Jump to content
  • 0

Problem z zamówieniem.

otasz

Question

Witam,

Klient z Niemiec zgłosił mi problem z zamówieniem z mojego sklepu www.filaments4u.com.

Po przejściu wszystkich pięciu kroków zamówienia i zalogowaniu do PayPal otrzymuje informacje, że koszyk jest pusty, tak jak na obrazku poniżej. Miałem już zamówienia z Niemiec i nie było żadnych problemów. Jakieś rady?

15fc9867290fa33cgen.png

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Da się jakoś sprawdzić poprawność działania modułu PayPal? Miesięcznie mam kilkadziesiąt porzuconych koszyków, a tutaj może chodzi o to że ludzie nie mogą zrobić zamówienia  i to olewają.

• 0

Tłumaczeniami się nie przejmuj, paypal ma taki syf i od 7 miesięcy developerom modułu nie chce się tego poprawić.

1. Czy w paypalu masz dodane wszystkie waluty używane w sklepie?

Zakładka "Pieniądze", na dole "Zarządzanie walutami".

2. W preście strony transakcyjne masz zabagnione jakimiś śmieciami typu gadu-gadu, fejsiki itp.

Strony transakcji powinny być czyste, bez żadnych połączeń z jakimiś zewnętrznymi serwisami.

3. Czy masz najnowszy moduł paypala?

4. Czy Twój hosting obsługuje TLS v.1.2?

• Like 1

• 0

Przede wszystkim korzystam z presty 1.6.0.11.

Moduł PayPal to wersja 3.10.10.

Dokładnie miesiąc temu za pomocą PayPala zapłacił mi np. klient z Czech i nie było żadnego problemu. Wiem, że jakiś czas temu PayPal domagał się aktualizacji i nie pamiętam, czy to było przed, czy po niej.

Hosting obsługuje TLS v1.2.

Tak wygładają moje ustawienia PayPal, nie widze nigdzie zakładki "pieniądze"

50749f6616945e4cgen.png

9cc77adf6c929828gen.png

Jeżeli chodzi o ograniczenia waluty, to dla PayPal mam ustawione "waluta klienta".

A może to nie jest problem z PP, tylko z czymś innym?

Muszę przyznać, że to trochę wstyd dla mnie, że nie moge komuś sprzedać tego, czego chce.

Edited by otasz (see edit history)

• 0

Waluty definiujesz na koncie w paypalu, a nie w module presty.

Moduł masz najnowszy.

I wyłącz w konfiguracji szablonu lewą kolumnę dla zamówień, bo masz tam kupę badziewia, które może powodować błędy w transakcji.

• Like 1

• 0

OK już wyłączyłem.

A w moich ustawieniach modułu (powyżej) dobrze mam wszystko "zaptaszkowane", bo możliwe że coś tam zmieniałem kiedyś?

W piątym kroku zamówienie nie moge wyłączyć lewej kolumny. Jak to jest nazwane?

Edited by otasz (see edit history)

• 0

Zawsze stosuję express checkout, a nie paypal standard, bo na pewno działa prawidłowo.

I express checkout shortcuts też możesz wyłączyć, bo to zbędne ozdobniki te żółte dynksy paypala.

5 krok to już płatność, czyli dla modułu paypal wyłącz lewą kolumnę.

Zresztą przy express checkout jest całkowite przejście na stronę paypala.

• Like 1

• 0

Dziękuję serdecznie za pomoc, bo coś z tych "rzeczy" okazało się być rozwiązaniem i klientowi udało się złożyć zamówienie.

Muszę się chyba wziąć porządnie za ten sklep albo zlecić to komuś, albo po prostu zmienić Prestę na coś innego.

• 0

Zdecydowanie powinieneś poprawić wygląd sklepu.

1. Produkty na stronie głównej potwornie mikre.

2. Dwie boczne kolumny na głównej to za bogato, nadmiar treści nad formą.

3. Ten moduł boczny z iframe od transferuj rozwala cały blok.

h_1470842046_1146387_9115ef3c62.png

• 0

1. Wszystko miałem tutaj super poustawiane ale chciałem dodać nowe, najważniejsze produkty na górę listy. Niestety działa to tak tragicznie, że trzeba wszystko usunąć i dodawać w odpowiedniej kolejności. Nie mogę sobie po prostu tego swobodnie przestawiać. Tragedia. Dodałem to co najważniejsze, a potem z braku czasu odszedłem i już tak zostało.

2. Dwie boczne w sensie lewa i prawa?

3. To jest wina dziwnego kodu od transferuj. Chciałem tam dodać kalkulator rat, ale ten ich kod nie działa i wyświetla jakieś bzdury. Już to usunąłem.

Niestety robiłem ten sklep kompletnie się na tym nie znając. Nadal nie ogarniam zmian wizualnych.

Ooo, może mi powiesz jak zrobić takie coś. Wszystkie edycje wyglądu robiłem na oryginalnym szablonie w jego oryginalnym katalogu i dlatego musiałem wyłączyć aktualizacje presty, bo wtedy mi ten szablon przywraca do stanu początkowego. Jak to zrobić, żebym mógł znowu włączyć aktualizacje sklepu, bo mam wersję sprzed 1,5 roku?

Mam zmienić nazwę katalogu "default-bootstrap" na jakąś inną, czy mogę ten szablon jakoś zapisać w innym miejscu?

• 0

Szablon "default-b.o.o.t.s.t.r.a.p" powinien zostać i należy go aktualizować, bo masz wtedy w nim najnowsze pliki od presty.

Jeśli są jakieś błędy można się błyskawicznie przełączyć między szablonami, żeby stwierdzić, czy błędy są z szablonu.

Jeśli na jego bazie zrobiłeś swój szablon, to skopiuj katalog "default-b.o.o.t.s.t.r.a.p" na dysk, zmień mu nazwę na jakąś własną i wgraj go do katalogu /themes.

Następnie wchodzisz w Preferencje -> Szablony: Ustawienia zaawansowane

I w opcji "Katalog" wybierasz swój katalog szablonu.

Aktualizacja presty już nie nadpisze Twojego szablonu.

---

Kropkowanie w nazwie szablonu dałem, bo filtr antyspamowy nie przepuszcza.