Jump to content
  • 0

Wyliczanie kosztu przesyłki w zależności od kg

pavel.vlodarczyk

Question

Witam wszystkich,

Mam problem z wyliczaniem kosztów wysyłki w zależności od kilogramów i ilości produktów w koszyku

Przy każdym produkcie mam zdefiniowaną wagę opakowania.

W Wysyłka -> Sposób dostawy -> Przewoźnicy mam zdefiniowanych 2-óch przewoźników.

W Lokalizacje wysyłek / koszty mam ustawione takie zakresy wagowe:

Przewoźnik 1

0 - 11kg

11 - 30kg

Przewoźnik 2

31kg - 100kg

Przykładowo 1szt produktu waży - 9kg

Chciałbym aby przy zwiększaniu ilości produktu w koszyku cena dostawy i Przewoźnik była ustawiana wg wcześniej zdefiniowanych warunków w Przewoźnikach.

Przykładowo:

Kupiłem 5 produktów * 9kg (per produkt) = 45kg - waga końcowa 5 kupionych produktów

W koszyku ustawia się Przewoźnik 2 a Przewoźnik 1 jest ukrywany, a cena jest adekwatna dla tego przewoźnika i strefy.

Z góry dziękuję za cenne wskazówki

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Masz ustawienia w przewoźniku któe go mogą wyłączyć jak przekroczony jest zakres, standardowo jest to ustawione na zdefiniuj najwyższe koszty dostawy, więc zmień na wyłącz tego przewoźnika. Poza tym masz drugiego przewoźnika od 31 kg a pierwszego do 30 co ma zrobić klient gdy produkty wagowo znajdą sie pomiędzy zakresami? Zakresy powinny być kompletne.

• 0

Super. Dziękuję o to mi chodziło.

Mam jeszcze pytanie. Czy ktoś się może spotkał z jakimś modułem z zaawansowanymi wyliczeniami dostawy.

np.

- Każdy kolejny produkt dodany do koszyka tego samego producenta - cena dostawy rośnie 50% ceny podstawowej

znalazłem coś takiego na stackoverflow - ale dotyczy to całego koszyka:
http://stackoverflow.com/questions/22684005/prestashop-shipping-cost-modification

Dlaczego potrzebuję to podzielić na oddzielnych producentów?

Ponieważ produkty będą wysyłane bezpośrednio od producenta z różnych krajów z pominięciem mojego magazynu.

Jednym słowem potrzebuję coś na zasadzie dropshippingu (model logistyczny sprzedaży przez internet polegający na przeniesieniu procesu wysyłki towaru na dostawcę) - źródło wikipedia. Tylko w moim przypadku nie będzie do dostawca(hurtownia) tylko producent.

Każda wskazówka będzie dla mnie cenna