Jump to content
  • 0

Kombinacje CSV

piter91

Question

Witam, jestem świeży na forum

Mam problem z kombinacjami w prescie, mianowicie mam w 4 tabelkach excela dane o towarach: rozmiar, kolor, wersja, rozmiar dodatkowy, chciałbym zaimportować do presty przez CSV te dane, pytanie czy jest jakiś mechanizm który pozwoli na automatyczne stworzenie kombinacji na podstawie tych danych? Stworzenie tych kombinacji ręcznie to będzie niezła przeprawa:( Mam kilka rozmiarów do tego 3 kolory i 5 wersji.

Jakieś pomysły?

Może jakieś połączenie tego w excelu?

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ja z reguły w takiej sytuacji piszę prosty skrypt w PHP, który otwiera plik i przetwarza jego dane na format wymagany przy imporcie kombinacji. Natomiast zapewne też jakieś makra w Excelu by można było użyć. Oczywiście najważniejsze to żeby była informacja o ID lub referencji produktu, żeby sklep to powiązał.

• 0

To trzeba dostosować do konkretnego pliku więc jeżeli to nie akcja jednorazowa to najlepiej by było napisać narzędzie, do którego wrzucisz plik i ono go przetworzy na docelowy format. W razie zainteresowania mogę przyjąć takie zlecenie.

• 0

Jeden plik z 4 arkuszami. W 1 arkuszu rozmiar, w drugim kolor, w trzecim wersja a w czwartym czas realizacji.

Każda wartość w osobnej komórce. Nie każda kombinacja składa się z 4 elementów. Może występować np produkt w rozmiarze i czasie realizacji.

• 0

No ale czas realizacji jako kombinacja? Różne są czasy dla różnych wersji / rozmiarów produktów?

Na pewno dobrze by było z tego zrobić jeden arkusz, pierwsza kolumna to ID lub referencja produktu, druga to wartość atrybutu 1 (np. kolor), kolejna to wartość atrybutu 2 (rozmiar) i tak dalej.

• 0

Czas jest zawsze jeden dla wszystkich kombinacji danego produktu. Ale różny pomiędzy produktami. Ok 1 kolumna to id a co z resztą? Wszystkie wartości koloru po kolei w kolejnych kolumnach,następnie rozmiary itd?

• 0

To w takim razie czas to nie jest atrybut, najlepiej to ustawić jak tekst wyświetlany gdy towar jest dostępny. Wersja to też klient wybiera czy nie jest to atrybut?

Może być np. tak:

ID;kolory;rozmiary

123;kolor1,kolor2,kolor3;S,M,L,XL (czyli atrybuty po przecinku)

Mogą być też w kolejnych kolumnach, ale wówczas trzeba tyle tych kolumn ile jest maksymalnie kolorów i rozmiarów, najwyżej niektóre kolumny nie będą wypełnione, byle by zawsze dana kolumna odpowiadała za kolor, a nie raz za kolor, raz za rozmiar.

• 0

Witam ponownie

Mam przygotowany plik w excelu. Wszystko w jednym arkuszu: pierwsza kolumna to już wybrane parametry na podstawie tego jakie mam wartości parametrów.

Znalazłem wtyczkę kutools for excel która generuje kombinacje, niestety nie znalazłem opcji generowania od razu dla wszystkich wierszy. Trzeba by robić to osobno dla każdego towaru...

Jak ugryźć zrobienie tych kombinacji z tego excela???

Link do wtyczki excela:

https://www.extendoffice.com/product/kutools-for-excel/excel-list-all-combinations.html

Załączam plik excela:

wysylka.zip