Jump to content
  • 0

Nadpisanie błędnie wpisanych przyjaznych URL

Pozyszyn

Question

Witajcie,

to mój pierwszy post na forum więc się przedstawie :) jestem Przemek,

od kilku lat prowadzę sklep internetowy i stacjonarny, ale nigdy nie zajmowałem się nim "od strony panelu",

zawsze ktoś mi to robił.

Ostatnio troche interesuje się prestą i pozycjonowaniem i zacząłem troche "grzebać" w panelu.

poinstalowałem trochę modułów i wziąłem się za optymalizacje.

Mam juz moduł do wyrzucenia {id}; html. i lang z urla, ale nie moge go odpalić bo okazało się, że gośc który wystawiał mi produkty robił to przez funckcje kopiuj produkt i zmieniał tylko zawartość, teraz z 90% adresów URL się powtarza (około 1800szt :) ) Szkoda mi czasu na ręczne lub pojedyńcze zmienianie tego, jest na to jakiś sposób zeby presta zrobiła to od nowa i nadpisała wszystkie stare? 

Korzystając z okazji pobocznie chciałem zapytać czy znacie jakiś moduł/sposób na hurtową zmianę nazw zdjęć produktów i alt tekstu?

z gory dzieki za pomoc

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Odnośnie zmiany nazw altów zdjęć. Dość łatwo można to zrobić z podstawową znajomością MySQL'a prze PHPMyAdmina. Co do zmian adresów URL - polecałbym zostawić id, a tylko zmienić te przyjazne adresy 'rewriten'. Dlatego, że google może mieć problem z zarejestrowaniem przekierowań ze starych adresów stron produktów, kiedy wszystko pozmieniasz, razem z usunięciem {id}. Jeśli nie zależy Ci na pozycjonowaniu (SEO) to zmieniaj śmiało!

Nie znam żadnego modułu, który mógłby pomóc z tym problemem masowej regeneracji adresów rewritten. Jednak jeśli jesteś zainteresowany takim modułem, lub jednorazową operacją masowej zmiany nazw - zapraszam do kontaktu. :)

• 0

@Sir presta odnośnie altowania zdjęć, podpowiesz coś więcej nie chce znowu tracić 8h na dojście do tego :) będę wdzięczny,

oczywiście mam na myśli zmiane altow dla około 4000 zdjęć o ile nie więcej...żeby nie było, że chodzi mi o jeden produkt.

Co do zmiany masowej, to też nie znam a tym za 150EUR się nawet nie chce przyglądać. Ale generalnie myśle, że dla kogoś wprawnego to kilkanaście minut pracy, moja stara presta (~1.5) tego nie miała ale po upgradzie do 1,6 zauwazylem ze przy każdym produkcie jest na jeden klik nadawanie na nowo friendly urla.

Co do przekierowań to moduł obiecuje automatyczne 301 do wszystkich...myślisz, że nie ma to sensu? w ogole można nawet wyciąć slash na końcu i ".html" w tym module :D a z tego co wiedziałem to te moduly na addons ciesza się dobrymi recenzjami...chyba ze każdy chwali ze da się usunąć {id} a nikt nie patrzy na konsekwencje...(?)

• 0

Co do przekierowań.

Racja, da się to zmienić w edycji każdego produktu, trzema kliknięciami (otwierasz produkt do edycji, zakładkę seo i klikasz generuj) :) Jednak jeśli wygenerujesz nowe adresy to pamietaj, że minie trochę czasu zanim google je pozna. A jeśli jednocześnie usuniesz ID, to nigdy nowych podstron google nie pozna. Przykład:

a) Masz podstronę sklep.pl/kategoria/222-produkt.html

b ) Zmieniasz jej adres na: sklep.pl/kategoria/222-wata-cukrowa.html

c) Później usuwasz id modułem: sklep.pl/kategoria/wata-cukrowa.html . Wtedy jest utworzone przekierowanie z adresu B ) do -> c) . Jednak google wciąż pamięta adres a) a którego nie będzie przekierowania. Nie jestem specjalistą od seo, więc nie doardzę Ci jak ten problem rozwiązać. Może wystarczy zaczekać pomiędzy zmianami, wtedy sam robot google sobie to prawidłowo zaindeksuje. W każdym razie dostrzegam taki problem i o nim informuję.

Co do masowych zmian w bazie danych - pewnie jest do tego ps_image_lang w MySQLu :)

Edited by SirPresta (see edit history)