Jump to content
  • 0

Zmiana wersji PHP na nowszą

darteye

Question

Witajcie

Tak się składa, że serwer na którym mam sklep przechodzi na wyższą wersję języka PHP

do tej pory była 5.3 teraz będzie 5.6 i niestety w takiej opcji wyskakuje błąd:

Link to database cannot be established: SQLSTATE[HY000] [2000] mysqlnd cannot connect to MySQL 4.1+ using the old insecure authentication. Please use an administration tool to reset your password with the command SET PASSWORD = PASSWORD('your_existing_password'). This will store a new, and more secure, hash value in mysql.user. If this user is used in other scripts executed by PHP 5.2 or earlier you might need to remove the old-passwords flag from your my.cnf file

Widziałem gdzieś odpowiedź na ten sam błąd przy próbie aktualizacji z 1.6.0.9 do 1.6.0.14 i odpowiedź padła żeby sprawdzić w setting.inc.php czy jest poprawnie wpisane hasło, użytkownika, nazwę bazy i serwer.

Z tym, że u mnie w tej materii nic się nie zmieniło, hasło i użytkownik jest poprawny i serwer - co w takim przypadku muszę zrobić aby sklep dalej działał po zmianie języka PHP na wyższy?

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

W panelu administracyjnym swojego hostingu zmień hasło do bazy danych presty.

Następnie wprowadź to nowe hasło do /config/settings.inc.php

Bardzo dziękuje za info (właśnie miałem pisać odpowiedź dla innych zainteresowanych tematem, że już zrobione), akurat w międzyczasie zmieniliśmy z kolegą hasło, nawet nie tyle zmienili co po prostu jeszcze raz ustawiliśmy to samo bezpośrednio w bazie danych i zaskoczyło - wszystko działa bez problemu.

pozdrawiam serdecznie