Jump to content
  • 0

Błąd - brakujący plik języka dla: pl

twojarafa

Question

Witam,

Kiedy chcę usunąć przedmioty ze swojego sklepu wyskakuje błąd "Błąd - brakujący plik języka dla: pl", na białej stronie. Próbowałem wgrać od nowa pliki językowe, gdy próbuję edytować aktualnie działającą wersję tłumaczenia wyrzuca błąd na czerwonej stronie

"Warning w linii 395 w pliku /users/0030/sh206544/www/twojarafa.pl/prestashop2/classes/Language.php

[2] file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/users/0030/sh206544/www/twojarafa.pl/prestashop2/themes/blackhawk3.2/modules/index.php/translations/pl.php) is not within the allowed path(s): (.:/../:/users:/usr/local/php56-cgi:/tmp:/tmp_php:/usr/local/php56-cgi/lib64/php:/usr/local/php56-cgi/lib64/php56:/conf/php/php5/pear:/usr/share/pear:/dev/urandom)

Warning w linii 395 w pliku /users/0030/sh206544/www/twojarafa.pl/prestashop2/classes/Language.php
[2] file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/users/0030/sh206544/www/twojarafa.pl/prestashop2/themes/blackhawk3.2/modules/index.php/translations/pl.php) is not within the allowed path(s): (.:/../:/users:/usr/local/php56-cgi:/tmp:/tmp_php:/usr/local/php56-cgi/lib64/php:/usr/local/php56-cgi/lib64/php56:/conf/php/php5/pear:/usr/share/pear:/dev/urandom)"

Proszę o pomoc w usunięciu błędu. 

Pozdrawiam

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

ścieżka do pliku nie jest dostępna dla użytkownika php

chodzi o to, że konfiguracja serwera uniemożliwia uzyskanie dostępu do wskazanego pliku

więcej informacji:
http://www.hostinger.pl/baza-wiedzy/157

warto pomanipulowac ustawieniami chmod dla wspomnianych plików, jeżeli to nie rozwiąże problemu - chown dla katalogu / plików ze ścieżki (ale to pewnie wymagać będzie interwencji hostingu)

• 0

Dzień dobry, spotkałem się z takim samym problemem przy aktualizacji zamówienia, pobieram zamówienie ze sklepu i przy wrzucaniu dokładnie takiego samego XMLa z danymi zamówienia(poza tymi tylko do odczytu) przy odesłaniu zamówienia z <id_lang>1</id_lang> czyli takim, jakie było ustawione pierwotnie dostaję "Błąd - brakujący plik języka dla: pl" natomiast przy przesłaniu bez wiersza id_lang dostaję, że element jest wymagany.

• 0

nie jestem pewien ale chyba podjąłem się tego problemu opisanego przez kamcioju ;)
w tym przypadku problem tkwi w ścieżkach do plików z tłumaczeniami,  w celu weryfikacji trzeba włączyć debugowanie, następnie przeanalizować reporty o błędach które powstają w trakcie wysyłania maili, opcjonalnie zerknąć w php logi które wysypują błędami "open_basedir restriction in effect" (związane z ustawieniami chmod / chown)

błędy wskażą pliki, których nie ma, i należy je załadować ponownie (np. ze świeżej polskiej paczki językowej)

uważam, że Twój problem @twojarafa może być do niego zbliżony,

problem @kamcioju (o ile to on skontaktował się ze mną) uważam za rozwiązany (przynajmniej jestem w trakcie wyszukiwania brakujących tłumaczeń i wgrywania do odpowiednich ścieżek ze zmienionymi chmodami) 

• 0

Nie możliwe, żeby czegokolwiek brakowało w mojej instalacji, zainstalowałem sklep bez żadnych modyfikacji ze źródła i konstruuję tylko API do komunikacji z nim.  Wszystko jest zainstalowane lokalnie za pomocą xampa, także błędy dostępu do plików także nie wchodzą w grę.
podobny problem spotkałem również w aktualizacji zamówień, trzeba pominąć pole odpowiedzialne za pozycję produktu w kategorii, ponieważ wywala błąd przy (o dziwo) co drugiej aktualizacji.

Edited by kamcioju (see edit history)

• 0

Witam,

Sytuacja niestety ciągle nie rozwiązana, z tą różnicą że doszedł nowy objaw tj. brak finalizacji transakcji. Ostatnia strona z danymi do przelewu wyrzuca ten sam błąd : 

Błąd - brakujący plik języka dla: pl

Mail z informacją o zakupie także nie zostaje wysłany ani do mnie ani do klienta. 

• 0

Wygląda na to, że mam ten sam problem. Mam 66 plików. Niestety nie mam wcześniejszej wersji, z której mogłabym pobrać brakujące 3 pliki. Gdzie mogę znaleźć pełną paczkę ? Jak ściągam nową instalację presty to jest tam tylko folder /en... 

Z góry dziękuję za pomoc