Webmast-er Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Witam, Jestem nowym administratorem sklepu WWW mojego przyjaciela i mam problem z brakiem okna na bony rabatowe. Sklep działa na płatnym szablonie, który został zakupiony parę lat temu, ale od początku mieli problem z brakiem w/w okna. Podejrzewałem, że jest to spowodowane wyłączeniem okna w bazie danych, lecz wartość w ps_configuration -> PS_CART_RULE_FEATURE_ACTIVE wynosi 1. Proszę o wskazówki. Z góry dziękuję Webmast-er Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Chodzi o okno do wpisania kodu w koszyku? Jeśli tak to może udostępnienie linku do sklepu coś rozjaśni. A czy są jakieś założone bony rabatowe w sklepie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Jedrzej z Komijo Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Tak, najczęściej jest to ukryte na stałe/jak nie ma kodu nie ma miejsca do wpisania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 Tak, chodzi o okno do wpisywania kodów rabatowych w koszyku. SS: http://iv.pl/images/43516320721758851651.png Tak, są dodane kody rabatowe w regułach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Z obrazka to tylko Wróż Maciej daje rade Link do sklepu jeśli oczywiście możesz go podać, mógłby coś wyjaśnić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 To nie jest mój sklep, dlatego nie chciałem go publikować. Link: https://wklej.to/fX0Cu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 no i mamy winnego. display: none; albo wpisane niepotrzebnie albo brak pliku js który to obsługuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 Jak zlokalizować tą linie kodu? Wspomagam się Total Commanderem do przeszukiwania zawartości plików, ale niestety nie wykrywa tej linii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Wyszukaj w plikach tekst np. cart_voucher - m.in. shopping-cart.tpl Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 (edited) Zlokalizowałem już miejsce problemu w pliku order-payment.tpl. Dodałem do diva: style="display: block;" lecz wygląda na to, że dziedziczona wartość none ma większy priorytet. SS: Edited September 16, 2016 by Webmast-er (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 atomek Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 (edited) w panelu Zaawansowane -> wydajność włącz opcję Wymuś kompilację, możesz wyłączyć też pamięć podręczną zobacz te plik shopping-cart.tpl Edited September 16, 2016 by atomek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 Obecne ustawienia poniżej. SS: Nie chciałbym wyłączać pamięci podręcznej (cache), ponieważ dzięki niej sklep szybciej się wczytuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Po wyczyszczeniu i przeładowaniu można przywrócić wcześniejsze ustawienia pamięci cache. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 w sklepie masz skrypt js który dodaje display:none do #cart_voucher zlokalizuj skrypt js za to odpowiedzialny i usuń ten kod Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 (edited) Zlokalizowałem i usunąłem kod: Okno rabatowe się pojawiło, lecz chciałbym teraz ukryć niepożądane informacje o dostępnych kodach rabatowych: W tym celu dodałem właściwość display: none;, lecz elementy nadal są widoczne: Dlaczego style nie działają nawet gdy wymuszam je deklaracją !important ? vekia - Czym sprawdzasz, które funkcje mają wpływ na daną część strony? Edited September 17, 2016 by Webmast-er (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Zakomentuj warunek {if $displayVouchers} ..{/if} Ale przecież tworząc każdy bon rabatowy można mu włączyć/wyłączyć wyświetlanie w koszyku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Zakomentowałem wskazany fragment, nie wiem dlaczego ale nadal jest on wyświetlany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Pewnie templatka z cache się wczytuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Jeżeli mógłbyś to wskaż konkretnie co usunąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Wyczyść pamięć podręczną, a może nie ten plik modyfikujesz? Bo żadne zmiany w kodzie nie działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Na 100% dobry plik modyfikuję. Co do czyszczenia pamięci podręcznej to prosiłbym o instrukcje, ponieważ nie chciałbym uszkodzić sklepu. Usunąć całą zawartość katalogu cache? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 W BO sklepu: Zaawansowane -> Wydajność Przycisk: Wyczyść pamięć podręczną Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Korzystam z PrestaShop 1.5.x i nie posiadam takiego przycisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 To wyłącz pamięć podręczną, zapisz. Włącz pamięć, zapisz. Wtedy templatki w cache wygenerują się na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Nic nie pomaga, więc raczej nie czyści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 A w katalogu szablonu jest może podkatalog cache i w nim jakieś pliki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 To skasuj jego zawartość, zostaw tylko index.php. No i dla bezpieczeństwa zawsze warto zrobić backup kasowanych plików Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Usunąłem, ale to nadal się wyświetla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 To już nie mam pojęcia skąd jeszcze może być ta templatka pobierana A jak dodasz w templatce {debug}, to wyskakuje okno debugera od smarty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 (edited) Konsole debugowania mam ustawioną t.j. SS w poście #12, tzn. jest wyłączona. Proszę o pomoc. ______________________________________________________________________________ Wydaje mi się, że włączenie i wyłączenie pamięci podręcznej nie wyczyściło głównego cache, ponieważ w tym folderze nadal znajduje się skoro folderów i plików Edited September 18, 2016 by Webmast-er (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 OK, ale czy jak wyłączysz wyświetlanie w koszyku we właściwościach tego bonu, to nic się nie zmienia. Czy masz ustawione w wydajności jakieś serwery cache typu APC, memcached itp? - samym dole Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 A to: OK, ale czy jak wyłączysz wyświetlanie w koszyku we właściwościach tego bonu, to nic się nie zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Jak wyłączę wyświetlanie wszystkich dostępnych bonów rabatowych to te informacje przestają się wyświetlać i jest OK, aczkolwiek wciąż nie rozumiem dlaczego zakomentowanie tego mechanizmu nie pomogło. PS. Jeżeli pytasz o coś to dawaj "?" na końcu zdania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Ale po co zmieniać coś co funkcjonuje? Jeżeli tworzysz bon i nie chcesz żeby był widoczny w koszyku to zaznaczasz nie, jeśli chcesz żeby był widoczny to zaznaczasz tak, ot i cała filozofia. Bo tak to powoli wracasz do pierwotnych ustawień gdzie wszystko było ukryte. Jeśli twierdzisz, że zmieniasz odpowiedni plik, a nie zawsze to jest takie oczywiste szczególnie w szablonach niestandardowych, to to że nie widzisz zmian to sprawa cache, trzeba go wyczyścić jeśli nie idzie przez zaplecze, to przez ftp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Webmast-er Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Jeśli twierdzisz, że zmieniasz odpowiedni plik, a nie zawsze to jest takie oczywiste szczególnie w szablonach niestandardowych, to to że nie widzisz zmian to sprawa cache, trzeba go wyczyścić jeśli nie idzie przez zaplecze, to przez ftp. Jeżeli chodzi o ręczne czyszczenie pamięci podręcznej to nie wiem, które pliki mam usunąć, a które muszę zostawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 YaboL Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Pozwolę sobie zacytować inne forum: CZYSZCZENIE SMARTY I CACHE PRESTASHOP v.1.5.x. WYKONUJE SIE TO ALBO RECZNIE, POPRZEZ USUNIECIE Z SERWERA (PRZEZ FTP) WSZYSTKICH PLIKOW (BEZ INDEX.PHP) Z KATALOGOW:./CACHE/SMARTY/CACHE./CACHE/SMARTY/COMPILE2. OZNACZENIE W PANELU ADMINISTRACYJNYM > USTAWIENIA > OPTYMALIZACJA- WYMUSZENIE KOMPILACJI NA TAK- UZYCIE CACHE NA NIE3. czyszczenie ręczne cache dla klas i funkcji overrride: w katalogu cache usuwamy plik class_index.php" Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Wystarczy mała modyfikacja OrderController i ta templatka może być wczytywana z serwera w Chinach. Także nic nie jest oczywistą oczywistością Dopisz w templatce jakiś swój tekst "bla bla" i zobaczysz czy się wyświetli, czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Webmast-er
Witam,
Jestem nowym administratorem sklepu WWW mojego przyjaciela i mam problem z brakiem okna na bony rabatowe.
Sklep działa na płatnym szablonie, który został zakupiony parę lat temu, ale od początku mieli problem z brakiem w/w okna.
Podejrzewałem, że jest to spowodowane wyłączeniem okna w bazie danych, lecz wartość w ps_configuration -> PS_CART_RULE_FEATURE_ACTIVE wynosi 1.
Proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję
Webmast-er
38 answers to this question
Recommended Posts