Jump to content
  • 0

Vps Prestashop na Ovh a podpięcie domeny.

miethod

Question

Postanowiłem uruchomić serwer VPS SSD z preinstalowanym Prestashopem, wszystko sobie poprzenosiłem i nie mogę podpiąć domeny na serwer VPS (albo raczej nie wiem jak to do końca zrobić). Domena też jest zarejestrowana w Ovh. W managerze VPS na Ovh w sekcji DNS Secondary ustawiłem domenę którą chce przekierować na adres sdns2.ovh.net potem już w sekcji domeny zmieniłem dnsy na 1) adres IP serwera vps i 2) secondary sdns2.ovh.net. Obecnie po wpisaniu nazwy domeny przekierowywuję się ona na adres VPSa vpsXXXXXX.ovh.net. Czy mógłby mi ktoś poradzić co mam dalej zrobić - doczytałem coś o bindzie ale nie wiem jak to ugryźć bo mam słabe doświadczenie z linuxem. Zalogowałem się na serwer przez ssh ale nie wiedze żeby bind był wogóle zainstalowany. Nie mam żadnego panelu co pewnie ułatwiło by podpięcie domeny a nie chciałbym rezygnować z VPSa po kilku dniach…

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

VPS wymaga zwykle pełnej konfiguracji, od apache do działania stron, po proftpd do logowania na ftp czy postfixa do obsługi poczty.

DNS jak każda usługa wymaga oprogramowania do jej "obsługi" i takim programem jest BIND.

Musisz:

- skonfigurować nameserwer

- dodajesz zone ze swoją stroną

- skonfigurować swoją domenę w pliku zdefiniowanym w zonie

przykład jest opisany po polsku tutaj: konfiguracja binda

Jeżeli nie masz pojęcia, lub kogoś, kto na tym się zna - to konsweracja oraz pojawienie się ewentualnych problemów w przyszłości będzie kosztowne (wszak będzie trzeba komuś zlecić naprawę).

• 0

Zdecydowałem się na VPS bo założyłem (może trochę zbyt optymistycznie) że skoro można wybrać preinstalowaną opcję Prestahopa to apache jest jakoś wstępnie skonfigurowany pod wydajność i ogólnie nie trzeba już grzebać w ustawieniach serwera, ftp mi działa, zostaje jedynie problem domeny (i ewentaulnie poczty), zanim odpuszcze vps to jeszcze spróbuje:

cat: /etc/named.conf: No such file or directory

rozumiem że muszę najpierw ten plik utworzyć?