. buta , który jest dostępny w 10 rozmiarach ? Zmieniając szyk wyrazów w zdaniu ? Wyobraź sobie , że takich butów w sklepie masz 500 modeli x 10 to jest 5000 . Klient za długo w takim sklepie raczej nie zagości . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 () Maciej () Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Masz rację, ale jeśli masz 1 produkt w powiedzmy 5 odmianach to moim zdaniem lepiej wychodzi się na tym wprowadzając wszystko osobno. Wszystko zależy od potrzeb i asortymentu. Nie podałeś ilości asortymentu, który masz w kombinacjach, więc podałem Ci alternatywne rozwiązanie jakiego sam bym użył wrzucając towar w mało zróżnicowanych wariantach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 17, 2016 Author Share Posted October 17, 2016 Właśnie przeprowadzam proces odwrotny tzn. każdy rozmiar miałem przedstawiony jako osobny produkt . Jednak korzystanie z atrybutów zdecydowanie poprawia wygląd sklepu . Natomiast fakt , że brakuje funkcjonalności o której piszę jest zastanawiający . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Ja wiem czy to takie zastanawiające... presta to tylko core sklepu, dodatkowe funkcjonalności to wtyczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 W kombinacjach atrybutów masz dwa pola, z których pewnie nie korzystasz, czyli ean i upc. Pola są walidowane jako numeryczne, czyli można wstawiać dowolną liczbę jako czas dostawy (sekundy, minuty, godziny, dni, lata, wieki). A dalej to już kosmetyka. Wyciągnąć pole ean lub upc w templatce no i product.js trzeba poprawić bo nie aktualizuje tych wartości (ean, upc) przy zmianie kombinacji atrybutów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Jeśli wykorzystywać te pola to UPC, EAN może się przydać. No chyba że sklep na rynek usa/kanada to wtedy odwrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nikos111 Posted October 18, 2016 Author Share Posted October 18, 2016 Wszystko fajnie ... A dalej to już kosmetyka. Wyciągnąć pole ean lub upc w templatce no i product.js trzeba poprawić bo nie aktualizuje tych wartości (ean, upc) przy zmianie kombinacji atrybutów. Wszystko fajnie , tylko ta kosmetyka to dla mnie trochę czarna magia ale jak byś mi to rozpisał krok po kroku to powinienem sobie z tym poradzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
nikos111
Najlepiej wyjaśnię zagadnienie na przykładzie -
Mam produkt A w rozmiarze M i L
Dla rozmiaru M chcę ustawić czas dostawy 1 dzień a dla rozmiarów L np. 7 dni .
Gdzie i jak to zrobić ?
10 answers to this question
Recommended Posts