Jump to content
  • 0

Odpowiedni "hook" aby dodać slidera

czaska

Question

Dzień dobry,

w procesie wykańczania strony pojawiła się ochota na pasek kategorii z lewej strony, w związku z czym chciałabym slider wcisnąć gdzie indziej niż zwykle, a mianowicie w ten sposób:

5fUvnXc.png

Używam zwykłego slidera "Slider zdjęć na głównej stronie v1.6.0 - przez PrestaShop", czy ktoś ma pomysł gdzie dodać hooka ze sliderem, żeby to zadziałało?

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

to miejsce wymaga utworzenia nowego hooku gdyż w tej pozycji nie ma takowego.

1. hook utworzysz darmowym moduem hooks manager
  2. w category.tpl na samej górze, tuż przed listą produktów / filtrowaniem dodajesz kod odpalający nowego hooka
  3. w module slidera dodajesz public function hookNazwaNowegoHooka($params) { } 
    zawartość funkcji skopiuj z displayTopColumn (może być konieczne usunięcie kondycji if sprawdzającej typ strony jaką ogladamy)

• 0

Tylko to co widać na obrazku to nie jest podstrona kategorii tylko strona główna, więc chyba wtedy nie w category.tpl powinnam wklejać kod nowego hooka? Plus skąd wziąć taki kod odpalający? Na podstawie innych sobie rozkminić czy gdzieś są generowane?

• 0

W header.tpl tuż pod <div id="center_column"> dodaj:

{hook h='displayMojSlider'}

W module homeslider dodaj:

public function hookdisplayMojSlider($params)
    {
        return $this->hookdisplayTopColumn($params);
    }

Reset modułu i w Moduły -> Pozycje: Przemieszczanie modułu

przenieś homeslider do displayMojSlider

• 0

No właśnie problem pojawia się w tym momencie, że ten slider nie ma być w headerze, tylko wychodzi, że to jest strefa "indexu", niby środkowej kolumny. Nie jest to też home, bo elementy wprowadzone do 'home' wciskają się na dole, a nie obok "bloku kategorii". Idąc szlakiem, że w tej środkowej kolumnie wciskają mi się jedynie Polecane produkty na stronie głównej, doczytałam, że jest to strefa displayHomeTab i displayHomeTabContent i wciskając tam ten slider uda mi się wcisnąć slider obok kategorii.

Na razie jeszcze rozwiązania nie znalazłam, nie wiem gdzie dokładnie edytować tpl-ka w sprawie właśnie displayHomeTab, w razie jakichś pomysłów, ja z chęcią przyjmę pomoc :D

EDIT:

Ogólnie udało mi się znaleźć magiczny slider "Sliders everywhere" w którym można od szerokości slidera do miejsca zaczepienia slidera konfigurować z panelu presty, dzięki czemu udało mi się bez dziamdziania więcej w kodzie osiągnąć zamierzony efekt :D 

Ogólnie przez to pojawił się problem wyświetlania produktów, ale to mam nadzieję zaraz też przeskoczę :D

Edited by czaska (see edit history)

• 0

No właśnie problem pojawia się w tym momencie, że ten slider nie ma być w headerze, tylko wychodzi, że to jest strefa "indexu", niby środkowej kolumny. Nie jest to też home, bo elementy wprowadzone do 'home' wciskają się na dole, a nie obok "bloku kategorii". Idąc szlakiem, że w tej środkowej kolumnie wciskają mi się jedynie Polecane produkty na stronie głównej, doczytałam, że jest to strefa displayHomeTab i displayHomeTabContent i wciskając tam ten slider uda mi się wcisnąć slider obok kategorii.

Na razie jeszcze rozwiązania nie znalazłam, nie wiem gdzie dokładnie edytować tpl-ka w sprawie właśnie displayHomeTab, w razie jakichś pomysłów, ja z chęcią przyjmę pomoc :D

- tworzysz hooka

- wklejasz execute nowego hooka w index.tpl

- dodajesz funkcję do modułu tak jak to pokazał e_com

- przeszczepiasz moduł do nowego hooka

to wszystko

• 0

To że templatka nazywa się header.tpl nie oznacza, że jest to tylko nagłówek.

Tam siedzi i lewa kolumna i zaczyna się środkowa kolumna od diva id="center_column".

A div ten kończy się w footer.tpl.

Czyli jeśli zrobisz tak jak napisałem, to slider będzie tylko w środkowej kolumnie nad hookami HOOK_HOME_TAB i HOOK_HOME_TAB_CONTENT.

Można też wrzucić tego hooka do index.tpl, tak jak pisze @Vekia. Wsio rawno :)