Jump to content
  • 0

laik: Jak zrobić aby cena 1 produktu + 2 produkt = 1.5 a nie 1+1 =2?

ricomistik

Question

Cześć,

Jestem zupełnym laikiem, szukałem odpowiedzi i niestety nie znalazłem:
Jak ustawić aby cena jenego produktu + drugi produkt = 1.5 zł a nie 1+1 =2 zł ?

Przykład: Chciałbym zrobić menu restauracji.
Danie główne kosztuje 13,50 zł

Zupa kosztuje 3,5 zł

Jednak Danie główne z zupą kosztuje 15 zł.

Jak to najlepiej zrobić?
Proszę pisać jak dla zupełnego laika, po raz pierwszy zainstalowałem preste i kompletnie się na tym nie znam.

Bardzo dziękuję za pomoc.

RM.

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Codziennie jest 10 nowych dań (dań dnia) . + 2 nowe zupy
Więc idąc tym tokiem, musiałbym codziennie dodawać do 10 dań dwie nowe zupy.
Nie automatyzowało by tego procesu, a jedynie utrudniało w tym przypadku.
Ale dziękuję za sugestie.

Jeśli ktoś wie to byłbym wdzięczny za info.

• 0

Codziennie jest 10 nowych dań (dań dnia) . + 2 nowe zupy

Więc idąc tym tokiem, musiałbym codziennie dodawać do 10 dań dwie nowe zupy.

Nie automatyzowało by tego procesu, a jedynie utrudniało w tym przypadku.

Ale dziękuję za sugestie.

Jeśli ktoś wie to byłbym wdzięczny za info.

Hmmm...

Masz 35 dań (załóżmy) i 35 zup - robisz produkt "Zestaw Dnia" i każdego dnia dajesz tylko te kombinacje do wyboru, które są danego dnia - przecież tak czy siak codziennie nawet mając moduł za który zapłacisz (wątpię by był darmowy) musiałbyś wybierać te konkretne dania i zupy, czyż nie?

• 0

Grany, Chciałbym tylko wybrać zupy i dania główne - co zajmie mi 3 min.
Opcja o której Ty mówisz będzie wymagała 5x tyle czasu.

W Twoim przypadku:
Ponieważ tak czy siak muszę wybrać wszystkie dania i zupy które będą serwowane.  - czyli ta praca tak czy siak będzie musiała być wykonana.

Dodatkowo muszę wejść w każdy główny obiad i dodać do niego dwie zupy które dzisiaj serwują.
Pod koniec dnia, oczywiście wejść w te produkty i jeszcze usunąć ich atrybuty.
Bo one zawsze będą inne.

Widzisz różnicę?

R.

Edited by ricomistik (see edit history)

• 0

Sposób w jaki chcesz pracować to tylko dedykowany moduł pisany na zlecenie. Innej opcji nie ma jeśli chodzi o uproszczenie do maksimum kombinacji produktów.

Można ewentualnie używać modułu "szybka edycja" dostępnego za ok 350 zł, ale to i tak nie stworzy Ci listy wszystkich dań, w których będziesz odhaczał sobie to co danego dnia jest w menu jako polecane.

Z tego co wiem żaden silnik sklepów internetowych nie udostępnia takiego rozwiązania (a przynajmniej nie za darmo).

• 0

Ale przecież wystarczy, że raz doda sobie 2 grupy atrybutów (np zupa i wartosci żurek, pomidorowa ect, i danie główne czy tam drugie danie i befsztyk, schabowy ect) i w kombinacjach juz sobie zrobi generatorem codziennie w produkcie "obiad dnia" dodajac z 40 zup 2 i z 35 dan glownych np 5... 

222.png

111.png
A jak ktoś doda sobie osobno - trudno, straci pare groszy ;)

Edited by Grany (see edit history)

• 0

Owszem, tu masz rację Grany. Jednak z tego co rozumiem ricomistikowi chodzi o coś w rodzaju listy z check-boxami do wyboru. Zaznacza sobie co tam jest w danym dniu i zapomina o kombinacjach :) Tak łatwo niestety z prestą nie będzie :)

No tak, ale przy kombinacjach a w zasadzie generatorze - usuwam wszystko i dodaje na nowo max 2 zupy i nawet 10 drugich dań - to ile zajmi 3 minutki? :D

Po wprowadzeniu wszystkiego, następne dni to już z doświadczeniem zejdzie do minuty ;) A za darmo i z listą ;)

Rozumiem, że chodzi głównie o dawanie rabatu do wybranych produktów ale wątpię by to dało się zrobić - przecież tam też musiały by być kombinacje 2 zup i 10 drugich dań...

Czyli musiało by brać pod uwagę kategorię zupy - z tego 2 wybrane, pózniej kategorie drugich dań - też kilka wybranych, bo inaczej jak ktos doda 2 zupy albo 2 drugie dania to tez by dawalo nam sume 15 zl...