Jump to content
  • 0

Całkowite zniknięcie strony sklepu na PrestaShop

dorotheah

Question

Witajcie

Przygotowując się do założynia działalności gospodarczej - sklepu internetowego,  sprawę zaczęłam od stawiania na nogi sklepu ( oczywiście  z informacja dla oglądających stronę, że to wersja startowa - bez możliwości kupna).  Wybrałam taką opcję aby na spokojnie pracować sobie nad strone i wprowadzać pierwsze produkty. Tak skonstruowana strona miała być mocnym argumentem w sprawach rozmów biznesowych jakie mnie czekają w sprawach owej działalności. 

Wczoraj zauważyłam całkowite zniknięcie strony sklepu !?!

Po kliknięciu w link domeny bazowej - z jakiej miałam przekierowanie na stronę sklepu ( www.dhorses.com )

i w  bezpośredni adres sklepu  (z subdomeną prestashop  https://dhorses.pswebshop.com/pl                 )

widzę taki komunikat 

Forbidden. You don't have permission to access on this server.

Po zalogowaniu na moje konto w prestashop nie widze  sklepu. Jest jedynie wielka, głucha, pustka. A dalej idąc wielki problem, pytanie z kim i jak  mam się sklontaktować w tej sprawie.

Bo jeśli ktoś się zalogował na moje konto i usunał sklep, to chyba powinny widnieć w systemie jakieś ślady -typu data usunięcia strony, czy adres IP kompa z jakiego się zalogowano i usunięto sklep. 

Chyba sklepy na PrestaShop nie znikają same z siebie???????

A niepokojącą rzeczą jaką widzę jest to co jest na podglądach mojej domeny dhorses.com w web.archive.org, a mianowicie przekierowania na nieznaną mi domenę. darkhorse  .       com 

http://web.archive.org/web/20150101000000*/http://dhorse.com

Wcześniej pod tym adresem po kliknięciu w różne daty, były widoczne screeny  mojego sklepu w dwóch wcześniejszych szatach graficznych ( jedno na bazie home.pl) , oraz kilka lat wcześniej  jakiejś innej, niekontynuowanej  amerykańskiej strony - której także nie widac a widać wspomniana witrynę  darkhorse.

Czy ktoś mi może podpowiedzieć co mogło się stac z moim sklepem ?

Może to skutek jakiś zmian na Prestashop? Ale, żeby cały sklep zniknął mi nawet z mojego panelu?

Bardzo proszę o podpowiedzi, co mogło się stać i jak mogę znaleźć drogę do sprawdzenia informacji, kto i kiedy usunął mój sklep.

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Z uwagi na fakt, że korzytano z usług hostingopodobnych czyli prestashop cloud,

tak na prawdę to nie sądzę, że ktoś będzie w stanie tutaj rozwikłać tę zagadkę.

forbidden pojawia się wtedy, gdy ktoś ustawi hosting aby nie pokazywał katalogów. Będąc w prestashop cloud - nie ma takiej możliwości, aby zrobił to np właściciel sklepu albo ktoś kto uzyskał do niego dostep.

pozostaje kontakt z prestashop cloud, tylko oni będą mieli możliwość wskazania powodów takiego stanu rzeczy.

na normalnych hostingach takie akcje raczej nie miałyby miejsca.

natomiast domenę dhorse.com mógł mieć w przeszłości ktoś inny, więc to raczej normalne, że widzimy tam inne strony

• 0

chyba wiem co może być powodem - prestashop cloud już nie jest dostępny w polsce,

tj. nie można tworzyć już nowych sklepów w oparciu o prestashop cloud. Nareszcie.

myślę, żę to mogło mieć związek z Twoją sprawą. Zwłaszcza, jeśli przez dłuższy czas nie logowano się do panelu zarządzania.

regulamin mówi, że takie sklepy są usuwane.