Jump to content
  • 0

Wysłanie wiadomości do "zaplecza presty" (Biura Obsługi Klienta)

hakeryk2

Question

Nie przedłużając, nie wiem dokładnie jak to opisać więc wrzucam zdjęcie o co mi chodzi:

mail.jpg

Chciałbym dowiedzieć się jak wysłać wiadomość do "presty" - w moim przypadku chciałbym użyć tej funkcji jako powiadomienie, które wyśle mi wiadomość gdy produkt będzie dostępny (na podstawie danych z ps_product_attribute -> available_date). 

Nie chcę sobie po prostu zaśmiecać skrzynki mailowej.

Jakieś porady?

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

Może trigger lub funkcja na bazie?

Lub perspektywicznie... trochę armata na muchę :)

Ale doskonale sprawdza się przy wielu instacjach DB (stronach internetowych) które trzeba monitorować, zawsze wykorzystuje prosty mechanizm, który jest niezależny od typu DB. 

W poszczególnych bazach piszę funkcję która ma za zadanie zebranie interesujących mnie informacji i wystawienie ich w pliku xml.

Takie Pliki xml są importowane do bazy monitorującej, która je przetwarza  i tu możesz robić już co zechcesz na przykład wysyłać maile, czy też monitorować statusy przez nagios ,admin dashboard itp itd Całości trzeba poświęci trochę czasu, ale to wszystko zależy od potrzeb i ilości monitorowanych problemów, możesz tak monitorować mysql, oracle, postgresa itp a wszystko z jednej bazy. Plus to skalowalność, dodajesz co chcesz, kiedy chcesz i z jakiego źródła chcesz. No i najważniejszy plus można dać dostęp klientowi i widzi co ma widzieć, kiedy tylko zapragnie 24/7/365 :)

Mając na myśli monitorowanie nie mówię tylko o parametrach i wydajności systemu, ale zdarzają się na przykład dziwne rzeczy typu monitoring logowania się pracowników w przewidzianych interwałach czasowych... ot życie :)

• Like 1