eXtronic Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 (edited) Cześć Tworzę sobie testowy sklepik, w którym mam obecnie 10 produktów, kilka cech, w każdej kilka atrybutów i jednego klienta (ja). Dzisiaj dodałem cechy oraz atrybuty i podczas zapisywania cech produktu coś się zepsuło. Teraz jak edytuję jakikolwiek produkt to ikonki "zapisz" kręcą się w nieskończoność i nie reagują na kliknięcie. Jak otworzę konsolę to widzę całą litanię błędów. Failed to load resource: the server responded with a status of 509 (Process Limit Exceeded). Nie wiem o co dokładniej chodzi, więc wklejam screenshot. Znalazłem sposób na obejście tego problemu 1) Na liście produktów zaznaczam produkt jako niewyświetlany 2) Wchodzę do edycji produktu. Przyciski zapisz kręcą się w nieskończoność do usr... śmierci 3) Klikam "podgląd" 4) Klikam "zapisz" i wszystko działa. Tylko czemu nie mogę tego zapisać normalnie z poziomu edycji produktu? Na różnych forach bardzo dużo ludzi miało podobne problemy, ale nie znalazłem działającego rozwiązania Edited May 25, 2016 by eXtronic (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 jeżeli to rzeczywiście kwestia przekroczenia limitów na hostingu to za wiele się nie zrobi pozostaje: 1) moduł attributes wizard pro 2) upgrade konta hostingowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 generalnie to działa tak, że na stronie edycji produktu jest "bomba" ładująca się w tle. ładują się tam wszystkie zakładki, kązda zakładka ładuje się osobno, co na słabych hostingach może generować problem. np przekraczasz limit. max userów podłączonych do bazy, albo max. odwiedzających z ustawień apacza już nie wspomnę o CPU i ramie Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtronic Posted May 14, 2016 Author Share Posted May 14, 2016 (edited) Walczę jeszcze z tym problemem i zauważyłem, że czasami strona edycji produktu działa normalnie, ale jest to tylko czasami. W większości prób przyciski zapisz kręcą się w kółko. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że sklep z 10 produktami jest w stanie położyć serwer. Przez kilka lat trzymałem na nim forum na phpBB3 i działało bez problemów. W chwili obecnej mam na Allegro sklepik, który ma kilkaset produktów, ponad 100 zamówień miesięcznie i chcę to wszystko przenieść do własnego sklepu, bo Allegro zdziera ze mnie więcej kasy niż ZUS jeżeli mój serwer rzeczywiście jest za słaby na niedziałający jeszcze sklep, to jaki będzie dobry? Zrobiłem jeszcze tak - Zaawansowane - wydajność. Wyłączyłem kombinacje, funkcje i grupy klientów, wszystkie moduły nie od prestashop. Wyczyściłem pamięć podręczną. Nic to nie zmienia. Nawet jak chcę utworzyć nowy produkt to nie mogę go zapisać. Edited May 14, 2016 by eXtronic (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 https://www.prestashop.com/forums/topic/127072-jaki-hosting/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtronic Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 Mam hosting dla początkujących taki jak tu http://proste.pl/oferta/poczatkujacy/ Mam na tym serwerze jeszcze drugi prestashop, zainstalowany jako sandbox do eksperymentów. Dodałem do niego 20 cech i do każdej kilka atrybutów. Uzyskałem podobny efekt zawieszania się strony podczas ładowania i nie można zapisać produktu. Błędy występują w większości w pliku products.js i wywala mi komunikat Uncaught TypeError: Cannot read property 'replace' of undefined w poniższym kodzie na zaznaczonej linijce. Nie znam się na Javascript, PHP i niewiele mi to mówi. Zatrzymałem się w rozwoju na ANSI C /** * Send an ajax call for each tab in the stack * * @param array stack contains tab names as strings */ this.displayBulk = function(stack){ this.current_request = this.display(stack[0], false); if (this.current_request !== undefined) { this.current_request.complete(function(request, status) { var wrong_statuses = new Array('abort', 'error', 'timeout'); var wrong_status_code = new Array(400, 401, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 413, 429, 499, 500, 502, 503, 504); if ((in_array(status, wrong_statuses) || in_array(request.status, wrong_status_code)) && !self.page_reloading) { var current_tab = ''; if (request.responseText !== 'undefined' && request.responseText && request.responseText.length) { //TUTAJ ---> current_tab = $(request.responseText).filter('.product-tab').attr('id').replace('product-', ''); } jAlert((current_tab ? 'Tab : ' + current_tab : '') + ' (' + (request.status ? request.status + ' ' : '' ) + request.statusText + ')\n' + reload_tab_description, reload_tab_title); self.page_reloading = true; self.has_error_loading_tabs = true; clearTimeout(tabs_running_timeout); return false; } else if (!self.has_error_loading_tabs && (self.stack_done.length === self.tabs_to_preload.length)) { $('[name="submitAddproductAndStay"]').each(function() { $(this).prop('disabled', false).find('i').removeClass('process-icon-loading').addClass('process-icon-save'); }); $('[name="submitAddproduct"]').each(function() { $(this).prop('disabled', false).find('i').removeClass('process-icon-loading').addClass('process-icon-save'); }); this.allow_hide_other_languages = true; clearTimeout(tabs_running_timeout); return false; } return true; }); } Grzebałem w ustawieniach PHP na serwerze i mam tam następujące opcje. Obojętnie czy limity czasu i pamięci ustawię na maksimum czy minimum, problem występuje, choć czasami wszystko działa normalnie (na minimum też). Nie wiem co tu jeszcze mogę zrobić. Może jest jakiś moduł pozwalający edytować produkty w sposób mniej zasobożerny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 (edited) Za cienki ten hosting na prestę Masz przycięty limit jednoczesnych procesów do 5, dlatego wyrzuca błąd 509. Limitu tego sam sobie nie zwiększysz w PA, bo taki jest przydzielony do tego pakietu hostingowego. Edit: Potestuj ten przez 2 tygodnie: https://linuxpl.com/Konto-W2GB_f_2_pakiet_20 Na pewno zrezygnujesz z tego hostingu o nazwie "Dobre bo tanie" Edited May 16, 2016 by e_com (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtronic Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 (edited) Nie zależy mi, by mieć hosting jak najtańszy, tylko porządny i zawsze działający, bo obecnie Allegro zdziera ze mnie pieniądze nieprzyzwoite Dopiero co kupiłem domenę na proste.pl. Który pakiet u nich byłby dobry? Moje życzenia: (na podstawie tego co mam na Allegro) - 250 produktów - 100 zamówień miesięcznie - średnio 6 produktów na koszyk - wyświetlanie stanu magazynu (do magazynu i faktur mam program na kompie) - 150 stron CMS - najlepiej jakby jeszcze jakieś forum było - dwa języki Potrzebne będzie rozbudowane filtrowanie po różnych cechach produktów i rabaty ilościowe Edited May 16, 2016 by eXtronic (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 O tym twoim hostingu to pierwszy raz dziś usłyszałem, dlatego nic nie mogę o nim powiedzieć. Wybór hostingu trzeba było zacząć od tego: http://www.webhostingtalk.pl/ranking/ Domenę jeśli naprawdę kupiłeś, to zażądaj Authinfo i możesz ją przenieść gdzie chcesz, a jeśli ją "dostałeś" w promocji za złotówkę, to ona nie jest twoja, dopiero jak za rok normalnie ją opłacisz to będzie twoja. A jak chcesz się jednak męczyć z tym proste.pl to podnieś pakiet o jedno oczko o góry i zobaczysz jak to działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts