Novincza Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Witam. Próbuję zaimportować przykładowego dostawcę z CSV, ale niestety nie śmiga mi to w połączeniu z polskimi znakami. Jest jakiś sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Plik csv musi być zapisany z kodowaniem znaków UTF-8. Wtedy na pewno poprawnie są importowane polskie znaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novincza Posted August 30, 2016 Author Share Posted August 30, 2016 (edited) Ok, po konwersji jest ok. Jednakże mam dodatkowe pytanie: jak wygląda budowanie całego asortymentu kiedy bazą są pliki CSV? Chodzi mi teraz o przykładowo dostawców i adresy - jak wyglądają relację między tymi dwoma plikami (bazami)? Dostawców dodaję za pomocą importu dostawców, a ich adresy za pomocą importu adresów? Czy kluczem głównym dla całości jest ID? I czy również dla klientów? Eksport danych z bazy do CSV (do takiej samej postaci w jakiej są pliki importu) nie jest możliwy? Edited August 30, 2016 by Novincza (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts