Jump to content
  • 0

Problemy z niektórymi zamówieniami w sklepie

rcom

Question

Witam,

Posiadam zainstalowaną PS w wersji 1.6.1.6. 

Mam problem z niektórymi  zamówieniach - losowo w zamówieniu wartość jest, ale nie ma towarów które klient kupił. Towery te można odszukać w koszykach

W Logach mam dużo takich wpisów :

1416 -- 1 Frontcontroller::init - Cart cannot be loaded or an order has already been placed using this cart Cart 7452 0x 0 2016-08-19 14:46:04

Co ten wpis oznacz ?

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Czy takie dziurawe zamówienia powstają tylko dla płatności payu?

Czy masz wszystkie 3 statusy zamówień, które powinny się utworzyć w trakcie instalacji modułu payu?

- Płatność PayU rozpoczęta

- Płatność PayU oczekuje na odbiór

- Płatność PayU anulowana

• 0

Witam,

W bazie bezpośrednio nic nie było usuwane, przez żaden moduł także.

Jednak po migracji z 1.5 na 1.6 podczas testów usunąłem kilka porzuconych koszyków. (Klienci / koszyki zakupów - zaznaczyłem kilka i z działań masowych, usunąłem, jednak to było z 2 miesiące temu). Prawdą jest że wcześniej problem nie występował.  Jednak do tego była migracja, zmiana modułów, etc.)

Widzę że inkremetacja id koszyków działa prawidłowo, w chwili obecnej jest to 7654. Id zamówień także idzie poprawnie, w tej chwili - 2698.

Jeśli problem leży po stronie bazy, czy są jakieś skrypty/moduły do sprawdzenia spójności relacji w bazie?

• 0

Można profilaktycznie podnieść id koszyków i zamówień, względnie przeszukać bazę (szczególnie tabele z cart i order w nazwie) czy nie ma tam jakichś przekłamań i odwołań do złych id (szczególnie na początek poszukałbym wpisów dotyczących tych skopanych zamówień). Oficjalnie jest np. moduł pscleaner, który czyści zbędne stare koszyki i sprawdza zależności oraz częściowo optymalizuje bazę ale wszystkiego nie zrobi.