presciak Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Mam taką przypadłość iż folder cash strasznie mi się rozrósł. Ma już prawie 2 GB . Jakiś pomysł co z tym zrobić? Powiększenie miejsca na serwerze nie jest oczywiście rozwiązaniem o które mi chodzi.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 A nie włączyłeś niepotrzebnie tego dolnego cache jako system plików? Górny cache od smarty powinien być włączony, a ten dolny wyłączony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presciak Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 o którym konkretnie ustawieniu mówisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysiek_web Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 A jak wygenerujesz nowe pliki cache to też rozmiar plików jest taki sam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Masz OK, chodziło mi o ten cache na samym dole. Fakt, że cache smarty generuje miliony plików i katalogów (a każdy katalog, nawet pusty to 4kB), ale 2GB cache to zdecydowanie za dużo. Jak wyczyścisz cache to szybko przyrasta jego wielkość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presciak Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 hehe no jak by Ci to powiedzieć... od kwietnia 2014 nie był w ogóle czyszczony . To źle? Powiększałem przestrzeń dyskową było mi prościej i szybciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Jak tyle lat nie czyściłeś, to tam więcej mułu jak potrzebnych danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presciak Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 Czyli myślisz że bez uszczerbku dla sklepu mogę z Zaawansowane -> Wydajność -> Wyczyść pamięć podręczną i ja wykasować? Mam tam sporo klientów z rożnych kontynentów i niechałem tego ruszać aby im przyspieszyć działanie sklepu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 23, 2016 Share Posted June 23, 2016 Nawet powinieneś wyczyścić cache. Teraz masz tam gigabajty starych śmieci. Po wyczyszczeniu pamięci wejdź do sklepu i popstrykaj w kategorie, produkty, strony cms. Wszystko się skompiluje na nowo bez zbędnego balastu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presciak Posted June 23, 2016 Author Share Posted June 23, 2016 hmm czyszczenie cache trochę pomogło ale nie na tyle co sie spodziewałem... z 1,8 GB spadło do niecałych 1.4 GB pewnie to że strona jest 3 języczna ma swoje znaczenie..? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
presciak
Mam taką przypadłość iż folder cash strasznie mi się rozrósł. Ma już prawie 2 GB .
Jakiś pomysł co z tym zrobić?
Powiększenie miejsca na serwerze nie jest oczywiście rozwiązaniem o które mi chodzi..
9 answers to this question
Recommended Posts