Jump to content
  • 0

Koszt wysyłki zależny od wymiaru, a nie wagi

mhouse

Question

Cześć,

Stawiam sklep, w którym są produkty zarówno ciężkie, jak i przestrzenne.

Ponieważ firma kurierska ogranicza zarówno wymiary przesyłki, jak i wagę istotne dla mnie jest weryfikowanie przy kosztach wysyłki obu kwestii. Może bowiem być tak, że ktoś kupi produkty razem ważące 10 kg (więc spokojnie mieszczące się w dopuszczalnym przedziale wagowym), ale rozmiarem nie nadające się do wysłania jedną paczką.

Klient zatem powinien zapłacić 2 x koszt dostawy paczki.

Wpisałem ograniczenia rozmiarów paczki w zakładce kuriera. Mam też wymiary produktów na karcie produktu. 

Niestety PS weryfikuje koszty JEDYNIE na podstawie wag.

Podobnie jest też przy wyborze możliwości wysyłki paczki kurierem, czy Paczkomatem. PS nie sprawdza dopuszczalnych możliwości całej paczki (złożonej z kilku produktów).

Czy ktoś z Was miał okazję rozwiązać problem walidacji przesyłek pod kątem wymiaru paczki, a nie jedynie wagi?

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Podczas konfiguracji przewoźników mamy możliwość wprowadzenia ograniczeń dotyczących wymiarów.
Trzeba utworzyć odpowiednią ilość kurierów / przewoźników zawierających odpowiednie poziomy gabarytów.

Podczas edycji produktu możemy przypisać kuriera, który będzie obsługiwał wysyłkę danego produktu.

• 0

I tak dokładnie mamy.

Mam określonego przewoźnika. Ten ma ograniczenia wymiarowe: szerokość: 80 cm, wysokość 60 cm, najdłuższy bok 200 cm. Do tego dochodzi ograniczenie wagi 31,5kg.

W produkcie mam przypisanego tego dostawcę.

Wybieram dany produkt, który ma określoną wagę i wymiary. Jest bardzo lekki i przestrzenny. Zakupienie 10 szt. przekracza dozwolone wymiary. PS powinna policzyć mi 2 paczkę. A liczy tylko jedną. Czyli nie sprawdza wymiarów. 

Czy dobrze rozumiem, że PS nie potrafi logistycznie ułożyć kupowanych produktów na dozwolonej przestrzeni?

Innymi słowy:

1. Powiedzmy że mam karton, który przedstawia maksymalne wymiary dozwolone przez przewoźnika.

2. Klient dokonuje zakupów różnych produktów.

3. PS tak "układa" (przelicza) wymiary, by jak najwięcej weszło do dozwolonego kartonu (przy zachowaniu dozwolonej wagi).

4. Gdy kolejny produkt nie wchodzi już do kartonu i to z uwagi na rozmiar, a nie na maksymalną wagę, PS otwiera kolejny karton do załadunku i dolicza kolejną opłatę. 

Czy jest moduł który wspiera PS w takim procesie logistycznym?

• 0

Raczej w prestashop nie doczekasz się takiego rozwiązania.

Wbrew pozorom jest to dość zaawansowane informatycznie rozwiązanie, czyli optymalizacja rozmieszenia obiektów trójwymiarowych w innym obiekcie trójwymiarowym.

Przy kilkudziesięciu obiektach o różnych wymiarach A,B,C możliwych kombinacji ich rozmieszczenia jest już kilkanaście milionów.

Dlatego nawet w zaawansowanych systemach klasy MRP-II stosuje się heurystyczne metody obliczeń, a nie liniowe i dość powszechnie jest stosowany algorytm genetyczny.

No ale ceny takich zabawek zaczynają się od setek tysięcy złotych w górę. :)

Np. w systemie SAP/R-3 moduł Warehouse management ma zaimplementowane takie optymalizacje.

• 0

E-COM dzięki za odpowiedź. Faktycznie, po tym co piszesz za dużo wymagam od PS :)

To zapytam odwrotnie.

Czy ma ktoś pomysł jak sobie poradzić z tego typu przesyłkami?

Jedyne na co wpadłem, to sztucznie zawyżyć wagi produktów, żeby mieć gwarancję że nie przeskoczymy kubatury. Jest to jednak mało automatyczne rozwiązanie i wymaga sporej, dodatkowej pracy.....

• 0

Prestashop sprawdza wymiary tylko pod względem tego, czy dany przedmiot może być obsłużony danym przewoźnikiem, ale już tych wymiarów nie sumuje. Sumuje tylko ewentualnie wagę. Każde rozwiązanie będzie wymagało dodatkowej pracy, natomiast na bazie ogólników nikt nic konkretnego raczej nie zaproponuje - po prostu specyficzne sytuacje wymagają indywidualnych analiz ;)

• 0

Dzięki Piotr K. to rozwiązuje moje ostateczne wątpliwości.

Pozostaje więc najtańsze i najszybsze rozwiązanie, które będzie wentylem bezpieczeństwa. Wprowadzenie wagi gabarytowej, czy też wagi kubaturowej.

Czyli ręczna robota.

• 0

Najprostsze rozwiązania to zrobienie sobie kalkulatora przeliczającego objętość na wagę objętościową stosowaną u przewoźników. Np :

waga (kg) długość (cm) szerokość (cm) wysokość (cm)        

15              150                 25                        80                  

objętość 0,300 m3           waga 15,000 kg

Gdzie później przeliczasz wg konkretnego u każdego przewoźnika współczynnika objętość na wagę objętościową. Z mojego przykładu dla TNT waga objętościowa tej paczki to 45 kg i taką też podaję jako wagę rzeczywistą do zakładki dostawa.

Edited by () Maciej () (see edit history)

• 0

@Maciej rozwiązanie było by dobre gdyby nie fakt że tak można przeliczać ciecz którą wlewa się do jednego zbiornika, natomiast układając pudełka na palecie mogą pozostać wolne miejsca wynikające z wielkości poszczególnych opakowań produktów, więc jeśli stosować taki model to tylko i wyłącznie z jakimś zapasem np. +10%

• 0

@Maciej rozwiązanie było by dobre gdyby nie fakt że tak można przeliczać ciecz którą wlewa się do jednego zbiornika, natomiast układając pudełka na palecie mogą pozostać wolne miejsca wynikające z wielkości poszczególnych opakowań produktów, więc jeśli stosować taki model to tylko i wyłącznie z jakimś zapasem np. +10%

Racja. Brałem pod uwagę przypadek kiedy mamy towar pojedynczy o większych gabarytach.

Ogólnie ciężko by było ogarnąć ten procentowy udział "pustego miejsca" w stosunku do całości ze względu na zbyt duże zróżnicowanie kombinacji towaru. Przy 2 towarach mamy już do dyspozycji 36 możliwych kombinacji ułożenia. Później te wartości są jeszcze większe.

Wydaje mi się, że temat wyczerpaliśmy :)