Jump to content
  • 0

brak możliwości kupienia z ceną 0

rerox

Question

Witam. 

Gdzie oraz jaki warunek w product.tpl mogę dodać by nie można było zamawiać produktów z ceną "0".

Prestę mam podpiętą pod zewnętrzny program do zarządzania i działam na grupach klientów. Każdy klient jako domyślny cennik ma przypisany "cennik zerowy" gdzie ceny są równe "0". Wiem że warunek należy dodać do product.tpl :) Czy ktoś może podrzucić mi tutorial lub pokierować gdzie mam to zrobić ? 

PS. sam szukam, lecz jeszcze nie doszedłem do rozwiązania.

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0
<div class="box-cart-bottom">
<div{if (!$allow_oosp && $product->quantity <= 0) || !$product->available_for_order || (isset($restricted_country_mode) && $restricted_country_mode) || $PS_CATALOG_MODE} class="unvisible"{/if}>
{if $productPrice > 0}
<p id="add_to_cart" class="buttons_bottom_block no-print">
<button type="submit" name="Submit" class="exclusive">
<span>{if $content_only && (isset($product->customization_required) && $product->customization_required)}{l s='Customize'}{else}{l s='Add to cart'}{/if}</span>
</button>
{/if}

</p>

</div>

Zrobiłem coś w tym stylu, lecz niestety dalej mi mój wspaniały przycisk widnieje. Gdzie popełniłem błąd ? :)

• 0

A jest możliwość ustawienia tak, by klient nie widział produktów z ceną 0 ???

Edit:

Znalazłem opcję w preście, aby grupie wyłączyć widoczność cen. Po sprawdzniu wyświetla produkty ale nie można ich kupić. Jeśli chodzi o widoczność to jeszcze do tego nie doszedłem.

Edit2:

To się sprawdza w momencie kiedy klient ma "podpięty" jeden cennik. Moi klienci niestety mają więcej niż jeden cennik podpięty.

W takim razie czy mogę prosić o pomoc z rozwiązaniem mojego problemu z przyciskiem 'DODAJ DO KOSZYKA' bądź widocznością produktów z ceną 0 ?

Edit3 : 

Wiem że przycisk wyświetla się przy takich parametrach: 

<span>Dodaj do koszyka</span>
</button>

W product.tpl znalazłem kod odpowiadający temu buttonowi i dodałem :
{if $productPrice > 0}
<span>{if $content_only && (isset($product->customization_required) && $product->customization_required)}{l s='Customize'}{else}{l s='Add to cart'}{/if}</span>
</button>
</p>

{/if}

Niestety mimo wszystko dalej nie działa . Sprawdzając nawet czy usunięcie całkowite kodu coś daje okazało się że przycisk nadal jest. Pytanie co jest nie halo ? :) z góry dzięki !
Edited by rerox (see edit history)

• 0

Sprawdziłem taką rzecz:

W pliku themes/default-bootstrap/product.tpl usunąłem część odpowiedzialną za przycisk i uwaga ... Nic się nie stało. Pytanie w takim razie, GDZIE w standardowym szablonie można dokonać takich zmian? Ewentualnie ( co by było dla mnie lepszą opcją ) gdzie można dołożyć kod, który przy cenie 0 w ogóle ustawi produkty na display:none ? 

• 0

Trochę zagmatwałeś.

W tym pliku są 2 miejsca z przyciskiem, może usunąłeś tylko jedno?

I po co dawać display:none, skoro warunek w Smarty określi od razu czy wyświetlić dany produkt, czy też nie, bez konieczności renderowania jego kodu HTML.

• 0

Usunąłem wszystko z pliku, zapisałem i dalej się wszystko wyświetlało -> co jest dziwne. Niestety nie mam pojęcia - kombinowałem 2 dni żeby dojść do tego co jest nie tak, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie działa to co powinno teoretycznie przestać się wyświetlać.  Czy ktoś ma pomysł jak to ugryźć ? 

• 0

Może ja źle rozumiem, ale po zapisaniu muszę wykonać jakąś opcję ? Ogólnie nie miałem z tym nigdy do czynienia, jedyną rzeczą jaką widzę to w WINSCP pojawia się pasek z postępem, po czym nic więcej nie robię :) Czy cos jeszcze powinienem zrobić ?

• 0

Znasz panel sklepu? Jeśli nie to moja pomoc będzie tu niepotrzebna. Wsiadając pierwszy raz do auta wciskasz gaz do dechy żeby jak najszybciej dojechać do celu, czy sprawdzasz na początek niezbędne wyposażenie które zagwarantuje Ci że podczas złapania gumy będziesz miał lewarek i koło dojazdowe, apteczkę czy paliwo w baku?

Teraz ledwo jedziesz i nie wiesz czy masz paliwo, zapoznaj się z panelem presty zamiast stać na poboczu i czekać na pomoc drogową ;)

• 0

"Wejść w zakładkę Zaawansowane > Wydajność > zaznaczyć włącz kompilacje i u góry kliknąć wyczyść smarty cache. "

Rozmawiając o błędach w kodzie i programie WinSCP troszkę tak wychodzi hmmm... dziwnie i oderwanie z kontekstu. Wystarczyło że dodałeś w Preście i od razu wiedziałem o co chodzi :) Kwestia komunikatu jaki został mi przekazany :)

PS. Nie każdy jest masterem w preście, tak jak nie każdy w innych rzeczach, może jesteś jednym z osobników znających perfekcyjnie prestę , ale nie każdy jest i czasem potrzebuje pomocy by się nauczyć. Komunikat zrozumiałem inaczej niż Ty, jako osoba doświadczona - ja dopiero raczkuję :)

Tak czy siak dziękuję za podpowiedź, będę testował i może ruszę "zanim moja laweta po mnie przyjedzie" :)

• 0

PS. Nie każdy jest masterem w preście, tak jak nie każdy w innych rzeczach, może jesteś jednym z osobników znających perfekcyjnie prestę , ale nie każdy jest i czasem potrzebuje pomocy by się nauczyć. Komunikat zrozumiałem inaczej niż Ty, jako osoba doświadczona - ja dopiero raczkuję :)

Tutaj nie chodzi o poziom wiedzy specjalistycznej, technicznej, czy jakiejkolwiek innej "tajemnej wiedzy", tutaj chodzi tylko o to że jak nie znasz panelu sklepu to nie jesteś w stanie poradzić sobie z błahostkami, pragnę Ci tylko zwrócić uwagę że jak przeglądniesz panel sklepu karta po karcie, pobawisz się ustawieniami, posprawdzasz co do czego służy, to będziesz mądrzejszy o pewną wiedzę która sprawi że Twoje prace nad sklepem przebiegną znacznie szybciej.

Tylko od Ciebie zależy jak sprawnie będziesz się posługiwał dostępnymi narzędziami w przyszłości, z oczekiwaniem na pomoc czy samodzielnie :)

• 0

Masz rację Endriu. 

Mimo tego że wykonałem polecenia o których mówiłeś i w kodzie mam tak : 

<div class="clearfix" style="margin-top:5px">
{if !$PS_CATALOG_MODE && ($accessory.allow_oosp || $accessory.quantity > 0) && isset($add_prod_display) && $add_prod_display == 1}
<div class="no-print">
{if $productPrice > 0}
</button>
</p>
{/if}
</div>

Nadal niestety nic się nie dzieje. Pytanie, czy może być jeszcze jakaś opcja że to albo nie to, albo coś ja źle robię ? 

PS. Dla testu wywaliłem kod (testowo)  z product.tpl ale i tak nie działa  ;)

@EDIT
Udało mi się dojść do tego, czemu nie wyświetla mi tego co chcę i naprawić - kod się kompiluje.
Edited by rerox (see edit history)