Jump to content
  • 0

Cache - problem z przeogromną ilością plików w "cachefs"

qmski

Question

Witam

Mam problem - dostałem maila, od dostawcy usług hostingowych, że liczba plików przekroczyła dopuszczalną ilość - jest ich ponad 1mln (przy dopuszczalnej wartości 500 000)

Ustaliłem, że spowodowane jest to cachefs...dokładnie w lokalizacji  prestashop/cache/cachefs mam 1 169 413 plików.

Czy mogę wykasować całą zawartość tego katalogu? Jak zabezpieczyć się przed tworzeniem tak wielu plików nie wyłączając cache'u? 

Dziękuję za wskazówki

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Czy mogę bez żadnych konsekwencji usunąć zawartość prestashop/cache/cachefs ?

Bo domyślam się, że po wyłączeniu mechanizmu sam nie opróżni tej lokalizacji? 

Czy jestem w stanie zainstalować APC/opCache na serwerze nazwa.pl ?

Jeśli nie - to czy jest całkowite wyłączenie cache będzie lepszym rozwiązaniem? 

• 0

Nazwa.pl to nie jest zbyt korzystny wybór, obawiam się, że może nie być możliwości zainstalowania APC, a opCache powinien być dostępny od PHP 5.6, inna sprawa czy zgodzą się go włączyć.

Jestem na 90% przekonany, że wyłączenie cache fs i skasowanie zawartości tego katalogu (powinieneś zrobić to przez ssh lub poprosić o to sam hosting) może przynieść nawet korzyści względem tego co masz teraz.

• 0

Właśnie robię czystki przez ssh. Dziękuję za wskazówki

@Krystianie: Jaki hosting polecasz pod PRESTę? Wolałbym uniknąć stawiania samemu wszystkiego na linuxie - raczej postawiony już Apache, baza itd, ale z możliwością swobodnej konfiguracji.

Edited by qmski (see edit history)