Michał_Testerski Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 Chcę zrobić zmiany tekstowe w statusach zamówień. Wchodzę do katalogu "mails" na FTPie, robię zmiany przykładowo z bankwire.html.Ale Presta tych zmian nie wprowadza.Włączyłem polecanie "wymuś kompilację" wyczyściłem pamięć podręczną. I nic dalej, wcale nie reaguje na zmiany tam wprowadzane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 najprawdopodobniej maile są w katalogu z szalbonem i to tam trzeba wprowadzić zmiany, a najlepiej przez lokalizacja > tłumaczenia > tłumaczenia emaili wybierając szablon jako miejsce docelowe przechowywania tłumaczeń maili. tłumaczenia w przypadku maili rozumiane są również jako modyfikacja ich struktury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Testerski Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 Ok, ale jaka dokładnie byłaby to ścieżka dostępu? Bo bezpośrednio w "localization" tego nie ma.Zaś w /themes/default-bootstrap nie mam folderu - localization Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 maile są w katalogu z szalbonem oznacza to, że maile najdują się w katalogu "mails", który najduje się w katalogu z Twoim szablonem nie mam folderu - localization tu chodzi i sekcję w panelu zarządzania sklepem, nie w systemie plików sklepu w zapleczu jest dział: lokalizacja > tłumaczenia i to tam definiuje się tłumaczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Testerski Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 ok, tylko najpierw wprowadziłem jedną zmianę na próbę, to jej nie uwzględniło (nie wiem może powinienem wymusić w tym momencie kompilację). A teraz już nic nie mogę edytować, tylko mam komunikat.Jest problem z uzyskiwaniem plików Poczty.Upewnij się, czy pliki języka angielskiego istnieją w folderze /home/eurosys1/ftp/eurosystem/themes/default-bootstrap/mails/en/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Testerski Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 Teraz tak, mogę edytować te tłumaczenia (chodzi konkretnie o tłumaczenia maili, ale to nie wprowadza tych zmian. Spróbowałem przez folder - mails na FTPie i co jest śmieszne w bankwire.html w pakiecie angielskim zmieniając pierwsze słowo na górze maila, wprowadza mi te zmiany, o zgrozo do wersji polskiej.Dalszych zmian nie pobiera....nie wiem może kwestia kompilacji, Ale nie wiem czy nie lepiej byłoby wgrać cały pakiet językowy od nowa. Tylko czy są one w wersjach uniwersalnych bez kwestii szablonu i ska to brać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 nie każdy szablon posiada tłumaczenie na język polski. Jest problem z uzyskiwaniem plików Poczty.Upewnij się, czy pliki języka angielskiego istnieją w folderze ...mails/en/ wybrałeś tłumaczenie w wszablonie default-bootstrap oraz język angielski. Jeżeli plików nie ma: /home/eurosys1/ftp/eurosystem/themes/default-bootstrap/mails/en/ to musisz je skopiować z oryginalnego katalogu z mailami.sprawdź zatem czy masz: - /themes/default-bootstrap/mails/en/ - /themes/default-bootstrap/mails/pl/skoro możesz - to tłumaczenia wykonuj w zapleczu sklepu, unikniesz nieporozumień z lokalizacją plików do tłumaczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Testerski Posted August 17, 2016 Author Share Posted August 17, 2016 Są pliki z tłumaczeniami w - /themes/default-bootstrap/mails/en/ - /themes/default-bootstrap/mails/pl/Natomiast nadal z poziomu CMS, wprowadzanie zmiany w tłumaczeniu na polski nie działają, mimo zielonego komunikatu, że "uaktualniono".Mam taki komunikat: Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/birthdaypresent/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/blocknewsletter/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/blockwishlist/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/ebay/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/ekomi/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/followup/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/mailalerts/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/mondialrelay/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/paypal/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/productquestion/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/referralprogram/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/sendtoafriend/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/skrill/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/tm4b/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/prestashop/modules/twenga/mailsNie wiem, skąd i czym miałbym uzupełnić te foldery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebakloes123 Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 (edited) Mam podobny problem. Po zapisaniu modyfikacji w tłumaczeniach emaili pojawia się następujący problem Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/nt-beauty/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/nt-beauty/modules/blocknewsletter/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/nt-beauty/modules/ntnewsletter/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/nt-beauty/modules/paypal/mails Katalog poczty istnieje w języku "pl", ale nie istnieje w domyślnym języku (en) w /themes/nt-beauty/modules/sendtoafriend/mails Dodam że modyfikowałem mail w języku polskim Czy ktoś wie jak to naprawić? I tak przy okazji może ktoś wie jak wstawić numer przesyłki czy link śledzenia do wiadomości email bo właśnie przy próbie wstawienia tego {followup} znacznika to się posypało. Edited October 11, 2016 by Sebakloes123 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ListwySamochodowe.pl Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 (edited) Skopiuj pliki z pl do en na ftp {followup} działa chyba tylko przy przy wybranych mailach (ale nie testowałem). PS: Czyżby się coś zmieniło i już bez problemów można edytować szablony maili przez panel? Bo kiedyś powodowało to problemy. Edited October 12, 2016 by ListwySamochodowe.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mudol Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 Odkopię temat bo może komuś się przydać prawidłowa odpowiedź. Przykład presta 1.5.6, jeśli mamy jakiś nowy moduł, wszelkie tłumaczenia są pod ścieżką: /public_html/modules/NAZWA_MODULU/mails/ Jeśli wyedytujemy przez panel administracyjny szablon maila, to presta automatycznie zapisze go pod ścieżką: /public_html/themes/NAZWA_SZABLONU/modules/NAZWA_MODULU/mails/ Jeśli mamy komunikat, że brakuje dostępu do tłumaczeń, wystarczy przekopiować folder /mails/NAZWA_JEZYKA z głównego folderu modułów do folderu w szablonie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts