Jump to content
  • 0

Cache konkretnego modułu

() Maciej ()

Question

Witam,

Ponieważ od tygodnia walczę z przywróceniem sklepu do "normalności" napotkałem na dość ciekawy problem. Otóż muszę zastąpić cache dla modułu blocksearch i tylko dla niego.

Na chwilę obecną sklep działa prawidłowo poza wyświetlaniem miniaturek i cen w wynikach wyszukiwania. Czyszcząc cały cache strony owszem zaczyna działać wyświetlanie miniatur i cen, ale sypie się kilka innych rzeczy (programista od szablonu to jakiś partacz, który zbyt dużo namieszał - jak coś mu nie działało to wgrywał cache starej wersji zamiast naprawiać pliki)

Teraz chcąc naprawić blocksearch muszę podmienić cache na nowo wygenerowane pliki, które wygenerowałem na wersji roboczej. Pytanie tylko, które to są pliki.

Czy ktokolwiek jest w stanie mnie w jakikolwiek sposób naprowadzić na sposób odnalezienia tych plików ze zmianami, czy będę musiał ręcznie podmieniać każdy plik i testować czy wszystko jest dalej ok ?

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

W tym katalogu są :

- blockcategories

- blockcontactinfos

- blockfooterhtml

- facebookslide

- headerlinks

- homefeatured_mod

- megamenuiqit

- slidetopcontent

+ oczywiście index.php

Kombinuje ile wlezie, ale zupełnie nie mam pojęcia co jeszcze można zrobić. W katalogach cache zarówno w głównym, jak i w themes nie ma tego podfolderu. Przewaliłem wszystkie katalogi cache w całej domenie... i nic. Co najlepsze... na kopii po wyczyszczeniu cache całej strony wskazany przez Ciebie podfolder się nie tworzy, a zaczyna to działać prawidłowo, tzn miniaturki i ceny się wyświetlają. Fakt faktem kosztem błędów 404 i białej strony, ale działa. Pytanie tylko jakim cudem ????

• 0

ale czekaj bo ja chyba nie zrozumialem wczesniej, miniaturki i ceny w searchu nie sa cachowane. cachowany jest tylko "wyglad"
- same wyniki wyszukiwania zaleza od zaindeksowania (preferencje- szukaj - indeksacja)
- miniaturki  (zaleznie od rozwiazania, szablonu) to najczesciej cart_default.jpg lub te z folderu /img/tmp i byc moze nie sa wygenerowane...

ale to trudno powiedziec bez pacjenta na stole :)

Edited by hatak (see edit history)

• 0

A więc :

- wyszukiwanie samo w sobie działa prawidłowo jeśli chodzi o szukanie po opisach, nazwach, kodach itp, więc są prawidłowo zindexowane. Ilość zindexowanych produktów 8081/8081, więc moim zdaniem tu jest ok. Na wszelki wypadek index przebudowałem 3 krotnie - zero efektów

- sprawdziłem lokalizacje i wygenerowałem ponownie wszystkie zdjęcia - zero efektu

- zrobiłem to samo dla kopii z wyłączonym cache i wszystkie miniaturki i ceny są poprawnie wyświetlone (bez napisu undefined)

Obecnie dla zdjęć miniaturek oraz cen mam napis "undefined" i taki sam obraz teoretycznie jest pobierany. Teoretycznie, bo w praktyce nie ma tam nic takiego. Na zrzucie widać to doskonale :/

Nie wiem jak wyjaśnić to, że z wyłączonym cache lub wyczyszczonym działa to tak jak trzeba, a jak tylko zostawiamy go nietkniętego to błąd dalej występuje.

EDIT :

Zauważyłem też dziwną prawidłowość. Dodanie nowego produktu do sklepu i próba jego wyszukania daje ten sam efekt, co dla produktu już istniejącego w sklepie. Czyli cena i mini fotka jest zastąpiona "undefined" :/

post-927623-0-05757600-1467787460_thumb.jpg

Edited by () Maciej () (see edit history)

• 0

w oryginale zdjec nie wyszukuje z obrazem i cena , standardowa przerobka dodaje tylko obraz, ty masz jeszcze cene wiec to musi byc rozwiazanie dedykowane w szablonie - to moze poszukaj w cachu szablonu. 

btw standardowo kod odpowiedzialny za wyglad wynikow wyszukiwania jest w pliku blocksearch-instantsearch.tpl

• 0

Rozwiązanie dedykowane, ale zmodyfikowane na plikach sklepu. W plikach szablonu nie ma w ogóle tego modułu.

Kod odpowiedzialny za wygląd wyników modyfikowany był w plikach

/classes/Search.php

/modules/blocksearch/blocksearch-instantsearch.tpl

Niestety po ich modyfikacji nic się nie dzieje... mogę je równie dobrze wywalić, a strona działa. Muszą one więc być w cachu strony. Jak pisałem wcześniej dopiero wyczyszczenie cache powoduje wyświetlenie zmiany w postaci miniatur i cen.

Dlatego tak bardzo się uwziąłem na cache i znalezienie tego modułu.