Jump to content
  • 0

Multistore, wersje językowe DE, CZ, EN na subdomenach

mschupke

Question

Witam wszystkich,

mam pewien problem ponieważ mam sklep główny w języku PL na domenie technic24.net i po włączeniu multistore chciałbym aby konkretne wersje językowe stworzone jako odrębne sklepy korzystające ze wspólnej bazy PL pojawiały się na konkretnych subdomenach np de.technic24.net. Problem jedna jest... 1. stworzyłem 4 odrębne sklepy w jednej grupie, TECHNIC-DE, TECHNIC-CZ, TECHNIC-EN no i oczywiście główny PL i ustawiłem w każdym oddzielny język oraz dla każdego odpowiednie subdomeny w panelu multistore tzn de.technic24.net itp. Ustawiłem na serwerze wirtulanym subdomeny de.technic24.net i analogiczne na główny katalog domeny nadrzędnej tzn technic24.net. Niestety po wpisaniu de.technic24.net wyskakuje http://de.technic24.net/pl/ z polskim językiem...

Help me 

Edited by mschupke (see edit history)

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

Ok, już nieaktualne. Udało mi się zrobić.

Dla tych co nie wiedzą a chcieliby zrobić to sprawa wygląda następująco:
1. Należy stworzyć sklepy w panelu multistore z subdomenami (w moim przypadku skróty językowe) np de.technic24.net, en.technic24.net, it.technic24.net

2. W ustawieniach serwera (u dostawcy hostingu) należy ustawić dla domeny głównej subdomeny z przedrostkiem de. en. it. ze wskazaniem na folder główny lecz uwaga (w moim przypadku powodowało to błąd) należy pamiętać o "/" na końcu ;-)

3. W każdym sklepie należy ustawić domyślny język, itp oraz w ustawieniach poszczególnych języków zaznaczyć wyłącznie sklep w którym mają obowiązywać.