Jump to content
  • 0

NIP EU i nazwa firmy

koraldental

Question

Witam

Mój sklep jest oparty na Prestashop 1.6.1.5. Chcę zmienić pola w formularzu rejestracji. Chodzi mi głównie o to żeby tylko firmy mogły kupować w moim sklepie, dlatego nazwa firmy i NIP EU ma być wymagany. Wyczytałem że pola w formularzu mogę zmieniać w Lokalizacja-->Kraje--->Poland

Problem polega na tym, że gdy zrobie tam jakieś zmiany to tych zmian nie widać w formularzu rejestracyjnym. Zawsze pokazuje to samo. Tryb B2B jest włączony. Czy ktoś miał już taki problem?

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Tryb B2B do niczego nie jest potrzebny.

NIP EU w standardowym formularzu rejestracji nie jest żadnym NIP-em EU, tylko zwykłym krajowym nipem (złe tłumaczenie w preście).

Natomiast NIP EU dodaje moduł "Europejski numer VAT".

Jeśli dla krajowych firm chcesz zrobić te pola obowiązkowe to w formularzu rejestracji inputom company i vat_number musisz dodać klasę required.

• 0

Dzięki e-com. Zrobione, tylko że teraz nasuwają się następne problemy i pytania:

2ce3vrp.png

Teraz widać, że NIP UE jest wymagany, ale jak pozbyć się gwiazdki przy "Numer NIP" albo i nawet pozbyć się całkowicie pola "Numer NIP". Firma i towar znajduje się zagranicą dlatego mnie interesuje tylko NIP EU.

Następny problem jest na zdjęciu poniżej:

2yu0c9d.png

1. W polu NIP EU mogę podać obojętnie co liczby i litery i przejdzie :blink:  A powinno być taki format podany: PL NNNNNNNNNN

2. Ponadto kod pocztowy powinnien mieć taki format: NN-NNN. Tak mam ustawione pod Lokalizacje->Kraje->Poland. Ale jak widać mój formularz źle weryfikuje po przyjmuje i taki format jak na zdjęciu powyżej.

• 0

He, jedno wielkie poplątanie z pomieszaniem.

W preście jest sporo różnych pól na numery ewidencyjne, które chyba wszystkie są źle przetłumaczone jako setki różnych nipów :).

Jest pole vat_number na nip krajowy, jak zainstalujesz moduł vatnumber to pole to staje się nipem EU.

Jest jeszcze pole "dni" które aktywowałeś w konfiguracji kraju numer NIP obowiązkowy. Oczywiście pole to nic wspólnego z nipem nie ma, jest to pole na numer ewidencyjny osoby fizycznej w niektórych krajach jest wymagany przy rejestracji, taki jakby odpowiednik peselu.

Także nipów ;) w tej preście jest zatrzęsienie.

Jest jeszcze pole siret na numery ewidencyjne, pewnie też jako nip przetłumaczone :)

Edit:

Aktywuj walidację nip eu w module, to byle co nie przejdzie.

Kod pocztowy ma mieć 5 cyfr, z kreską lub bez.

Edited by e_com (see edit history)

• 0

Dzięki za pomoc.

Deaktywowałem w konfiguracji kraju numer NIP obowiązkowy. Teraz po wpisaniu nazwy firmy (obowiązkowe) pojawia się pole NIP EU. Jak narazie to mi wystarczy. Jestem ciekaw czy faktury będą prawidłowo wystawiane. Dziękuje za pomoc.