Jump to content
  • 0

home.pl - problem mimo zmian w .htaccess

X9DESIGN

Question

Kłaniam się.

Zainstalowałem na hostingu Bussiness Cloud Starter PrestaShop.
Naturalnie pierwszy problem był związany z plikami .htaccess,które korzystały z <FilesMatch> zamiast <Files>, jak wymaga home.pl.

Poprawienie tego aspektu wyeliminowało pierwsze błędy. Jednak wciąż jest problem ze stroną główną.

Kontaktowałem się z działem pomocy za pomocą dostępnego czatu jednak tam stwierdzono, że rozwiązanie tego problemu nie wchodzi w ich zakres obowiązków. Osoba na czacie napisała mi, że z przeprowadzonej rozmowy z technikiem dowiedział się, że jest to wina konfiguracji sklepu, ale konkretów nie jest w stanie podać. I tak zostałem sam z problemem, którego nie sposób rozwiązać bez jakiejkolwiek wskazówki.

Czy ktoś może mi pomóc? Na pewno znajdzie się osoba, która na home.pl postawiła PrestaShop.

http://ps.x9d.eu

Z góry dziękuję za poświęcony czas nad rozwiązaniem mojego problemu.

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Rozwiązaniem będzie rezygnacja z usług błędnie skonfigurowanego hostingu.

Admini home.pl uwielbiają błędy w konfiguracji swoich serwerów nazywać "konfiguracją niestandardową".

Oczywiście zażądaj zwrotu płatności za usługę, jako powód rezygnacji podając "błędna konfiguracja serwerów home.pl, brak standardów dotyczących serwerów http".

Zresztą serwery poczty email też mają błędnie skonfigurowane, to i z pocztą będziesz miał problemy.

A chamski support powinien Cię utwierdzić w podjęciu tej decyzji.

• 0

Ja do czynienia z home.pl mam od wielu lat. Jednak nigdy nie byłem zmuszony instalować na ich hostingu PrestaShop.

Nigdy jakiś szczególnych problemów z tym hostingiem nie miałem. Ale wróćmy do meritum.

Okazuje się, że może być coś na rzeczy jeśli chodzi o zasugerowanie przez obsługę błędu w konfiguracji sklepu. Otóż zainstalowałem szablon premium na tej instalacji Prestashop i po ustawienia go jako domyślny sklep normalnie działa. Wcześniej tego nie robiłem, bo założyłem, że jeśli standardowy szablon się sypie, to nie ma sensu instalować innego. Jednak jest inaczej.

Prestashop korzysta ze SmartyClass do obsługi szablonów. Hipoteza badawcza jest taka, że faktycznie być może problem leży w plikach szablonu standardowego. Zmojego dotychczasowego kontaktu ze Smarty muszę przyznać, że niejednokrotnie drobny błąd w pliku .tpl powodował nie tyle całe sypanie się sklepu, a np. ładowanie niekompletnej podstrony. I tak jest w przypadku standardowej skórki PrestaShop. Nie tyle cała strona główna się sypała, ale nie wycztywało znaczącej partii kodu. Sprawdzałem źródło HTML (Ctrl+U) i kod wyglądał na tyle OK, że nigdzie nie był "przerwany". Wszystko ładowało się od <html> do </html> bez żadnego błędu, lecz tak jak napisałem wcześniej po prostu brakowało kodu, który miał wyświetlić fundamentalne elementy strony głównej.

Jestem ciekaw jak będzie w przypadku nowej wersji PrestShop.

Edited by X9DESIGN (see edit history)