rcom Posted September 9, 2016 Share Posted September 9, 2016 Witam, Posiadam zainstalowaną PS w wersji 1.6.1.6. Mam problem z niektórymi zamówieniach - losowo w zamówieniu wartość jest, ale nie ma towarów które klient kupił. Towery te można odszukać w koszykach W Logach mam dużo takich wpisów : 1416 -- 1 Frontcontroller::init - Cart cannot be loaded or an order has already been placed using this cart Cart 7452 0x 0 2016-08-19 14:46:04 Co ten wpis oznacz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 rcom Posted September 12, 2016 Author Share Posted September 12, 2016 Hej, domena patopak.com.pl Problem przedstawiam na dołączonym obrazku. Naprawdę będę wdzięczny za porady, ponieważ nie mamy pojęcia dlaczego tak się dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted September 13, 2016 Share Posted September 13, 2016 Czy takie dziurawe zamówienia powstają tylko dla płatności payu? Czy masz wszystkie 3 statusy zamówień, które powinny się utworzyć w trakcie instalacji modułu payu? - Płatność PayU rozpoczęta - Płatność PayU oczekuje na odbiór - Płatność PayU anulowana Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 rcom Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 Witam, Niestety takie dziurawce powstają bez znaczenia na formę płatności. Potrafią powstać na PayU, pobranie, lub przelew. Jeśli chodzi o statusy dla PayU to są te Które Wymieniłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 Czy były usuwane jakieś zamówienia (bezpośrednio w bazie albo przez jakiś moduł)? Obstawiam jakiś błąd w bazie, najczęściej powstający po użyciu modułu z błędem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 rcom Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 Witam, W bazie bezpośrednio nic nie było usuwane, przez żaden moduł także. Jednak po migracji z 1.5 na 1.6 podczas testów usunąłem kilka porzuconych koszyków. (Klienci / koszyki zakupów - zaznaczyłem kilka i z działań masowych, usunąłem, jednak to było z 2 miesiące temu). Prawdą jest że wcześniej problem nie występował. Jednak do tego była migracja, zmiana modułów, etc.) Widzę że inkremetacja id koszyków działa prawidłowo, w chwili obecnej jest to 7654. Id zamówień także idzie poprawnie, w tej chwili - 2698. Jeśli problem leży po stronie bazy, czy są jakieś skrypty/moduły do sprawdzenia spójności relacji w bazie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Można profilaktycznie podnieść id koszyków i zamówień, względnie przeszukać bazę (szczególnie tabele z cart i order w nazwie) czy nie ma tam jakichś przekłamań i odwołań do złych id (szczególnie na początek poszukałbym wpisów dotyczących tych skopanych zamówień). Oficjalnie jest np. moduł pscleaner, który czyści zbędne stare koszyki i sprawdza zależności oraz częściowo optymalizuje bazę ale wszystkiego nie zrobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
rcom
Witam,
Posiadam zainstalowaną PS w wersji 1.6.1.6.
Mam problem z niektórymi zamówieniach - losowo w zamówieniu wartość jest, ale nie ma towarów które klient kupił. Towery te można odszukać w koszykach
W Logach mam dużo takich wpisów :
1416 -- 1 Frontcontroller::init - Cart cannot be loaded or an order has already been placed using this cart Cart 7452 0x 0 2016-08-19 14:46:04Co ten wpis oznacz ?
6 answers to this question
Recommended Posts