Jump to content
  • 0

Przeniesienie PrestaShop z 1.4.4.1 do 1.6.0.14

eci_kluczbork

Question

Witam.

Próbuję przenieść PrestaShop z 1.4.4.1 do 1.6.0.14, jednak osoby, które podjęły się takiego przeniesienia, zrobiły to, ale niemalże wszystkie produkty, które są na stronie (a jest ich kilka tysięcy) pomieszały się kategoriami.

W celu uniknięcia ponownego kategoryzowania tych wszystkich produktów próbowałem zrobić to w inny sposób - pobrałem cały sklep z FTP, "postawiłem" serwer na komputerze, przeniosłem bazę danych i chciałem spróbować zaktualizować PrestaShop do wyższej wersji, tylko na lokalnym serwerze, żeby w razie czegoś strona "zepsuła" się na lokalnym serwerze, a nie online. Baza przeniosła się bez błędów, jednak przy próbie wejścia na sklep na lokalnym serwerze, automatycznie zostaję przekierowany na stronę www online. Przez co też prawdopodobnie nie mogę też lokalnie zalogować się do panelu administracyjnego, bo również zostaję przekierowany na wersję online. Chciałbym dowiedzieć się, gdzie w PrestaShop jest ustawienie, które wyłączy to przekierowanie. Prawdopodobnie jest gdzieś wpisany adres www strony, zamiast np. localhost. Proszę o pomoc. Mam nadzieję, że temat rozpisałem dość precyzyjnie.

20 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Nie posiadam takiej tabeli.

Znalazłem natomiast "PS_SHOP_DOMAIN" i "PS_SHOP_DOMAIN_SSL", zmieniłem na localhost.

Strona wciąż przekierowuje się na wersję online, a przy wejściu w panel administracyjny nie mogę się wciąż zalogować (brak komunikatu jakiegokolwiek), chociaż podczas logowania strona pozostaje już na localhost.

Wszystkie tabele, jakie posiadam to:

przelewy24_amount
ps_access
ps_accessory
ps_address
ps_address_format
ps_alias
ps_attachment
ps_attachment_lang
ps_attribute
ps_attribute_group
ps_attribute_group_lang
ps_attribute_impact
ps_attribute_lang
ps_carrier
ps_carrier_group
ps_carrier_lang
ps_carrier_zone
ps_cart
ps_cart_discount
ps_cart_product
ps_category
ps_category_group
ps_category_lang
ps_category_product
ps_cms
ps_cms_block
ps_cms_block_lang
ps_cms_block_page
ps_cms_category
ps_cms_category_lang
ps_cms_lang
ps_compare_product
ps_configuration
ps_configuration_lang
ps_connections
ps_connections_page
ps_connections_source
ps_contact
ps_contact_lang
ps_country
ps_country_lang
ps_county
ps_county_zip_code
ps_currency
ps_customer
ps_customer_group
ps_customer_message
ps_customer_thread
ps_customization
ps_customization_field
Edited by eci_kluczbork (see edit history)

• 0

Odniosłem połowiczny sukces.

Dostałem się do Panelu Administracyjnego, jednak trochę się "rozłazi"

Na stronę wciąż nie mogę się dostać, pojawia się tylko napis "Kategorie" na białym tle, nic poza tym.

strona.png

EDIT:
Po pewnym czasie kombinowania, udało mi sie uruchomić Panel Administracyjny w normalnym widoku, jednak strona nie działała dalej.

W konfiguracji uruchomiłem wyświetlanie  błędów i moim oczom ukazało się coś takiego:

Pierwszy screen z Panelu Admina, drugi ze strony sklepu:

admin.png

strona_glowna.png

Edited by eci_kluczbork (see edit history)

• 0

Masz aktywne jakieś antyczne wersje modułów.

1. upewnij się, że na localu masz php minimum 5.4

2. odinstaluj i usuń wszystkie moduły nie od presty

3. pobierz najnowsze wersje tych modułów zgodne z 1.6 i je zainstaluj

• 0

Nic z tego, co chwilę generowane są błędy.

Myślałem o czystej instalacji najnowszej wersji i ewentualnym importowaniu wszystkich produktów i katalogów. Jest taka możliwość?

Chciałbym uniknąć ponownego kategoryzowania wszystkich produktów w sklepie. Zajmie mi to minimum 3 tygodnie.

• 0

Spokojnie, to tylko awaria :)

1. Konfiguracja Twojego serwera na localu wymaga poprawek. Na przykład brakuje modułów PDO w php. Co prawda presta łączy się z bazą po staremu i są to tylko ostrzeżenia, ale najlepiej odwzorować na localu swój hosting w miarę 1:1.

Odpal phpinfo() na hostingu i na localu, porównaj czego brakuje i zainstaluj brakujące moduły w php. Parametry Core też ustaw identycznie.

2. Przy pracach nad sklepem należy powyłączać wszystkie wynalazki od optymalizacji, czyli wszelakie pamięci podręczne i wszystkie CCC.

Teraz pobiera Ci jakieś dane ze śmietnika z kompilacjami, których może już dawno nie ma.

Optymalizacje włączamy po skończeniu roboty nad sklepem.

• 0

To są tylko nagłówki, a chodzi poniżej o wszystkie poszczególne moduły php.

Np. nie masz PDO ze sterownikiem do mysql:

h_1467875609_1667514_44baeedb94.png

Żeby robić te prace na localu musisz mieć prawidłowo skonfigurowany serwer http z prawidłowo działającym php, a zapewne jakaś tam domyślna instalacja winampa (czy czego tam używasz) nie instaluje połowy potrzebnych modułów php.

• 0

W gruncie rzeczy, nie wiem, czy konieczne jest przenoszenie strony na local, próbowałem to zrobić dlatego, że nie chcę pracować na "żywej" stronie, bo jeśli coś bym położył, szef urwałby mi głowę. Po prostu na chwilę obecną, gdy teraz rekonfiguruję pomieszane materiały, widzę produkt "drabina", z opisem wiertarki i ze zdjęciem pojemników siatkowych. A takich pomieszanych produktów jest dwa i pół tysiąca. A chcemy z nową stroną wystartować możliwie najszybciej, a zakładam, że konfigurowanie tego wszystkiego to ze dwa miesiące roboty. Dlatego nie mam już pomysłu kompletnie, żeby zrobić to w jakiś płynny sposób. Sama strona na serwerze zajmuje 3,5GB. Myślałem, że jeśli przeniosę stronę na local i zrobię aktualizację z 1.4.4.1, wszystko pójdzie płynnie i będzie można gotową nową stronę przenieść na hosting, ale tu też zaczęły się schody, a nie posiadam aż takiej wiedzy, by modyfikować moduły PHP, czy "mieszać" w samym lokalnym serwerze. Mówiąc krótko, jestem w czarnej d..  ...dziurze.

• 0

Polecam: postawić czystą Prestę. Zrobić export kategorii, producentów, zdjęć, produktów, a na końcu klientów, adresów i zamówień etc. Sprawdzić czy wszystko działa. Jak działa to skonfigurować płatności/wysyłki i resztę pierdół. 

Robiłem tak w zeszłym miesiącu bo upgrade cały czas generował błędy (pomimo wielu konfiguracji i próB). :) 

Wszystko można darmowymi modułami przy pewnym nakładzie pracy. albo prościej kupić jakiś moduł za 300~500 pln i zamknąć sprawę w miarę szybko. 

• 0

Darmowe: 
Produkty -> https://www.prestashop.com/forums/topic/37900-free-module-products-export-module-v253-updated-23032016/ 

Adresy -> https://www.prestashop.com/forums/topic/123145-customers-export-csv/ 

Nie pamiętam czego używałem do exportu zamówień...

A reszta to wbudowanymi narzędziami presty. :) 

Komercyjny moduł:

Do produktów -> https://www.prestashop.com/forums/topic/429028-module-export-pro-csv-export-products-combinations-customers-categories-orders-addresses/ 

On sprawdził się przy innych przenosinach. 

Przy imporcie zwracaj uwagę na KODOWANIE i schemat plików podany w parametry zaawansowane->import z pliku CSV. 

• 0

Z drugiej strony przeniesienie kategorii i podkategorii to nie problem. Mogę je nawet utworzyć samodzielnie, ręcznie.

Gorzej z produktami. Próba importu wywaliła 950 błędów, prócz tego wtyczka, niestety ma ograniczenie do 1000 produktów, gdzie, jak wspomniałem wyżej mam ich ~2500

• 0

Ale jakich błędów ? :) Sprawdziłeś wyeksportowany plik wg schematu  parametry zaawansowane->import z pliku CSV. 

Wersja PRO raczej nie ma ograniczeń. Ale i tak lepiej podzielić CSV i importować po 500. 

• 0

Przy próbie importu:

Lista jest znacznie dłuższa, ale wszystkie błędy wyglądają tak samo. O 15:30 kończę zmianę, dlatego dziś pewnie nie będę już pewnie się tym zajmował, jednak w dniu jutrzejszym znów będę przystępował do walki z tym. Wciąż liczę na pomoc, ponieważ zaczyna mi brakować już pomysłów.

bledy.png

• 0

Najpierw zaimportuj kategorie. Po poprawnym dodaniu kategorii dodaj produkty. Sprawdź czy ID kategorii do której będziesz przypisywał produkty jest poprawne. 

Z tego co wkleiłeś wynika (pierwsza linia), że nie można zaimportować kategorii. A jak nie masz zaimportowanych kategorii to nie zaimportujesz tam produktów.