Jump to content

Ceny w bazie w różnych walutach (euro, złotówka etc.)

addd

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje moduł, który pozwoli na to aby trzymać ceny w bazie  w różnych walutach i przeliczać do wyświetlania na walutę wyświetlaną w sklepie. Czyli część produktów wprowadzam ceny w złotówkach część w euro i cena jest trzymana w bazie w złotówkach dla produktów wprowadzonych w złotówkach i w euro dla produktów wprowadzonych w euro.

Od razu uprzedzę zapytania po co.

Otóż kupuje produkty w złotówkach, w euro, w dolarach. Obowiązują cenniki producenta w tych walutach. Kursy walut zmieniają się codziennie, codzienna aktualizacja cen byłaby zabójcza.

Rozwiązanie z zarządzaniem tym z poziomu programu księgowego znam, chcę coś bezpośrednio do sklepu.

z góry dziękuje za pomoc.

Jeżeli takiego modułu nie ma a ktoś ma pomysł to również proszę o info, albo wskazówki albo płatne rozwiązanie.

Widzę, że nie jest tak źle, mechanizm przechowywania takich cen prestashop ma w  module dostawcy. Jeżeli przypiszę do produktu dostawcę to mogę zdefiniować ceny zakupu produktu w różnych walutach dla każdej kombinacji osobno! czyli generalnie ceny w różnych walutach mam! pytanie jak się do nich dostać. Tak żeby na ich podstawie wyliczana była cena w walucie bazowej sklepu lub w walucie w jakiej klient sobie ustawi.

Myślę nad dwoma rozwiązaniami, albo, żeby ceny były wyliczane w locie za pomocą wprowadzonego przelicznika danej waluty, albo żeby co jakiś czas było uruchamiane zadanie z crona i aktualizowało ceny produktów w walucie bazowej sklepu na podstawie tych cen hurtowych zakupu od danego dostawcy.