kiwano Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Witam, domyslam sie sie to banalne pytaniej, jednak jestem laikiem.. Mam sklep w PS 1.6.1.3 i domene wykupiona na home.pl. Chce podpiac sklep pod te domene. W konfiguracji domeny na home.pl mam dwie opcje: "Włącz przekierowanie 301 na zewnętrzną domenę" i "Korzystaj z serwerów DNS innego operatora" w pierwszej mam wpisac IP/host/URL/katalog w drugim DNS1 i DNS2 Prosze o pomoc, bo co bym nie wpisywal wyskakuje błąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Sklep masz w cloudzie? Jeśli tak to przy dodawaniu domeny do clouda powinieneś mieć wszystko opisane co i jak zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 baggins Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 I ja się bardzo chętnie dołączę do tego pytania. U mnie jest identycznie - domena w home.pl, sklep założyłem w PS i cokolwiek bym nie wklepywał to jest źle. Spotkaliście się z takim przypadkiem? kiwano, doszedłeś do czegoś? Bo ja jedynie do przekierowania domeny, ale to rozwiązanie kompletnie tymczasowe :/Pzdr! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kiwano Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 (edited) Niestety beggins nadal poszukuje rozwiązania. Po wybraniu "dodaj istniejacą domene" wyswietla sie instrukcja: "W celu podłączenia domeny, której jesteś posiadaczem, do sklepu „kiwano”, musisz zmienić ustawienia strefy DNS. Możesz to zrobić, logując się do swojego dostawcy nazwy domeny (GoDaddy, OVH etc). W narzędziu do zarządzania strefą DNS znajdź rekord A (1) (lub wskazanie typu A) oraz zastąp adres IP adresem swojego sklepu: 37.59.161.130 Jeśli nie posiadasz rekordu A, musisz go utworzyć oraz podać następujące informacje: Nazwa: chodzi o nazwę Twojej domeny kiwano.com.plJeśli potrzebujesz przypisać określoną subdomenę, użyj example.kiwano.com.pl Adres IP Twojego sklepu: 37.59.161.130 Zmiana DNS może zająć od 24 do 72 godzin. Po wprowadzeniu tej zmiany oraz ustawieniu domeny jako głównej (2)." Wpisuje w konfiguracji domeny na home.pl w miejscu "" DNS1: 37.59.161.130 i wyskakuje mi błąd: "Pole dns1: ma nieprawidłową budowę nazwy hostaPole dns2: Pole wymagane!" Slyszalam, ze sa problemy z domena w home a sklepem w PS, moze po prostu da sie przeniesc sama domene do PS? W plikach pomocy home.pl znalazłam: https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/delegacja-domeny-z-home-pl-na-zewnetrzne-serwery-dns-innego-operatora/ jakie adresy DNS1 i DNS wpisac? Edited May 20, 2016 by kiwano (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Presta cloud nie oferuje usługi serwerów DNS, musisz skorzystać z serwerów homa. W rekordach NS wpisz NAZWY serwerów DNS te od home.pl. We wszystkich (oprócz localhost) rekordach A wpisz IP te co masz od presta cloud, twój to 37.59.161.130. No i z dobę trzeba poczekać zanim to się rozgłosi. Możesz też sobie zapasowe DNS-y ustawić za free: https://freedns.42.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grubybarti Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Chesz stawiać Prestashop na serwerach home.pl ? Robiłem kiedyś jeden taki sklep i stanowczo zalecam zmianę bo będziesz się męczył z wieloma rzeczami od zdjęć aż po instalacje modułów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kiwano Posted May 23, 2016 Author Share Posted May 23, 2016 e_com po zrobieniu jak mowisz, otrzymalam komunikat: Pole dns1: Jeśli chcesz, aby domenę utrzymywały serwery operatora, wybierz odpowiedni typ delegacji.Pole dns2: Jeśli chcesz, aby domenę utrzymywały serwery operatora, wybierz odpowiedni typ delegacji.Pole ip1: Adres IP należy podawać tylko dla serwerów DNS w domenie "kiwano.com.pl".Pole ip2: Adres IP należy podawać tylko dla serwerów DNS w domenie "kiwano.com.pl". Wg pomocy w home.pl dot delegacji glue rekord (https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/domena-wydelegowana-na-serwery-dns-w-adresie-domeny-glue-rekord/) wpisalam: DNS1 ns1.kiwano.com.pl IP 37.59.161.130. DNS2 ns2.kiwano.com.pl IP 37.59.161.130. a tu komunikat Pole dns1: Docelowy serwer DNS nie jest poprawnie skonfigurowany dla domeny "kiwano.com.pl". Skontaktuj się z obsługą techniczną serwera "ns1.kiwano.com.pl" i poproś o jego właściwe przygotowanie (utworzenie rekordu SOA)Pole dns2: Docelowy serwer DNS nie jest poprawnie skonfigurowany dla domeny "kiwano.com.pl". Skontaktuj się z obsługą techniczną serwera "ns2.kiwano.com.pl" i poproś o jego właściwe przygotowanie (utworzenie rekordu SOA) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted May 23, 2016 Share Posted May 23, 2016 Nie możesz podawać serwerów DNS: ns1.kiwano.com.pl ns2.kiwano.com.pl bo takie nie istnieją, chyba że wykupisz sobie VPS i odpalisz na nim własny serwer DNS Musisz podać dnsy homa bo u nich masz zaparkowaną domenę, czyli: dns.home.pl (62.129.252.30) dns2.home.pl (62.129.252.40) dns3.home.pl (95.211.105.225) A w rekordach "A" dla tej domeny IP od presta cloud - 37.59.161.130. Ten popaprany home nie ma normalnego DirectAdmina? Pewnie też jakimś cudakiem ludzi męczą Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kiwano Posted May 23, 2016 Author Share Posted May 23, 2016 tak robilam (DNS z home a IP moje) i efekt jak powyzej opisany, przytocze jeszcze raz: Pole dns1: Jeśli chcesz, aby domenę utrzymywały serwery operatora, wybierz odpowiedni typ delegacji.Pole dns2: Jeśli chcesz, aby domenę utrzymywały serwery operatora, wybierz odpowiedni typ delegacji.Pole ip1: Adres IP należy podawać tylko dla serwerów DNS w domenie "kiwano.com.pl".Pole ip2: Adres IP należy podawać tylko dla serwerów DNS w domenie "kiwano.com.pl". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kiwano
Witam,
domyslam sie sie to banalne pytaniej, jednak jestem laikiem..
Mam sklep w PS 1.6.1.3 i domene wykupiona na home.pl.
Chce podpiac sklep pod te domene.
W konfiguracji domeny na home.pl mam dwie opcje:
"Włącz przekierowanie 301 na zewnętrzną domenę"
i "Korzystaj z serwerów DNS innego operatora"
w pierwszej mam wpisac IP/host/URL/katalog
w drugim DNS1 i DNS2
Prosze o pomoc, bo co bym nie wpisywal wyskakuje błąd
8 answers to this question
Recommended Posts