Jump to content
  • 0

Duże zużycie procesora w hostingu na sklep oraz rozmiar na dysku

luka89waw1

Question

Witam od kilku miesięcy obsługuję znajomemu sklep internetowy prestashop 1.6.1.0 (jeszcze zobaczę upgrade). 

Na hostingu w laohost.pl jest serwer 

limit powierzchni dyskowej: 2048MB   miesięczny limit transferu: 10240 MB   limit zużycia pozostałych zasobów:

2%

Ostatnio powiększyłem limit zasobów do 2% i dysk do 2 GB. Bo ciągle brakowało miejsca i niestety tym razem znów brakuje nie wiem jakim cudem., Może to jakieś ataki ddos. Wejść na stronie na poziomie 4-6k msc. Ostatnie dni jakoś przybyło (1400 około) inne dni po 100-200. 

Dużo generują cache wg mnie te pliki. Kasuję je w ftp  i troche się odmula sklep ale za jakis czas podobnie się robi. 

Na hostingu jest włączony SSL. Ale najlepsze że nie dała poprawa dodając stronę do CloudFlare które miało zmniejszyć generowane zużycie. 

Przykładowy mail od operatora:

Serwer wirtualny: xxx.s4.laohost.net
Data: 09.06.2016
Zużycie: 8,21 %
Dozwolone zużycie: 2,000 %

Najbardziej obciążające procesy w dniu 09.06.2016 to:

8.19% /domains/xxx/public_html/index.php
0.01% /domains/xxx/public_html/adminrtv/ajax.php
0.01% /domains/xxx/public_html/adminrtv/index.php 

Już sam nie wiem co tutaj pomoże. 

Edited by luka89waw1 (see edit history)

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Pierwszy raz słysze o takim hostingu, ale nie tylko to jest najważniejsze, ważne jest również ilość produktów, atrybutów, kategorii, zdjęć w produktach... etc. Jak tak wszystko poskładasz do kupy to sie okaże że jest tego sporo. Dodatkowo nie napisałeś z jakiego cache korzystasz w zakładce wydajność są 2 takie ustawienia.

• Like 1

• 0

Pierwszy raz słysze o takim hostingu, ale nie tylko to jest najważniejsze, ważne jest również ilość produktów, atrybutów, kategorii, zdjęć w produktach... etc. Jak tak wszystko poskładasz do kupy to sie okaże że jest tego sporo. Dodatkowo nie napisałeś z jakiego cache korzystasz w zakładce wydajność są 2 takie ustawienia.

mam inny sklep presta w tej firmie  i nic się nie dzieje tam.  Produktów jest: 11048, Kategorii 90.

Są gdzieś statystyki ile jest obrazków itd? Cache był ustawiony na system plików, teraz zmieniłem MYSQL. Ale myślalem że chmura ogarnie sobie te wszystkie obrazki i nie bedzie zamulać. Lipa wyszła. 

• 0

Do sql cachowania raczej bym nie ustawiał, chodziło mi o ten dolny cache jak ktoś go ma do plików to zazwyczaj mocno zwalnia sklep i generuje multum plików. Na próbę możesz przerzucić ten sklep na inny hosting i tam sprawdzić jego działanie, a to że masz sklep w tej samej firmie nie oznacza ze stoi na tym samym klastrze.

• Like 1

• 0

Tamten sklep stoi na tym samym dysku chyba (s4,laohost.net) ale mniejsza. 

Aktualnie tak wyglądają moje ustawienia. Stosowałem się do poradnika optymalizacji. W tym ustawieniu System buforowania

Pewnie dobrze aby ustawić np Xcache prawda? Tutaj hosting musi zadziałać aby zainstalował zapewne

post-1277436-0-95693200-1466006343_thumb.png

• 0

Wyłącz całkowicie ten dolny cache i u góry kliknij aby wyczyścił pamięć podręczną, natomiast xcache, memcached, apc nie zawsze dają dobre rezultaty, zazwyczaj na shared hostingach nie dają nic dobrego, co innego jak masz vps. Ostatnio spotkałem się że memcached sparaliżował całkowicie działanie sklepu, zadziałał tak dobrze że nawet w panelu sie nowe zamówienia nie pokazały.

• Like 2

• 0

Jeśli do czegoś jest ci ta aktualizacja potrzebna to jak najbardziej, z reguły pomiędzy tymi samymi wersjami przy aktualizacji o kilka punktów w górę nie występują znaczne błędy. Masz tylko jeden błąd nie zmieniłeś nazwy szablonu przed jego edycją więc podczas aktualizacji może zostać nadpisany.

• Like 1

• 0

A jednak nadal to samo :( nic nie pomaga i warczy maszyna / hosting ;/ Załamie się zaraz..  Niedługo wykupie lepszy hosting ale to za jakis msc.

Data: 15.06.2016
Zużycie: 8,09 %
Dozwolone zużycie: 2,000 %

Najbardziej obciążające procesy w dniu 15.06.2016 to:

7.68% /domains//xxx.net.pl/public_html/index.php
0.20% /domains//xxx.net.pl/public_html/adminrtv/ajax.php
0.15% /domains//xxx.net.pl/public_html/adminrtv/index.php
0.05% /domains//xxx.net.pl/public_html/adminrtv/api/index.php
0.01% /domains/xxx.net.pl/public_html/adminrtv/ajax-tab.php