Jump to content
  • 0

Prestashop na CentOS 7 VPS - regularne 502

tickmeister

Question

Witam

Administruję sklepem postawionym na VPS na systemie CentOS 7, sam sklep działa płynnie, z tym, że regularnie na stronie wychodzą błędy 502, dostawca jest w stanie przywrócić sklep do funkcjonowania, ale to nie o to chodzi żeby pisać do niego za każdym razem jak to się stanie, próbowałem wygooglać ten problem, ale jedyne co mi wyskakuje to konfiguracja nginx (a to chyba nie to samo) ew. ustawienie czasu ważności plików cookies, co nie pomogło. 
Gdzie zacząć szukać problemu lub jak go rozwiązać?
Jeśli jakieś dane odnośnie serwera będą potrzebne to je podam.

Prestashop w wersji  1.6.0.14 

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ostatni crash miał miejsce wczoraj, log z wczoraj:

[Mon Aug 15 13:31:09.184806 2016] [suexec:notice] [pid 113] AH01232: suEXEC mechanism enabled (wrapper: /usr/sbin/suexec)
AH00112: Warning: DocumentRoot [/var/www/domains/domenatestowa.tk] does not exist
[Mon Aug 15 13:31:10.275498 2016] [auth_digest:notice] [pid 113] AH01757: generating secret for digest authentication ...
[Mon Aug 15 13:31:10.276324 2016] [lbmethod_heartbeat:notice] [pid 113] AH02282: No slotmem from mod_heartmonitor
PHP Warning:  Module 'mcrypt' already loaded in Unknown on line 0
[Mon Aug 15 13:31:57.389226 2016] [mpm_prefork:notice] [pid 113] AH00163: Apache/2.4.6 (CentOS) PHP/5.5.37 configured -- resuming normal operations
[Mon Aug 15 13:31:57.389290 2016] [core:notice] [pid 113] AH00094: Command line: '/usr/sbin/httpd -D FOREGROUND'

Strona była przenoszona ze zwykłego hostingu, w międzyczasie na chwile była podpięta pod domenę testową o której mowi 2 linia tekstu

• 0

trudno powiedzieć co jest nie tak, logi które wkleiłeś są strasznie okrojone i wydają siębyć wyłącznie logami apache, nie ma tam logów błedów z php - aczkolwiek uważam, że problem leży raczej gdzieś indziej.

generalnie gateway 502 pojawia się często gdy brakuje zasobów na hoście (np. ramu, cpu) czy w statystykach zużycia (jak masz dostęp) są jakieś drastyczne peaki, które pokrywają się z momentem braku dostępu do www ?

• 0

Tak, wygląda na to, że są skoki zużycia cpu. jest jeszcze error log z domeny, ale ma on 5gb :o więc średnio mam możliwość załadowania go i zobaczenia co tam jest. Jak mogę wyeliminować te skoki zużycia? opcje typu cache i smarty już ustawiałem. Wersja php 5.5

• 0

Nie zakładam nowego tematu - po oczyszczeniu serwera ze zbędnych plików jest lepiej, ale mam następujące problemy

moduł advanced search 4 - co jakiś czas muszę odświeżyć indeksację wyszukiwań bo giną produkty z wyszukiwań

- 2 razy usunął się mod_rewrite i dwie wygenerowane tam podstrony nie działały

co jakiś czas wywala wszystkie produkty do czasu wyczyszczenia cache z poziomu admina

Są to proste sprawy ale ciężko zaglądać tam co chwila i to naprawiać, gdzie jest błąd?