Jump to content
  • 0

Problem z kolorami zdjęć po uploadzie

leszczem

Question

Witam,

Walczę z problemem z kompresją zdjęć po uploadzie do sklepu.

Image quality JPG ustawiona na 100, dobrej jakości podglądy również.

Zdjęcia są eksportowane Lightroomem w sRGB, co jak wyczytałem jej poprawnym formatem.

Niestety prawdopodobnie jakość gubią profile i stają się dużo bardziej jaskrawe. 

Komuś może udało się pokonać już podobny kłopot? Niestety te kolory muszę mieć 1:1 takie same, nawet kosztem wydajności.

Przykładowa fotografia generująca problemy w załączniku.

post-1278153-0-45943800-1471900595_thumb.jpg

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Zdajesz sobie sprawę z tego, że profile userów są inne i na każdym ekranie zdjęcie wygląda troszkę inaczej ? Dla zachowania 100% zgodności z oryginalnym kolorem każdy musiałby mieć zainstalowany profil z Twojego kompa oraz mieć dokładnie ten sam model karty i monitora z dokładnie tymi samymi ustawieniami. W praktyce takie rozwiązanie to czysta abstrakcja, bo mimo stosowania tego samego sprzętu efekt może być inny. Bawiłem się sprzętem do kalibracji ekranów w drukarniach więc znam te bolączki od "kuchni".

Próbowałeś wgrywać inne typy plików niż JPG ?

Obejście problemu to generowanie zdjęć samemu i ręczne wgrywanie ich do odpowiednich katalogów. Jeśli to nie pomoże to znaczy, że problemem jest sama przeglądarka, a nie presta. Szczerze mówiąc od tego bym zaczął wszelkie kombinacje ze zdjęciami w sklepie.

• 0

Maciej - tak mam świadomość że idealnie nie będzie, ale jednak tutaj rozjazd jest duży. I ewidentnie barwy są identyczne jak w programie który nie obsługuje profili.... I tak ręczne podmienianie plików działa - barwy są ok.

e_com -> dzięki, będę to sprawdzał, ale z opisy wygląda na rozwiązanie problemu!