Jump to content
  • 0

Cena NIE zmienia się podczas wyboru atrybutów PS 1.6.1.1

veciak11

Question

PrestaShop: 1.6.1.1
Templatka: leo shopping

Hosting: Home (niestety)

Adres wersji roboczej: http://veronaobuwie.com.pl/

Witam serdecznie,

Mam problem dotyczący atrybutów. Po stworzeniu atrybutu (na przykład lakierowanie na kolor + 200zł) i wybraniu tej opcji na karcie produktu, cena się nie zmienia.

Próbowałem inne opcje atrybutów, nie tylko kolory, ale opcje jednorazowego wyboru i dzieje się podobnie. Dla przykładu: http://veronaobuwie.com.pl/stoliki/117-lawa-stolik-formanova.html?search_query=formanova - opcja kolorów powinna podnieść cenę o 200zł oraz wybór TAK przy szkle hartowanym także o 200zł. W tym przypadku nawet dodanie do koszyka nie powoduje wyświetlania poprawnej ceny.

W innym przykładzie i wybraniu opcji koloru opłata nie zmienia się na karcie produktu ale już po dodaniu do koszyka tak. http://veronaobuwie.com.pl/stoly/69-stol-okragly-dsr-fi-70.html

Ma ktoś pomysł jak to rozgryźć?

Halp!  :unsure:

29 answers to this question

Recommended Posts

• 0

dzieje się tak, bowiem konsola wywala trochę błędów js, co pewnie powoduje globalny problem js.

w opcjach wydajności wyłącz wszystkie cacheowania skryptów js (w tym minifikowanie i przenoszenie na koniec)

wtedy będe mógł powiedzieć coś więcej

• 0

Po pierwsze zmień ustawienia na takie:

1472066369517.jpg

i wyczyść pamięć podręczną.

Linki do 6 plików są niepokojące:

consola.jpg

w kodzie strony wygląda to tak:

<script type="text/javascript" src="//themes/leo_shopping/js/autoload/15-jquery.uniform-modified.js"></script 

zamiast pojedynczego slasha w src jest podwójny.

Dodam tylko że ten theme nie jest uwalony działa całkiem przyzwoicie. Dla jakiej presty zainstalowana jest wersja leo zamieszcza wersje w nazwie pliku pobranego ze strony np psv1616.zip

Edited by YaboL (see edit history)

• 0
Jaki to hosting w home współdzielony czy dedykowany?  Bo masz uruchomione używanie pamięci podręcznej "system plików".

Jest to zwykły hosting - czyli współdzielony.

Ustawienia zostały zmieniony oraz pamięć podręczna wyczyszczona.

Templatka była preinstalowana (właśnie żeby uniknąć ewentualnych błędów).

Po zmianie nadal to samo. Dowiedziałem się, że są też inne błędy JS - problem z wysuwanym fejsbukiem na głównej czy z mapką na dole (na karcie produktu już się pojawia).

Te błędy js i css to wystarczy zmienić ustawienia separacji serwisu w konfiguracji domeny - panel home.

W home został domena została przekierowana na katalog z separacją serwisu na taką ścieżkę: "/_bmnowy" Niestety nie mogę usunąć w panelu ukośnika, ponieważ home wyrzuca błąd o niepoprawnej ścieżce.

• 0

Ukośnika zostaw jak jest tylko wyłącz separacje serwisu, to powinno pomóc z błędami js.

Mistrzu! Błędy prawdopodobnie znikły (nie wiem jak sprawdzić), jednak fejsbuk się wysuwa na głównej i także pokazała się mapka.

Główny problem jednak pozostał - cena po wybraniu atrybutu się nie zmienia na karcie produktu.

• 0

A ile masz zdefiniowane kombinacji atrybutów?

Np. w tym produkcie: http://veronaobuwie.com.pl/stoliki/117-lawa-stolik-formanova.html

Nie wiem czy do końca rozumiem pytanie. Mam zdefiniowane 3 kolory (każdy z kolorów ma podnieść cenę o 200zł) oraz opcję wyboru rodzaju szkła (hartowane lub niehartowane) co też ma podnieść cenę o dodatkowe 200zł.

Czyli 3 kombinacje kolorów i 2 kombinacje rodzaju szkła.

• 0

Czyli na zapleczu, w edycji tego produktu, zakładka "Kombinacje" masz sześć kombinacji atrybutów tego produktu.

Tak?

5 - wygląda to tak jak na screenie. Być może to właśnie jakaś banalna rzecz, której nie zrobiłem a powinienem.

Na screenie nie było aktualnie dodanego wzrostu cen przy kolorze czerwonym i czarnym bo się tym "bawiłem", ale już poprawiam.

post-895171-0-12462600-1472481622_thumb.jpg

Edited by veciak11 (see edit history)

• 0

O ile dobrze pamiętam w wersjach 1.6.1.1,2,3,4,5 jeżeli produkt miał atrybuty z różnymi cenami i przypisany rabat dla tego produktu - ceny atrybutów nie zmieniały się. Błąd ten nie występuje w wersji 1.6.1.6 (nie pamiętam już czy ten problem występował również w produktach bez rabatów - ale pomińmy to). Dlatego jeżeli to sklep we wczesnej fazie to zaktualizuj go do najnowszej wersji i sprawdź - powinno być OK  ;)

Ps. przed aktualizacją zrób kopię plików i bazy danych - tak na wszelki wypadek przypominam  :P

Edited by PMaster (see edit history)

• 0

Tak jak podejrzewałem, nie masz skonfigurowanej żadnej kombinacji atrybutów.

Masz tylko wstawione pojedyncze atrybuty.

Kombinacja to jest coś z czymś.

Usuń to co masz i wygeneruj generatorem poprawne wszystkie 6 kombinacji.

Raczej jest kombinacja  ^_^

W przykładowym produkcie, który podał są do wyboru: trzy kolory i dwa rodzaje szkła - a to już jest 6 kombinacji... (nawet obrazek się zmienia dla szkła hartowanego i nie  :o ).

• 0

O ile dobrze pamiętam w wersjach 1.6.1.1,2,3,4,5 jeżeli produkt miał atrybuty z różnymi cenami i przypisany rabat dla tego produktu - ceny atrybutów nie zmieniały się. Błąd ten nie występuje w wersji 1.6.1.6 (nie pamiętam już czy ten problem występował również w produktach bez rabatów - ale pomińmy to). Dlatego jeżeli to sklep we wczesnej fazie to zaktualizuj go do najnowszej wersji i sprawdź - powinno być OK  ;)

Ps. przed aktualizacją zrób kopię plików i bazy danych - tak na wszelki wypadek przypominam  :P

Ok, tak zrobię. Nie robiłem aktualizacji bo jak wcześniej wspomniałem - zainstalowałem prestę z preinstalowanym szablonem by właśnie uniknąć błędów podczas instalacji :P Przeliczyłem się :)

• 0

Raczej jest kombinacja  ^_^

W przykładowym produkcie, który podał są do wyboru: trzy kolory i dwa rodzaje szkła - a to już jest 6 kombinacji... (nawet obrazek się zmienia dla szkła hartowanego i nie  :o ).

Przecież na screenie kolegi veciak11 widać, że tam nie ma żadnej kombinacji.

Chcąc użyć w produkcie dwóch atrybutów kolor/materiał, muszą być zdefiniowane kombinacje par tych atrybutów.

Przykład poprawnej kombinacji dla pary kolor/rozmiar:

h_1472536710_9515687_b87505a708.png

Nawet w opisie tej tabelki stoi jak wół "Atrybut - wartość pary".

Czyli powinien mieć:

Kolor biały, Szkło tak

Kolor biały, Szkło nie

Kolor czerwony, Szkło tak

Kolor czerwony, Szkło nie

Kolor czarny, Szkło tak

Kolor czarny, Szkło nie

A aktualizację presty należy również wykonać.

• 0

Przecież na screenie kolegi veciak11 widać, że tam nie ma żadnej kombinacji.

Chcąc użyć w produkcie dwóch atrybutów kolor/materiał, muszą być zdefiniowane kombinacje par tych atrybutów.

Przykład poprawnej kombinacji dla pary kolor/rozmiar:

h_1472536710_9515687_b87505a708.png

Nawet w opisie tej tabelki stoi jak wół "Atrybut - wartość pary".

Czyli powinien mieć:

Kolor biały, Szkło tak

Kolor biały, Szkło nie

Kolor czerwony, Szkło tak

Kolor czerwony, Szkło nie

Kolor czarny, Szkło tak

Kolor czarny, Szkło nie

A aktualizację presty należy również wykonać.

Tak zrobię, jednak podałem też drugi przykład gdzie jest jedynie wybór koloru z wpływem na cenę i tam także zmiana ceny nie działa. Aktualizacja przede wszystkim.

Wykonam wszystkie rady i zdam raport ;)

• 0

Na próbę podmień plik product.js i przetestuj czy zmienia się cena.

Przeoczyłem wcześniej Twój wpis. Masz na myśli podmienienie tego pliku na ten z najnowszej wersji?

---

Składam raport Tru Tu Tu:

1. Aktualizacja sklepu.

Zaktualizowałem sklep do najnowszej stabilnej wersji - czyli do 1.6.1.6. Problem jednak pozostał. Zrodził się także kolejny. Błąd 500 podczas aktualizacji miniaturek i w związku z tym się nie wyświetlają.

2. Generowanie par atrybutów.

Wygenerowałem atrybuty zgodnie z instrukcją wraz z dopłatami przy kolorach (transparentny nie wpływa na cenę) oraz opcji szkło hartowane oraz niehartowane (niehartowanie nie wpływa na cenę). Jednak po zaznaczeniu samego koloru oraz później opcji hartowania cena nadal się nie zmienia.

Ad.2 Znalazłem ciekawą zależność. Jeżeli oznaczę podstawowy atrybut, który wpływa na cenę i wejdę na kartę produktu, to będzie widoczna poprawna cena (z dodatkowymi opłatami za kolor czy hartowane szkło). Jednak pomimo tego, cena nie zmienia się na wyższą oraz niższa.

Ad.2 Dodatkowo zauważyłem, że rodzaj ceny (brutto - netto) na karcie produktu jest połączony z kwotą. Nie ma tam przerwy - być może tutaj jest pies pogrzebany? Jednak nie wiem jak to zmienić - pewnie zabaw w kodzie, w którymś z plików a to dla mnie Magia Pottera.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły / sugestie?

• 0

Przełącz na chwilę na szablon domyślny i sprawdź czy te opcje działają...?

No i masz odpowiedź  :D  - problem nie jest sam sklep ale szablon...

I w nim trzeba szukać przyczyny błędu.

Co do miniatur to generuj je zgodnie z instrukcją jaką podaje Presta w pomocy...

• 0

... Działa. Więc chyba najlepszym sposobem jest zmiana templatki... A szkoda bo mi się bardzo podobała a poza tym już nią skonfigurowałem :/

Dziękuję chłopaki (dziewczyny jeżeli też się wypowiadały : ) Jeżeli ma ktoś pomysł jak to rozwiązać to słucham. Nie mniej jednak ja zabieram się za inny szablon.

• 0

Gdybyś podmienił plik product.js to mogło by to wyjść dawno, jeśli szablon płatny to zgłoś autorowi błąd.

Oczywiście zgłoszę - szablon płatny od Leo. Wcześniej też korzystałem z ich szablonów i też nie wszystko grało ale z kolei według subiektywnej opinii mają fajnie rozbudowane szablony. Zgłoszę, ale nie będę dalej z nimi współpracował.