Jump to content
  • 0

Prestashp to dobry wybór? Pytania po instalacji.

sp69

Question

Cześć,

zostałem poproszony o zrobienie sklepu z kilkoma tyś. produktów. Sklepy wcześniej instalowałem tylko lokalnie, więc pytania są podstawowe, ale specyficzne, nie znalazłem na nie konkretnych odpowiedzi. Z Prestashop intensywnie się zapoznaję od kilku dni. Pytań mam naprawdę dużo, jednak zdaję sobie sprawę, że na wiele z nich znajdę odpowiedź sam.

Na początek mam pytanie, jakich narzędzi używa się do prowadzenia sklepu z kilkoma tyś. produktów? Czy to tylko pliki csv i arkusz kalkulacyjny? Czytałęm min. o eMagicOne Store. Pracy bezpośrednio na bazie danych. Jak to wygląda przy większym sklepie?

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Wprowadzanie produktów to osobna kwestia? Myślałem, że jedna z podstawowych zaraz po instalacji sklepu ;) Mam wprowadzić kilka tyś. produktów i chciałem się dowiedzieć jakich narzędzi mam do tego użyć.

Co to znaczy dobry serwer (mowa o 7 tyś produktów)? Czy taki wydoli?

Procesor: 2 x 2.4 Ghz

Pamięć RAM: 2 GB

Dysk: 60 GB RAID 10

Transfer: 1 Tb / miesiąc

Piszesz o module do masowej aktualizacji cen, czy możesz podać jego nazwę?

Wszystko zależy od tego co chce się uzyskać i zrobić.

Chcę uzyskać możliwość komfortowej pracy.

• 0

Produkty możesz zaimportować z pliku CSV, 7k produktó to nie tak dużo i nawet na współdzielonym hostingu powinien sklep śmigać, natomiast wiadomą sprawą jest ze dodatkowym obciążeniem mogą być kombinacje atrybutów czy setki kategorii.

Prawda jest taka że każdy sklep ze względu na asortyment, częstotliwość jego edycji i inne aspekty ma unikalną specyfikacje pracy przy nim. Dla jednego wystarczą podstawowe narzędzia edycji, inny będzie sie musiał wspomagać dodatkowymi modułami.

• 0

Ja chciałem zapytać o podstawy podstaw :) czyli jak sobie przygotować miejsce do wygodnej pracy. Jak pisałem wcześniej, pytań mam wiele, nie chcę pytać o wszystko w jednym wątku. odpowiedzi pewnie znajdę sam, jeżeli nie to będę pytał na forum w nowych tematach.

Jedną odpowiedź już poznałem, 7k produktów to nie jest dużo dla Prestashop.

Mój błąd, że nie napisałem więcej na temat samego sklepu. Będzie to sklep dla rolników.

Będą nawozy dla rolników od 6 producentów, koło 10 kategorii, 400 produktów z 2-3 atrybutami i wartościami każdy, transport własny oraz transport producenta, ceny będą się zmieniać często. Części rolnicze to około 5k produktów, nie wiem ile kategorii, nie wiem też jak sprawa będzie wyglądała z atrybutami lub cechami, ale na pewno będą, transport przez firmę kurierską+własny+producent, ceny zmieniane sezonowo. Kolejny producent to około 2k produktów, ceny rzadko będą aktualizowane, transport kurier. Dowiedziałem się, że jeszcze mają być środki ochrony roślin, nie mam pojęcia ile i jak to będzie wyglądało, myślę, ze podobnie jak nawozy.