Jump to content
  • 0

Jak najlepiej zabezpieczyć preste?

AbiPOLAND

Question

Witajcie ponownie,

Proszę o rady - jest kilka modułów (CAPTCHA) dotyczących zabezpieczenia przed spambotami masowo wysyłającymi fałszywe zapytania. Który z nich byście mi polecili?

Czy istnieje może jakiś jeden moduł anty spamowy, który można zainstalować w swojej prescie?

Czekam na Wasze rady, linki do modułów i wskazówki :)

Pozdrawiam

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Obawiam się, że jak uruchomię sklep to podstępne boty będą automatycznie dodawać nowe konta w moim sklepie i będą tworzyły nagminnie nowych userów. A chcę się w miarę zabezpieczyć bo poczytałem że sporo ludzi miało juz z tym problem. Chciałbym zdrowyć moduł captcha wszędzie gdzie to jest możliwe - przy tworzeniu nowego konta, przy logowaniu admina do sklepu, przy wysyłaniu wiadomosci do BOK itp. Jest płatny moduł bodajże za 29Euro w oficjanym sklepie presty ale czy istnieje jakieś może darmowe rozwiązanie?

• 0

Nie wkręcam Was, tak wyczytałem na innych forach - jeśli znajdę to forum to prześlę wam namiar albo link tylko muszę poszperać w historii ;)

Dlatego założyłem taki post.

Drogi Macieju, A czy Ty używasz jakieś wtyczki zabezpieczającej twój sklep? Może jest jakaś wtyczka dodająca captchę do panelu logowania do back office?? Lub coś co by przełożyło się na zabezpieczenie sklepu? Bo jedyna rzecz jaką na razie znam aby w pewien sposób zabezpieczyć sklep to zmiana nazwy katalogu "admin" na jakąs inną trudniejszą nazwę :)

Dzięki z góry za wskazówki Pozdrawiam

• 0

Możesz zabezpieczyć katalog admina hasłem to po pierwsze, po drugie trudna nazwa panelu admina jest nie łatwa do odgadnięcia przez boty.

Utworzenia konta w prescie jest podobne do logowanie w gmailu najpierw jeden człon później następny i gmail nie posiada dodatkowych zabezpieczeń ponieważ boty sobie z tym nie radzą.

Moduły do zabezpieczeń formularzy np. kontaktowego są darmowe na forum np. slidecaptcha, poza tym można znaleźć moduły weryfikacji email przy tworzeniu konta.

Jeśli chcesz odseparować boty możesz również skorzystać z cloudflare.

• Like 1

• 0

Prawdę powiedziawszy nie używam dodatkowych "udziwnień". Głównie przez to, że katalog admina to długi ciąg alfanumeryczny wygenerowany losowo + bardzo mocne hasła ok 20 znakowe nie zawierające żadnych słów występujących w jakimkolwiek słowniku.

To co dodatkowo trzeba brać pod uwagę to ciągła aktualizacja modułów i w miarę możliwości sklepu, by nie ułatwiać botom pracy :)